Vannverket i Hedalen Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Skal iverksettes tiltak ved overskridelser

Publisert av Arne Heimestøl 18.09.2024. Sist oppdatert 18.09.2024.

Torsdag 5. september fikk kommunestyret en orientering om Hedalen vannverk. Dette vannverket har i mange år hatt høyere fluoridverdier enn det drikkevannsforskriften tillater. Sør-Aurdal kommune er vannverkseier.

Drikkevannsforskriften

Forskrift om vannforsyning og drikkevann (drikkevannsforskriften) trådte i kraft 1. januar 2017. Den avløste forskrift som gjaldt fra 1. januar 2002.

I begge forskriftene er grenseverdien for fluorid i drikkevann satt til 1,5 mg/l.

I forskriften fra 2002 er tiltakstype B knyttet til grenseverdien:

«Tiltakstype B: Nødvendige tiltak skal gjennomføres så snart som mulig for å bringe parameterverdien under grenseverdien, og tilsynsmyndigheten skal varsles.

Det lokale Mattilsynet kan gi dispensasjon fra grenseverdien for vedkommende parameter forutsatt at slik dispensasjon ikke representerer helserisiko og forutsatt at tilfredsstillende vannforsyning fra alternative kilder ikke er mulig.

Dispensasjonen skal gis for kortest mulig periode, og skal ikke overskride 3 år. Melding om slik dispensasjon med begrunnelse for vedtaket skal sendes til det sentrale Mattilsynet. Eventuell forlengelse av dispensasjonen utover 3 år kan bare gis av det sentrale Mattilsynet.»

I forskriften fra 2017 leser vi dette:

§ 5. Grenseverdier: «Vannverkseieren skal sikre at drikkevannet er helsemessig trygt, klart og uten fremtredende lukt, smak og farge. Drikkevannet skal (…) overholde grenseverdier i vedlegg 1.»

Fluorid står omtalt i vedlegg 1, og grensen er 1,5 mg/l.  

Fluoridmålinger fra Hedalen vannverk

ÅrFluorid (fluor)Avvik
20122,5 mg/l66,7 %
20132,2 mg/l46,7 %
20141,9 mg/l26,7 %
20151,8 mg/l20 %
20161,5 mg/l
20171,86 mg/l24 %
20192,41 mg/l60,7 %
20210,07 mg/l
20232,36 mg/l57,3 %
20242,3 mg/l53,3 %
7. juni 20242,2 mg/l46,7 %
17. juni 20242,0 mg/l33,3 %

Kommunen var kjent med for høye fluoridverdier i drikkevannet helt fra det nye anlegget ble tatt i bruk.

I februar 2009 fikk kommunen tilbud om blant annet omvendt osmoseanlegg (samme teknikk som skal brukes nå), men slikt renseannlegg ble ikke installert da.

Mattilsynet svarer

Hedalen.no har stilt Mattilsynet følgende spørsmål:

Hedalen.no viser til en rekke medieoppslag om fluorid i drikkevannet til Hedalen vannverk. Torsdag 5. september fikk kommunestyret en orientering om saken.

Vi siterer fra orienteringa: «Kommunen opprettet dialog med daværende kontakt i Mattilsynet i 2012 om råd rundt fluorid, på bakgrunn av prøveresultat. Kommunen vurderte på denne tiden at en kunne komme under grenseverdien i drikkevannsforskriften ved å blande vann fra ulike brønner, men at en deler av året fikk fluorverdier på rundt 2,5 mg/l.

Mattilsynet svarte denne gangen at for verdier under 3 mg/l var det tilstrekkelig med informasjon til forbruker, men sa videre at de anbefalte å vurdere tiltak. Ingen i Mattilsynet hadde kjennskap til gode rensemetoder, men henviste til fagfolk på vannbehandling.»

Er svaret kommunen fikk, i samsvar med tiltaksgrensen i drikkevannsforskriften?

Dette svaret fikk vi fra fra Anita Klemensdottir, seniorinspektør, avdeling Nordre Buskerud, Hadeland og Valdres:

«Vannverkseiere må selv finne tekniske løsninger for vannbehandling, som sikrer at kravene i regelverket følges. Dette hadde vi dialog med kommunene om i 2012, og ga veiledning om regelverket.

