Satser på kjøttfé og sau
Amund Grønhaug kjøpte for en tid siden gårdsbruket Skogstad i Hedalen. Fra før eier han gården Grønhaug der han han har satset på kjøttfé. For tiden er det 24 kuer, sju kviger og en okse på sistnevnte gård.
Nytt liv i eldre fjøs
På Skogstad er det en eldre fjøs som nå bygges om. Betongdekket er pigga opp, og det er lagt på trebjelker og plastspalter.
– Ideen for prosjektet var og skape nytt liv i det gamle fjøset basert på ressursgrunnlaget på gården. Vi har lagt vekt på gjenbrukt av alt materiale, forteller Amund.
– Betongen vi pigget ut, brukte vi som underlag for støping i vaktrom, gang og smittesluse. Betongelementene ligger på lager for fremtidig bruk. Materialene er fra tømmer hogget i skogen i Skogstad.
I fjøsen er det for tiden 45 vinterfôra sauer. Det vil etter ombygginga være plass til 80.
Satser på ny teknologi
Amund og sønnen Halvor, som driver samdrift, satser på ny teknologi i fjøsen på Skogstad. Ettersom det er 6 km mellom det to gårdene, har de planer om å installere videolink som gjør at de kan følge med på det som skjer i fjøsen sør i bygda.
I tillegg har de tatt i bruk Tegle fôrkasse, et nytt norsk produkt utviklet med inspirasjon fra den klassiske islandshekken.
Kassen har to forskjellige eteåpninger som velges mellom ved å vippe rundt en bom, avhengig av hvor mye mat det er i kassen. Slike kasser gjør at grovfôr kan klargjøres for en hel uke.
Satsing for framtida
– Sau er lettere å drive med når en blir eldre. Det mener jeg kan bli en fin pensjonistjobb. Yngre krefter kan drive med større dyr, sier Amund.
Fôr høstes på 350 mål – både på eget og leid areal. Til sommeren regner Amund og Halvor med å kunne slippe sauer og lam på beite i Skålvassåsen.