Hans Kristian Enge (Ap), nestleder i hovedutvalg for utdanning og fylkesordfører Thomas Breen (Ap). Foto: Innlandet Arbeiderparti

Innlandet har fortsatt Norges mest desentraliserte skoletilbudYTRING 

Publisert av Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) og nestleder i hovedutvalg for utdanning i Innlandet, Hans Kristian Enge (Ap) 26.10.2024. Sist oppdatert 25.10.2024.

Antall elever i Innlandet har falt over lang tid. Bare de siste fire årene er nedgangen på nær 1.000 elever. Og vi skal miste over 3000 elever til. Det får store konsekvenser. Derfor var vi nødt til å samle skoletilbudet på færre skolesteder,

for å sikre gode utdanningsmuligheter for elevene våre og bremse sentraliseringen.

For Innlandets skoletilbud har vært preget av årlig usikkerhet for elever, ansatte, næringsliv og kommuner. For om linjene blir noe av, eller ikke. Bare i år hadde vi over 100 linjer som egentlig ikke skulle blitt igangsatt på grunn av for lave søkertall. Settes ikke linjen i gang, får ikke elevene som søkte seg inn sitt førstevalg.

Hvorfor er det viktig at eleven får sitt førstevalg? Jo, fordi det har mest å si for motivasjon og gjennomføring.

Med så kraftig nedgang i elevtallene, har fylkestinget i flere omganger gjort vedtak tidligere for å møte utviklingen og for å sikre bredde i utdanningsvalgene.

Det startet i byene ved Mjøsa, der nedleggelser og sammenslåinger av videregående skoler har sikret opprettholdelse av tilbud som ellers ville hatt få søkere, og der har endringene pågått over de siste 15 årene:

  • Hamar (Ankerskogen vgs)
  • Ringsaker (Moelv vgs)
  • Lillehammer (Mesna vgs)
  • Gjøvik (Tranberg vgs og Bondelia vgs). 

I dag er det dermed slik at ungdom i områdene rundt Mjøsa har brede utdanningsmuligheter i sin hjemregion.

Slik er det ikke i dag i alle distriktsregionene. Derfor tar vi grep nå, for at også distriktene skal få forutsigbarhet og en bredde i linjetilbudet som står seg over tid.

Arbeiderpartiet som ansvarlig styringsparti, kan ikke sitte stille å se på demografiutviklingen, med stadig færre ungdom, uten å ta ansvar:

  • Ansvar for å sikre elevene våre utdanningsmuligheter.
  • Ansvar for at næringslivet og kommuner får de lærlingene og arbeidskraften de trenger.
  • Ansvar for at distriktene leverer gode og forutsigbare utdanningsmuligheter til elevene.
  • Ansvar for å bremse sentraliseringen som ville skjedd uten styring.

Taperne blir dem som ikke tar grep. Som lar være å styre. Som lar være å ta ansvar.

Da vil elevenes utdanningsmuligheter forvitre av seg selv, i takt med stadig færre elever. Da vil stadig færre linjer gjøre at stadig flere elever må inn til byene for å få seg utdanning. Sentralisering vil ta fart og arbeidskraftsmangelen bare øke.

Derfor mener vi det er fremtidsrettet å ha fått flertall for å legge ned to skoler og fire skolesteder. Det betyr at flere av elevene samler seg på færre skoler, og det betyr høyere søkertall og forutsigbarhet for at linjer blir noe av. I tillegg satser vi på nettskole og alternative opplæringsmodeller, som blir viktig for å møte økt mangel på arbeidskraft. 2000 ledige stillinger i Innlandet er det på NAV sine sider nå.

Med de strukturelle grepene vi tar nå evner vi også å lage en satsing på restaurant og matfag i en alternativ modell. Ved å bygge på fagmiljøer på tvers av regioner satser vi på å få til ett nasjonalt senter for matkultur i Innlandet!  Det innebærer konkurransekraft til bransjen og arbeidskraft lokalt som øker attraktiviteten til regionen. Summen betyr at vi får utdannet den kompetansen regionene, næringslivet og Innlandet sårt trenger.

Nå starter den virkelige jobben for å få spikret framtidas skole i Innlandet. Vi står sammen om jobben, for vi vil sikre elevene en forutsigbar utdanning av god kvalitet, i tråd med arbeidslivets behov.

Les også..

F.v. rad: Fredrik Hovdet, Kristian Strøm, Birger Ødegård, Kristian Grimsrud Strøm, Even Hagen, Grethe Stensrud, Endre Lybekk Bertelrud, Frode Bertelrud, MarkusStensrud Lien, Ivar Hagen, Olve Pihl, Ovid Nilsson, Christian Bakkom og Birk Fossholm. Hunden Luna. Foto: Sonja Bordewich

Årets First Lego League – Challenge-team plukket 0,5 kg søppel per meter langs Begna elv

Hvert år deltar Teknoklubben Sør-Aurdal på First Lego League med ...
4H

Velkommen til høstfest i Ildjarnstad 4H lørdag 2. novemberBEKJENTGJØRELSE 

Høstfesten åpner kl. 18:00 og er åpen for alle. 🍀 ...
4H

Årsmøte i Ildjarnstad 4HBEKJENTGJØRELSE 

Årsmøte i Ildjarnstad 4H lørdag  9. november kl. 15:00 på ...
Salto

HalloVennBEKJENTGJØRELSE 

Kle deg gjerne ut hvis du vil!  Torsdag 31.10. kl. ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Hyggestund og konsert

Hedalsheimens venner inviterte torsdag 17. oktober alle beboere på Hedalsheimen ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Barnedåp

Edine ble døpt i Hedalen stavkirke søndag 20. oktober. Foto: ...