Mattilsynet fører tilsyn etter drikkevannsforskriften og kravene i denne, herunder grenseverdiene.

Krav og ordlyd i regelverket har endret seg med årene, men det er et grunnleggende krav at vannet skal være trygt.»

Hedalen.no stilte følgende oppfølgingsspørsmål:

Dette er ikke svar på spørsmålet vi stilte. Vi har derfor sett litt nøyere på to drikkevannsforskrifter. Når det gjelder fluoridinnhold i drikkevann, er grenseverdien den samme i begge forskriftene.

Hvordan kan dere da si at kravene har endret seg? Har dere uttalt til Sør-Aurdal kommune at for verdier under 3 mg/l, var det tilstrekkelig med informasjon til forbruker?

Dette svaret mottok vi fra pressevakten i Mattilsynet:

«Vi har dessverre ikke oversikt over alt som ble sagt i dialogen med kommunen i 2012, men å gi råd til innbyggerne var et aktuelt tiltak. Det ble ikke noen skriftlig dispensasjon.

Kommunen vurderte tiltak, og er som vannverkseier ansvarlig for å påse at regelverket etterleves. Selv om vi har kjennskap til f. eks. fluorfjerningsanlegg, så anbefaler ikke Mattilsynet konkrete tekniske løsninger for vannbehandling.

Vannverkseier må finne løsninger for vannbehandling som sikrer at kravene i regelverket følges.

Tidligere hadde regelverket tiltakstyper for hvordan man skulle forholde seg ved overskridelse av de ulike grenseverdiene. I dag er regelverket tydeligere på at det skal iverksettes tiltak ved overskridelser.»

Tiltaksgrense på 1,5 mg/l eller 3 mg/l?

Sør-Aurdal kommune har i 16 år har vært kjent med det høye fluorinnholdet i drikkevannet Hedalen vannverk leverer. Først nå installeres det et anlegg som permanent kan redusere fluorinnholdet til å være innenfor grenseverdien drikkevannsforskriften har og har hatt.

12. juni i år svarte kommunedirektøren på spørsmål vi stilte i dette oppslaget. Vi siterer:

– I § 5 i drikkevannsforskriften leser vi at drikkevannet skal overholde grenseverdiene i vedlegg 1. I nevnte vedlegg er grenseverdien for fluorid 1,5 mg/l. Fluorid er ikke nevnt i vedlegg 2 som handler om tiltaksgrenser. Hvilken tiltaksgrense for fluorid har kommunen operert med?

– Jeg vil anta at tiltaksgrense her vil være de anbefalinger som fremkommer fra Mattilsynet den gang som var angitt til å være 3 mg/l, skrev kommunedirektøren i e-post til Hedalen.no.

Brev til abonnentene

I orienteringen som ble gitt til kommunestyret 5. september, leser vi at det i kommunens saks- og arkivsystem finnes brev med orientering til abonnenter til vannverket sendt 6. januar 2012. Dette brevet har Hedalen.no fått tilsendt i dag. Innholdet er gjengitt i orienteringen.

Les mer

Les også..

Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Svært høyt sykefravær i helse og omsorg

Sykefraværet var lavere i 3 av 4 sektorer på arbeidsplassen ...
Alfred Bjørlo. Foto: Celina Christoffersen

Kutt særskatten på norsk eigarskapYTRING 

Lokalt forankra eigarskap betyr at meir av verdiane kjem lokalsamfunna ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

KveldsmesseBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til kveldsmesse i Hedalen stavkirke søndag 29. september kl. ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

God stemning på Hedalen husflidslags salgsutstilling

Lørdag 21. september var det igjen salgsutstillingen på Nordre lokalet. ...
Sagn og soge

Redaksjonskomiteen for «Sagn og Soge i Søndre Ourdahl» gjev ut nytt hefteKUNNGJERING 

Fredag 11. oktober kl. 19.00 blir heftet presentert på Bagnsmoen, ...
Tingvoll Foto: Arne Heimestøl

Prognose: 6,9 millioner kr i merforbruk

En kommunal tertialrapport blir laget to ganger i året. Den ...