Folkehelse i Sør-Aurdal
Torsdag 19. mai ga folkehelsekoordinator Hanna Rivenes kommunestyret en orientering om oppdatert statistikk om folkehelsen i kommunen. Folkehelseoversikten fra 2019 gjelder fram til ny oversikt kommer i 2023.
Andelen eldre øker
Folketallet i kommunen går ned. Andelen eldre er på vei oppover.
– Det er viktig at innbyggerne i kommunen skal ha mulighet til å leve selvstendige, gode og aktive liv i et trygt samfunn, sa folkehelsekoordinatoren.
Lavt utdanningsnivå
Sør-Aurdal har et lavere utdanningsnivå enn landet som helhet. – Trender går i arv. Foreldrenes utdanningsnivå kan påvirke om barna fullfører videregående skole. Det er viktig å legge til rette for gode læringsforhold og godt, forebyggende arbeid. Dette kan ha betydning for at barn skal vokse opp med god helse .
Psykisk helse
I kommunen ser vi en større andel med psykiske lidelser i alderen 45-74 år sammenlignet med landet som helhet.
I alderen 15-24 år ligger kommunen derimot bedre an med færre tilfeller av psykiske lidelser enn landet som helhet.
Frivilligheten er en stor folkehelseressurs når det gjelder trivsel, aktivitet, psykisk helse, mestring og mening i hverdagen. Sosiale møteplasser og deltagelse for alle aldersgrupper kan forebygge ensomhet.
Fysisk aktivitet
Den oppdaterte statistikken viser at ungdom er mindre aktive enn ungdom i landet som helhet, og en ser en økning i forekomsten av overvekt og fedme. I mai kom Helsedirektoratet med nye, nasjonale råd der det anbefales at barn og unge i alderen 6–17 år er fysisk aktive med moderat til høy intensitet gjennomsnittlig 60 minutter per dag.