Tjærebrenning i Hedalen?
Etter stormen i vinter ligger det hundrer og tusener av rotvelter fra furu. Disse kan utnyttes til tjæreproduksjon, til dels kan også stammene utnyttes, særlig hvis de har ligget en stund. Gamle rotvelter er også fine.
Stubber og røtter kan gi 20-25 % tjære, stammevirke 10-12 %. 1 kubikk rot-treverk kan da gi rundt 50 liter, mens stammevirke gir borti halvparten.
Det er litt arbeid å dra opp rotvelter, få de kjørt fram, og kappe og kløyve i passende dimensjoner, men de gir god uttelling. I tillegg ser skogen penere ut, for det vil ta generasjoner før rotveltene er råtnet bort og lagt seg flate igjen.
Literprisen varierer fra 300 kr til 800 kr – etter det jeg kan se, dermed vil det ligge en liten fortjeneste ved å nyttiggjøre seg virket.
Milebrent tjære har andre egenskaper enn retorteprodusert tjære – dvs. industrielt destillert tjære, da dette gjøres i tette «ovner», og får med mye bestanddeler som i mila går opp i luft. Den milebrente tjæra har dermed vært foretrukket til gamle hus og kirker etc.
Mangler tjære
Fortidsminneforeningen begynte i 2021 med en ny satsning på milebrent tjære. Formålet er å øke produksjonen på tradisjonell tjære som skal gå til vedlikehold av stavkirker og systematisere kunnskap om bruk av milebrent tjære og holdbarhet for overflatebehandlingen. Les mer på siden Trebrenningsprosjektet.
Foreningen anslår med forsiktighet at det mangler 10 000 liter tjære i det norske markedet og arbeider med å sette i gang et opplæringsprosjekt på milebrenning av tjære.
- Se Andreas Eldnes sin tekst Tjærebrenning i mile.
- Chr Ihlen: Tjærebrenning i mile
- Tore Ness: Foredrag holdt for Tretjæreprodusentenes landsforbund på Statens teknologiske institutt i tida 27. november til 15. desember 1944
- Kurs
Hvis en bruker vinteren å planlegge på, kan det være mulig å komme i gang til neste år.
Med de store, dype skoger i området, burde Sør-Aurdal, og spesielt Hedalen være godt egnet til slik drift.
Jeg kan ingenting om emnet, men så litt av det de dreiv med i Indre Troms på slutten av 70-tallet. Det var miler i drift både i Bardu og Målselv. Jeg blir gjerne med i ei slik gruppe, bare av interesse, men for å få i gang noe slikt, bør det være mange flere på laget.
Hvis flere synes dette er en idé, så ta da kontakt med Jan Warberg, 91 60 28 66.