Vi trenger hjelpYTRING
Hvor er beredskapen etter at stormen er over? Bare bygda Hedalen trenger trolig flere ti-talls millioner for å dekke utgifter til opprydning om ikke bygda skal lide ny katastrofe våren 2022.
Jeg frykter en flomkatastrofe og ras fra fjellsider i bygda til våren om ikke gravemaskiner blir satt inn for å renske elveløpene i blant annet bekker, Hedalselva, Vassfarelva og Feskidalselva.
Jeg frykter at vindfallrøtter kommer til å demme opp elva til våren og lage propper ved Storrustemoen og Engene i Hedalen. Om dette skjer, vil det kunne få følger videre nedover elveleiet til Nes i Ådal og Sperillen.
Det trengs også kabelbanedrift i bergsidene fra Landsend og sørover der furu har stått på glatte fjellsiden og ligger opp hele fjellsiden. I en vårløsning kommer vindfall til å rase nedover. Om ikke virket blir fjernet, så vil rotveltene virke som demninger når vårvannet setter inn og sklir ut. Geologer bør komme på plass og vurdere situasjonen.
Jeg frykter også at elg og annet vilt ligger under skogmassene, både døde og skadde dyr. Det burde vært kjørt varmesøkende kamera fra helikopter for å lokaliser innestengte dyr som fortsatt kan reddes ut – dyr som ikke har tilgang på vann ettersom temperaturen har krabbet ned mot –10 grader nå.
Skogsbilveier må ryddes for å få ut trevirke. Til nå har Stugård Skog og anleggsentreprenør snart bruk to døgn for og kappe virke som ligger i den 4,5 km lange vegen inn mot tretopphyttene i Vassfaret. Det gjenstår i skrivende stund 1,5 km ryddearbeid før vi er framme.
Skogsentreprenørene trenger store gravemaskiner for å å løsgjøre virke til hogstmaskinene, da mye av virket sitter fast og i bakken.
Jeg var selv med og hogde tømmer i Sødra Sverige etter stormen i 2004. Da stilte Norge opp med mange hogstmaskiner der. I Sverige er det eksempelvis en gravemaskin på 35 tonn som er bygd opp for å løsgjøre stormvirke.
Nå trenger vi pengestøtte fra staten raskt slik at vi kan få på plass det utstyret som trengs for å få til en raskest mulig opprydding. Dette er nødvendig for å hindre nye skader og ytterligere tap.