Anmeldelsen i vannverksaka henlagt
Fredag meldte avisa «Valdres» at anmeldelsen av Sør-Aurdal kommune tidligere kommunalsjef Gro Anita Bakketun leverte til Økokrim i juni 2024, er henlagt etter bevisets stilling.
Anmeldelsen
I anmeldelsen hevdet Bakketun at Sør-Aurdal kommune hadde vært kjent med at fluoridnivåene i drikkevannet fra Hedalen vannverk hadde overskredet tillatte grenseverdier siden 2009, men hadde unnlatt å handle.
Dette mente hun resulterte i en rekke brudd på forskrifter, inkludert manglende tiltak for å sikre helsemessig trygt vann, mangelfull rapportering til Mattilsynet, og brudd på opplysningsplikten overfor abonnenter.
Bakketun kritiserer også Mattilsynet for ikke å ha fulgt opp saken tilstrekkelig. Anmeldelsen inkluderte dokumentasjon som Bakketun mente understøttet påstandene.
- Les artikkelen Har anmeldt Sør-Aurdal kommune.
Henleggelse etter bevisets stilling
Ifølge Store norske leksikon er henleggelse en avgjørelse fra påtalemyndigheten om å frafalle tiltale eller ikke reise tiltale mot noen i en sak som har vært underlagt etterforskning.
«En henleggelse etter bevisets stilling har samme virkning som en frifinnende dom. Det betyr at heller ikke påtalemyndigheten mener at det kan presenteres fellende bevis for retten, og at den vurderer saken slik at en dommer vil frifinne.
Det inneholder ingen vekting av hvor sterke bevisene ble vurdert å være, og sier ikke om det er noen grad av sannsynlighet for straffeskyld.»
Henleggelsen av denne saken kan påklages til statsadvokaten innen tre uker.