Sør-Aurdalsheimen

Slik fungerer omsorgstrappa i Sør-Aurdal: Hjelp trinn for trinn

Publisert av Arne Heimestøl 07.05.2025. Sist oppdatert 04.05.2025.


I Sør-Aurdal kommune er helse- og omsorgstjenestene organisert etter prinsippet om «omsorgstrappa». Dette er en modell som sikrer at innbyggerne får hjelp etter behov, med mål om at flest mulig skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Dette leser vi i årsmelding og regnskap for 2024.

– Årsmeldinga inneholder ikke en fullstendig beskrivelse av omsorgstrappa, opplyser kommunalsjef Anne Kirsti Sørumshaugen.

Tildelingskontoret vurderer behovet

Inngangsporten til alle tjenester er Tildelingskontoret, ofte forkortet TDK. Dette kontoret har ansvar for å vurdere behov, fatte vedtak og koordinere tilbud på tvers av fagområder.

I 2024 behandlet kontoret hele 650 saker. Kommunen melder om at det stadig blir mer komplekse behov, og at det kreves tettere samarbeid mellom ulike faggrupper.

Anne Kirsti Sørumshaugen Foto: Arne G. Perlestenbakken
Anne Kirsti Sørumshaugen er kommunalsjef for helse og omsorg. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Hjelp i hjemmet for dem som klarer seg

Et viktig trinn på omsorgstrappa er hjemmetjenestene. I 2024 fikk 160 personer hjemmesykepleie, mens 63 mottok praktisk bistand i form av hjelp til daglige gjøremål som matlaging eller rengjøring.

Hjemmetjenestene tilbyr også støtte til personer med demens og kreft, og ledes av egne sykepleiekoordinatorer som jobber tett med både brukere og pårørende.

Omsorgsboliger

Omsorgsboliger har en sentral plass i omsorgstrappa som et mellomnivå mellom det å bo hjemme med hjemmetjenester og det å bo på sykehjem. Slike boliger har kommunen i både Bagn, Begnadalen, Reinli og Hedalen. Noen av boligene har bemanning.

Sykehjem

Når det ikke lenger er mulig å bo hjemme eller i omsorgsbolig, kan kommunen tilby institusjonsplass ved Sør-Aurdalsheimen, ofte forkortet SAH.

I 2024 hadde institusjonen åtte korttidsplasser til rehabilitering, avlastning og lindrende behandling, samt 38 langtidsplasser fordelt på fire avdelinger, inkludert demensavdelinger.

Det var ingen ventelister på langtidsplass i 2024, og alle som trengte det, fikk plass. Sykehjemmet samarbeider tett med både hjemmetjenesten og tildelingskontoret for å sikre god flyt og riktig nivå på hjelpen.

Tjenester til personer med omfattende behov

Et annet trinn på omsorgstrappa er tilrettelagte tjenester for personer med utviklingshemming eller omfattende hjelpebehov.

Rundt 30 brukere fikk i 2024 tjenester gjennom kommunens fire bofellesskap og ambulerende (hjemmebaserte) tjenester.

Mange mottar også brukerstyrt personlig assistanse (BPA), omsorgsstønad eller har støttekontakt. Enkelte har tilrettelagt arbeid, blant annet i kantinedrift eller kommunale verksteder.

Forebygging er en viktig del av omsorgen

Forebygging er også en viktig del av omsorgstrappa. Kommunens frisklivssentral, samt ergo- og fysioterapitjenesten, tilbyr trening, veiledning og hjemmebesøk. Målet er å styrke folks mestring i hverdagen og utsette behovet for mer omfattende hjelp.

Trygghet, mestring og verdighet

– Omsorgstrappa skal bidra til trygghet, verdighet og mulighet for å bo hjemme så lenge det er mulig. Det handler om å gi rett hjelp, til rett tid, på rett nivå, skriver kommunen i årsmeldingen for 2024.

Les også..

Siste dans

Kurve inviterer til konsertarKUNNGJERING 

For 18 år sidan hadde han ein visjon om å ...
Hedalen helselag ny logo

YogakursBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen helselag er medarrangør av et tre-timers yogakurs 15. juni. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

GudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til gudstjeneste i Hedalen stavkirke søndag 11. mai kl. ...
Elling Fekjær. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Fekjær og Sør-Aurdal – mulighetens områdeYTRING 

Sør-Aurdal ligger lengst sør i Valdres. Fra ytre del av ...
Marta Bjørnøy Lalim

– Vi vil skape for å dele

Årets 1. mai-arrangement i Sør-Aurdal var lagt til Hedalen. Markeringa ...