Kommunedirektøren svarer på spørsmål om fluor i drikkevann
Hedalen.no har sendt en felles henvendelse til Sør-Aurdal kommune og Mattilsynet om fluor i drikkevannet ved Hedalen vannverk. Mattilsynet har lovet å svare onsdag. Tirsdag ettermiddag kom svaret fra Sør-Aurdal kommune.
Nedenfor gjengir vi dialogen med kommunen. Spørsmålene står med kursiv skrift. Svarene fra kommunedirektøren har grå bakgrunn.
– I hovedplan for VA, 2016–2025 leser vi følgende: «Generelt er vannkvaliteten ved Hedalen vannverk god og alle målte parametere, med unntak av fluor, er i henhold til krav i Drikkevannsforskriften. Nettprøver tas ved Hedalen skole. Det er noe høyt fluornivå på vannet. Nivået på prøver tatt i 2014 fra Hedalen høydebasseng har i gjennomsnitt ligget på 2,0 mg/l som er noe over grenseverdi på 1,5 mg/l.
Sør-Aurdal kommune har dialog med Mattilsynet og abonnenter er informert. Verdiene er over anbefalt verdi, men under tiltaksgrensen.»
– I § 5 i drikkevannsforskriften leser vi at drikkevannet skal overholde grenseverdiene i vedlegg 1. I nevnte vedlegg er grenseverdien for fluorid 1,5 mg/l. Fluorid er ikke nevnt i vedlegg 2 som handler om tiltaksgrenser. Hvilken tiltaksgrense for fluorid har kommunen operert med?
– Jeg vil anta at tiltaksgrense her vil være de anbefalinger som fremkommer fra Mattilsynet den gang som var angitt til å være 3 mg/l.
– Har kommunen varslet Mattilsynet i tråd med regelverket?
– Mattilsynet ble kontaktet av kommunen i 2012 om fluor i vannverket. Det ble da formidlet fra kommunen at en ved å blande vann fra ulike brønner kunne komme under grenseverdien på 1,5 mg/l, men at en deler av året lå på verdier rundt 2,5 mg/l.
– Mattilsynet svarte den gangen at for alle verdier under 3 mg/l var det tilstrekkelig med informasjon til forbruker, men at en anbefalte og vurdere tiltak videre.
– Vi oppfatter at det har vært dialog med Mattilsynet om fluorproblematikken også etter dette, men vi har ikke funnet dokumentasjon på det.
– Hvordan har kommunen og Mattilsynet vurdert saken?
– Delvis besvart i punk 2. Ved kontakt med Mattilsynet om problematikken i år, ble det imidlertid kommunisert fra dem at tiltak må iverksettes. Kommunen har derfor hentet inn tilbud på RO-anlegg og vil forberede sak til kommunestyret for investering i et slikt anlegg.
– Drikkevannsforskriften § 22: «Ved avvik fra kravene i § 5 første ledd skal vannverkseieren så raskt som mulig gjennomføre tiltak for å rette avviket.»
Spørsmål til kommunen: Hvorfor er det ikke satt inn tiltak for å redusere fluoridkonsentrasjonen i drikkevannet ved Hedalen vannverk?»
– Kommunen har i tråd med dialog med Mattilsynet, vurdert videre tiltak, men ikke iverksatt umiddelbare tiltak ettersom verdiene ikke er helseskadelige. Det er arbeidet med tiltak som idriftsetting av nye borebrønner og RO-anlegg. Kommunen har få ressurser og er sårbar ved utskifting av ressurser, dette kan dessverre ha medvirket til at prosessen har tatt lenger tid en ønskelig.
– Hvorfor har ikke abonnentene blitt varslet om fluoridverdier før i det siste?
– Brev ble utsendt til abonnenter i 2012. Det har vært en oppfattelse i kommuneadministrasjonen av at abonnentene også har vært informert etter dette. Dersom det ikke er tilfelle, beklager kommunen. Rutinene for informering vil nå gjennomgås og utbedres.
– Hvordan vil Mattilsynet og Sør-Aurdal kommune på kort og lang sikt løse problemet med for høy fluoridkonsentrasjon i drikkevannet fra Hedalen vannverk?
– På kort sikt, er tidligere benyttet løsmassebrønn idriftsatt for å bedre fluorkonsentrasjonen i vannet. Nye prøver er tatt, og siste resultater av disse forventes inn i disse dager.
– På lang sikt, vil det investeres i RO-anlegg. Sak på dette forberedes til behandling i KS ila. høsten 2024.
– Spørsmål til Mattilsynet: Hvilke konsekvenser vil det kunne få for Sør-Aurdal kommune hvis det viser seg at kommunen i lang tid ikke har etterlevd drikkevannsforskriften? (Jfr. § 30 i drikkevannsforskriften)