Ryggvondt

Endringer i legemeldt sykefravær

Publisert av Arne Heimestøl 01.03.2025. Sist oppdatert 27.02.2025.

Det legemeldte sykefraværet i Innlandet gikk ned til 6,1 % i 4. kvartal 2024, en reduksjon på 2,5 % sammenlignet med samme periode i 2023. – Nedgangen følger trenden nasjonalt og er et positivt signal i en tid med mangel på arbeidskraft, sier fungerende fylkesdirektør Hans Petter Emilsen.

Kvinner og menn

Både kvinner og menn har hatt lavere sykefravær. Kvinner har fortsatt høyere sykefravær (7,9 %) enn menn (4,5 %), men begge gruppene har hatt en nedgang sammenlignet med året før. Kvinners sykefravær ligger over landsgjennomsnittet, mens menns sykefravær er på nivå med resten av landet.

Endringer i aldersgrupper

De fleste aldersgrupper har hatt nedgang, med størst reduksjon blant unge mellom 16–19 år (–10,2 %) og eldre arbeidstakere mellom 60–69 år. Eneste unntak er aldersgruppen 30–34 år, der sykefraværet økte med 2,6 %. Emilsen peker på at denne gruppen er viktig for arbeidsmarkedet, og at økningen må undersøkes nærmere.

Bransjer

Det har vært nedgang i sykefraværet på tvers av bransjer, inkludert helse- og sosialtjenester som tradisjonelt har høyt sykefravær.

Diagnoser

Muskel- og skjelettlidelser er den vanligste diagnosen, etterfulgt av psykiske lidelser og luftveissykdommer.

Graderte sykmeldinger

Graderte sykmeldinger utgjør 28,6 % av sykmeldingene, særlig innen svangerskapsrelaterte diagnoser og psykiske lidelser. Emilsen understreker at graderte sykmeldinger ofte hjelper arbeidstakere med å opprettholde kontakt med arbeidsplassen og komme raskere tilbake i jobb.

En gradert sykmelding betyr at en arbeidstaker er delvis sykmeldt og kan utføre noe arbeid, selv om vedkommende ikke er i stand til å jobbe fulltid på grunn av sykdom eller skade. Graden av sykmeldingen angir hvor stor prosentandel av arbeidstiden personen kan jobbe. For eksempel vil en 50 % gradert sykmelding si at arbeidstakeren jobber halvparten av vanlig arbeidstid, mens resten av tiden er sykmeldt.

Hensikten med graderte sykmeldinger er å hjelpe arbeidstakere med å opprettholde kontakt med arbeidsplassen, noe som ofte bidrar til raskere tilbakekomst i full jobb. Dette har vist seg å være spesielt nyttig ved langvarige sykdommer, psykiske lidelser eller skader.

Motsatt utvikling i Sør-Aurdal

Legemeldt sykefravær i 4. kvartal i Sør-Aurdal er høyere enn gjennomsnittet for innlandskommunene, og det økte fra 4. kvartal 2023 til 4. kvartal 2024.

2024202320222021
Sør-Aurdal6,9 %6,8 %6,9 %7,5 %
Innlandet6,1 %6,2 %6,0 %6,1 %

Antall tapte dagsverk etter legemeldt sykefravær 4. kvartal

2024202320222021
Sør-Aurdal4 4114 3894 6425 118

Les også..

Uføretrygd

Bare svak økning i antall uføre i Innlandet

Innlandet er fortsatt fylket med høyest andel uføretrygdede i aldersgruppen ...
Logoen til Bautahaugens Venner

Sommerutstilling på Bautahaugen 2025BEKJENTGJØRELSE 

Årets sommerutstilling har SAU som tema. Vi ønsker oss innspill ...

Vårkonsert på Hedalen bo- og servicesenter

Hedalen sangkor fylte stuene på Hedalsheimen med vakker sang søndag ...
Siste dans

Kurve inviterer til konsertarKUNNGJERING 

For 18 år sidan hadde han ein visjon om å ...
Sør-Aurdalsheimen

Slik fungerer omsorgstrappa i Sør-Aurdal: Hjelp trinn for trinn

I Sør-Aurdal kommune er helse- og omsorgstjenestene organisert etter prinsippet ...
Hedalen helselag ny logo

YogakursBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen helselag er medarrangør av et tre-timers yogakurs 15. juni. ...