Thomas Bye Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Lidenskapelig opptatt av rettssikkerhet og justismordOMTALE 

Publisert av Arne Heimestøl 05.08.2024. Sist oppdatert 04.08.2024.

Justismord vil si å ha en rettskraftig straffedom som rammer en som ikke skulle ha vært domfelt. I strafferettspleien er det et overordnet mål å unngå slike justisfeil.

Derfor sier man at det er bedre at ti skyldige blir frifunnet enn at en uskyldig blir dømt. Likevel har det skjedd justismord i Norge.

Lørdag kveld hadde Hedalen kulturfestival 2024 invitert til teaterforestillingen 0+0=4 på Nordre Lokalet i Hedalen. Denne forestillingen handler om hvordan skuespiller Thomas Bye ble lidenskapelig opptatt av rettssikkerhetsspørsmål og norske justismord. Forestillingens tittel taler for seg selv.

– Det er ingen ting som gjør meg mer engasjert og hekta enn temaet rettssikkerhet, sier Bye til Hedalen.no.

Monologen Bye framførte, gjør dypdykk i Torgersen-saken, Liland-saken og Fritz Moen-saken. Alle tre sakene handler om justismord.

Liland-saken var ifølge Store norske leksikon medvirkende til at de svært strenge reglene om gjenopptakelse av straffesaker ble tatt opp til revurdering, samt opprettelse av gjenopptakelseskommisjonen.

Bye har de siste tolv årene fått lov til å spille forestillingen 0+0=4 for flere av dem han kritiserer. – At jeg gjentatte ganger blir invitert til å spille forestillingen for blant annet politistudenter, ser jeg på som en stor seier. Jeg har også fått lov til å være med på flere debattprogram og i Dagsnytt 18, sier Bye, som legger til at han undrer seg over at norske medier ikke har vært flinke nok til å avdekke justismord.

Forestillingen 0+0=4 retter sterk kritikk mot både politiets, påtalemyndigheters og rettens roller i Torgersen-saken, Liland-saken og Fritz Moen-saken. – Jeg har ikke selv blitt utsatt for urettferdighet, og jeg kjenner ingen av dem som er direkte berørt av de tre sakene. Likevel er det ingen ting som får hjertet mitt til å banke hardere enn temaet rettssikkerhet, sier Bye.

Video: Arne G. Perlestenbakken

0+0=4, med en selvironisk Thomas Bye, er en forestilling som berører sterkt. Som privatperson har han satt seg inn i tusenvis av dokumentsider knyttet til de tre justismordene den vel to timer lange forestillingen omtaler.

Bye har en sterk innlevelse i både handlingsforløp, personer, motiv og situasjoner.  – Det er et kjempeparadoks at det stort sett er amatører som fører til at justismordsaker blir gjenopptatt, sier Bye.

Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Skolen er fortsatt en byggeplass

Skolestart i Hedalen

Mandag 19. august kl. 08.55 er det skolestart for 65 ...
Savnet katt

Har du sett denne katten?ETTERLYSNING 

Ei lita hokatte savnet fra Hedalsvegen 1753 ( Slettebråtån) Katten ...
Konfirmanter i Hedalen stavkirke 2002. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Konfirmasjonsbilder

I bildearkivet til Hedalen.no finnes det bilder fra konfirmasjoner. I ...
Kari-Anne Jønnes. Bildekilde: Stortinget

Hatkriminalitet må bekjempesYTRING 

Hatkriminalitet skal ikke ha noen plass i det norske samfunnet. ...
Helselagstur

Helselagstur – frist for påmelding 15. aug. Bli med!BEKJENTGJØRELSE 

Påmelding innen 15. august til: Oddbjørg: 48 11 12 39 ...
The Ramblin' Men Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Strålende fornøyd

– Vi er strålende fornøyd med Hedalen kulturfestival 2024, sier ...