Begnadalen barnehage. Foto: Rune Stenslette

Budsjett og skoleYTRING 

Publisert av Hans Allergoth 14.12.2020. Sist oppdatert 13.12.2020.

Det har vært mange innlegg og stort engasjement for og imot nedleggelsen av skolene Begnadalen barneskole og Hedalen ungdomsskole i aviser og på nettsteder. Det har vært spennende å følge prosessen og lese alles innlegg. Min favoritt er helt klart Kjell Nybakke sin. Mange føler som han her i bygda, vet jeg, og det var tøft av han å si det han sa.

De fleste av kommunestyrerepresentantene har også, hver for seg eller sammen, uttalt seg i saken. At det er 10 fra kommunestyret som kommer med forslag til, og gir flertall til, at eksiterende skolenestruktur skal bestå i denne perioden, er også spennende.

Til info vil jeg nevne at bygdeutvalget har fått svar på fra kommunedirektøren. Han sier bl.a.:

«Til orientering kan det opplyses om at lover og regler vedrørende budsjettprosess, og fremleggelse av administrasjonens forslag er gjort i henhold til lover og regler.»

At en kommune følger lover og regler, må vi regne med. Og til de fleste spørsmålene jeg sendte på vegne av bygdeutvalget, kan vi selv gi svar som kan være noenlunde tilfredsstillende.

Likevel sitter jeg igjen med i hvert fall to spørsmål. Om man er for eller mot nedleggelse, mener jeg disse er relevante spørsmål.

1 – Dersom én eller flere av de ti skulle snu, den 17. desember, og stemme for nedleggelse av skole, hvordan tenker administrasjonen da at prosessen frem til skolestart 2021 skal bli gjennomført på en god måte for barna?

Det var laget et forslag til dette i fjor som jeg finner lite gjennomførbart i dagens situasjon med pandemien.

2 – Hvor er barnas rettigheter opp i dette?

Barnekonvensjonens artikkel 12 sier:

1. «Partene skal garantere et barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, retten til fritt å gi uttrykk for disse synspunkter i alle forhold som vedrører barnet, og tillegge barnets synspunkter behørig vekt i samsvar med dets alder og modenhet..»

2. «For dette formål skal barnet særlig gis anledning til å bli hørt i enhver rettslig og administrativ saksbehandling som angår barnet, enten direkte eller gjennom en representant eller et egnet organ, på en måte som er i samsvar med saksbehandlingsreglene i nasjonal rett.»

Ingen barn har blitt spurt, eller fått invitasjon til å uttale seg!

Barnekonvensjonen er inkorporert i menneskerettighetsloven som igjen har status som norsk lov. Bryter Sør-Aurdal kommune en norsk lov i skoleprosessen ved ikke å ha involvert barna det gjelder?

Les også..

Fra 17. mai 2016

Hilsen til bygdefolket fra årets 17. mai-komité.

Med bakgrunn i pågående renovering av Hedalen skole vil årets ...
Norske kroner Foto: Ben Andreas Harding

Kommunens gjeldsrenter vokser

Kommunens totale langsiktige gjeld var ved årsskiftet 240,6 millioner kr. ...
Illustrasjonsbilde av skogbrann. Foto: DSB

Generelt bålforbud

Mandag 15. april startet perioden med generelt bålforbud i Norge. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...