Sommersesongen på Bautahaugen i gang
Lørdag var det åpning av årets sommerutstilling på Bautahaugen samlinger: Sang- og musikkliv i Hedalen gjennom tidene.
Bjørg Elisabeth Berg og Sigrid Haugen hadde sammen med velvillig hjelp fra representanter fra lag, foreninger og enkeltpersoner fått på plass en utstilling og et fyldig hefte.
– Sang og musikk har levd i Hedalen i mange hundre år, sa Bjørg, da hun ønsket de frammøte velkommen til Bautahaugen. –Folketoner har gått i arv fra gamle til unge – slik som eventyr og sagn. De brukte lokking og sagn for å samle dyr og laga instrumenter av naturmaterialer – som seljefløyter og bukkehorn. Luren var godt kjent til varsling og spel.
– I Hedalen stavkirke møtte de andre toner – salmesang og lyden av kirkeklokker. På messedager møttes folk, både til handel, leik og spel. Hovedvegen fra Oslo til Bergen gikk gjennom Hedalen i mange hundre år, så bygda har alltid fått impulser utenfra.
– På utstillinga vil du se noen av de eldste musikkinstrumentene vi har. Her finnes salmodikon, fløyte, siter, feler og langeleik. Du vil også kunne se fløyta som Halvor Grønhaug brukte i 17. mai-toget i 1915. På den framførte han Hedalsmarsjen.
– I utstillinga finner du også mange bilder, blant annet fra Hedalen sangkor, Hedalen musikkorps og Hedalen ungdomslag. Fra Valdres folkemuseum har vi fått opptak av gamle sanger som du kan lytte til.
– Det er en monter med vanlig fele, hardingfele og den vesle fela Trygve Bolstad fikk da han var seks år gammel.