Krevende arbeidshverdag i barnehagene også
Arbeidsdagene i skoler og barnehager har en del fellestrekk i koronatiden. Én av de største utfordringene er mangel på vikarer. – Sykefraværet var i utgangspunktet utfordrende før koronatiden, men har blitt verre etter at pandemien fikk konsekvenser i kommunen vår også, sier lokallagsleder i Utdanningsforbundet i Sør-Aurdal, Per Tørris Holde.
– En viktig grunn til økt fravær er strengere regler og mange ansatte som har omsorgsoppgaver for syke barn. Tilgangen på vikarer er dessuten svært dårlig i barnehagen i Reinli. De få vikarene som er tilgjengelige, blir satt inn i langtidssykefravær (som ikke har noe med korona å gjøre), og dermed er det svært vanskelig å få dekket opp fravær som oppstår plutselig, sier Holde.
– I barnehagen i Reinli blir det flere barn per ansatt enn det som er forsvarlig. Det går utover barn med enkeltbehov og ressurser knyttet til dette.
– I barnehagene i Begnadalen og Hedalen har vi flere vikarer å spørre, men når mange er syke eller i karantene, er det allikevel ikke nok vikarer. Dermed er det svært vanskelig å få dekket opp fravær som oppstår plutselig. Vi har vært heldige, da det ikke er noen langtidssykemeldte, sier styrer i disse barnehagene, Trine Adde Hansebakken.
En god del merarbeid
Barnehagene har åpningstid fra 07.30 til 16.30. – Det er ingen tid der kun de ansatte er til sted i arbeidstiden og kan planlegge, sier Holde. – Og planlegging er det større behov for nå ettersom man må kaste seg rundt når det skal legges til rette for enten grønt, gult eller rødt nivå.
– Avdelinger må omorganiseres fra å skulle fungere for én barnegruppe til tre barnegruppe/kohorter. Uteområdet må deles inn og rulleres på for at barna skal få ulike muligheter til å utfolde seg og utvikle seg. Dette fører til kortere eller ingen pauser i arbeidshverdagen da det ikke er forsvarlig å gå fra barnegruppen.
Mangel på vikarer, økte arbeidsoppgaver og økt fravær medfører at barnehagestyrer må steppe inn. Dermed blir det mindre tid til å løste administrative oppgaver.
Kompensasjon
Holde forteller at overtidstimer som jobbes på de ulike avdelingene, sendes inn. – Plantid tas ut på kveldstid for å få endene til å møtes. Med svært god arbeidsmoral blir det ofte til at man jobber gratis.
Kvalitet
– Hvilke konsekvenser har pandemien nå for kvaliteten på tjenestene som barnehagene skal levere?
– Det handler om å få dagene til å gå sammen og skape et trygt og godt sted å være for barna. Planlagte opplegg faller ut. Det glir ikke tid til faglig fordypning og møter, sier Holde som legger til at samarbeid på tvers av avdelinger (både med barn og ansatte) ikke er mulig.
– Vi får barn som ikke blir vant til å forholde seg til mer enn akkurat det de må, noe som gir utfordringer videre for barna.