Hedølen Bjørn Henrik Stavdal Johansen er Årets Villmarking 2024
Bjørn Henrik Stavdal Johansen flyttet sammen med samboer og datter til Hedalen sommeren 2023. Fram til nå har han arbeidet ved besøkssenteret Rovdyr i Flå der han veileder unge og voksne om bevaringsarbeid og om rovdyr i Norge.
Mandag 11. mars ble Bjørn Henrik kåret som Årets Villmarking 2024. Han havner dermed i selskap med tidligere kårede som Lars Monsen og Cecilie Skog og gikk seirende ut av finalerunden der Silje Løkeng, Kristin Harila, Tyritroll (Ingrid Alm, Ole Helgesen og Mons) og Hanna Lyrek var de øvrige finalistene.
Om prisen
Prisen deles ut av Camp Villmark. Den skal være en anerkjennelse til personer som inspirerer både unge og voksne til å komme seg ut på tur, og som gjennom egne eventyr fremmer norsk natur og friluftsopplevelser.
Årets Villmarking kåres av en egen jury på åtte personer. I tillegg er publikum med og stemmer fram sine kandidater.
Juryens begrunnelse
«Bjørn Henrik Stavdal Johansen er en ekte villmarking og en drivende dyktig formidler av naturglede.
Han besitter en imponerende kunnskap om den norske faunaen, og gjennom å dele raust av sine erfaringer veileder han både gamle og unge mot et mer bærekraftig friluftsliv.
Han sprer kunnskap på en engasjerende måte og inspirerer andre til å utforske og sette pris på naturen rundt oss.
Bjørn Henrik har bidratt til å øke bevisstheten rundt norsk natur og alt den har å by på av opplevelser, inspirasjon og læring. Hans arbeid har også bidratt til å fremheve verdien av å ta vare på og nyte villmarka.
– Veldig gjevt
– Hvilke tanker har du gjort deg etter at du ble kåret til Årets Villmarking 2024?
– Å få en slik kåring oppleves som ganske surrealistisk! Men selvsagt er det også veldig gjevt! sier Bjørn Henrik.
– Jeg har jo ikke hatt noe mål om å vinne anerkjennelse, men når jeg nå har fått den, gir det en sterk motivasjon til å gi jernet videre! På mange måter føler jeg at jeg nå må gjøre meg skikkelig fortjent til prisen – så jeg gleder meg til å gå løs på arbeidet videre!
– Ta vare på naturen for framtida
– Hvordan mener du at vi både kan ta vare på og nyte villmark?
– Oi, dette er et stort emne som jeg kunne ha snakket lenge om – og som kanskje er en egen artikkel i seg selv! Men veldig kort oppsummert har vi svært lite natur igjen som går under kategorien «villmark».
– Her i Sør-Norge er under fem prosent regnet som villmark, og da har vi med store områder som Hardangervidda, Rondane og Dovre! I Norge er over 2500 arter truet som en direkte konsekvens av menneskelig ødeleggelse av natur. Skal vi ta vare på den siste rest av ekte norsk natur. Selve arvesølvet vårt.. Ja – da må vi ta oss kraftig sammen og føre en langt mer restriktiv arealpolitikk!
– Siden det er så lite villmark igjen, må man gjøre en liten innsats for å nyte den. Men om du velger å oppsøke den, oppfordrer jeg alle til å ta seg god tid. Bruke sansene og oppleve alt som er der! Granmeisa som følger med nysgjerrig. Tårnfalken som stiller på himmelen. Rypesteggen som kakler i lia…
– Far frem med varsomhet, og ha i minnet at du bare er på besøk i naturen. Da vil du kunne oppleve langt mer enn om du bare haster forbi med brask og bram! Når man er på besøk oppfører man seg som folk!
– Den beste gjesten naturen kan ha, er den gjesten naturen ikke merker at er der! Det eneste sporet man bør sette igjen i villmarka, eller noen annen natur for den saks skyld, er fotsporet.
– Men ta gjerne med deg multer, blåbær eller en fersk ørret med deg hjem, for å nyte smaken av Norge! Det kan jo gi mye ekstra motivasjon for å både ferdes i, og ta vare på naturen for fremtiden! For hva er vel jula uten multekrem til dessert!?
Flere prosjekter
– Hvilke planer har du for videre engasjement som naturveileder?
– I løpet av dette året skal jeg utvikle en utendørs utstilling for Besøkssenter våtmark Ilene utenfor Tønsberg. Denne vil handle mye om viktigheten av våtmark!
– Jeg skal også hjelpe Femundsmarka nasjonalparksenter med utstilling, illustrere for barnehagetilbudet «Naturoppdraget» og være programleder for nok en sesong med «Oiis naturpatrulje» på TV2 play.
– Jeg skal ellers holde en rekke kurs innen friluftsliv og naturvitenskapelige emner over store deler av landet i samarbeid med aktører som Naturkompaniet og Vitensenteret.
– Det blir litt hummer og kanari i år med andre ord – men aller helst har jeg lyst til å få jobbet frem et lokalt prosjekt her i Hedalen, slik at jeg kan bidra til å skape aktivitet her!
– Selvsagt blir det også mer trøkk i sosiale medier, hvor jeg søker å inspirere, engasjere og opplyse andre – slik at folk kommer seg ut i skauen og lærer å elske naturen slik jeg gjør!