Tannlege

Vil beholde tannleger i distriktene

Publisert av Arne Heimestøl 04.06.2021. Sist oppdatert 03.06.2021.

Hovedutvalg for utdanning i Innlandet fylke mener at tannleger ved tannklinikker i Innlandet skal få et stabiliseringstilskudd på 75 000 kroner per år. Summen gjelder 100 % stilling. Tannklinikken i Bagn i Sør-Aurdal er én av 24 klinikker som omfattes av ordningen som nå blir foreslått.

– Vi er fornøyde med saken. Vi tror dette kan bidra til økt attraktivitet for de tannklinikkene som sliter med rekruttering, sier Bjørn Jarle Røberg-Larsen (Ap) til fylkeskommunens hjemmeside.

Bjørn Jarle Røberg-Larsen Fylkestingsrepresentant, Innlandet Arbeiderparti
Bjørn Jarle Røberg-Larsen, tannhelsepolitisk talsperson i Innlandet Arbeiderparti. Foto: privat

Han får støtte av Charlotte Veland Hoven (KrF). – KrF mener at tannhelsetjenesten bør være nær der folk bor, så vi er også fornøyde med utfallet av denne saken, sier hun.

Fylkestinget avgjør

Det er fylkestinget som skal fatte endelig vedtak i denne saken. Enstemmig vedtak i hovedutvalget for utdanning er innstilling. Høyres Jan Vidar Riseng ytrer skepsis til forslag til vedtak og kan ikke love å støtte innstillingen når saken kommer opp i fylkestinget 15. juni.

– Jeg regner med at innstillingen blir vedtatt i fylkestinget, sier Bjørn Jarle Røberg-Larsen. – Senterpartiet og Arbeiderpartiet har flertall i fylkestinget, og i denne saken er vi enige.

Vegard Riseng. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Vegard Riseng (H). Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Fylkeskommunedirektørens innstilling til vedtak

  1. Den offentlige tannhelsetjenesten i Innlandet skal ha høy kvalitet og god tilgjengelighet. For å sikre rekruttering og bidra til større stabilitet i bemanningen i tannhelsetjenesten i Innlandet innføres det et stabiliseringstillegg for tannleger på 75000 kroner pr. 100 % stilling pr år.

  2. Stabiliseringstillegget innføres fra 2022, og gis til de tannleger som til enhver tid arbeider på klinikkene som har særlige rekrutteringsutfordringer. Dette gjelder følgende klinikker: Gausdal, Vinstra, Otta, Dovre, Skjåk, Lom, Vågå, Nord-Aurdal (Fagernes), Sør-Aurdal (Bagn), Vang, Nordre Land (Dokka og Torpa), Søndre Land (Hov), Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Stor-Elvdal (Koppang), Trysil, Våler, Åsnes, Åmot, Grue og Nord-Odal.

  3. Årskostnaden, 2,25 mill. kroner, innarbeides i fylkesbudsjett/økonomiplan 2022–2025 for rammeområde Tannhelse. Tillegget indeksreguleres årlig. Tiltaket evalueres senest ved utgangen av kommende økonomiplanperiode.

  4. I tillegg til innføring av stabiliseringstillegg videreføres bruk av eksisterende tiltak for å bidra til rekruttering og stabilitet.

  5. Det innføres ikke bruk av ambulering utover det som benyttes i tannhelsetjenesten i dag. Fylkestannlegen vurderer hva som er hensiktsmessig bruk av mobile enheter, for eksempel når klinikkpersonalet skal gi hjelp til funksjonssvake pasienter ved sykehjem eller i andre tilfeller som kan bli aktuelle.

– Veldig lurt

Ordfører Marit Hougsrud (Sp) støtter innstillingen. – Dette er veldig lurt, sier hun.
– Nå må vi jobbe for å få tannleger som kan trives og bli i Sør-Aurdal.

– Jeg mener det er viktig å ha tannhelsetjeneste i egen kommune. Det betyr mye for blant andre skolene våre, men også for Fekjær psykiatriske senter som er bruker av denne tjenesten i Bagn.

Ordfører Marit Hougsrud (Sp). Foto: Arne G. Perlestenbakken
Ordfører Marit Hougsrud (Sp). Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Molter

Bærnytt 2

Moltesesongen er i gang, i alle fall i lavereliggende strøk ...
Markedskart

Stor interesse for markedsdagen på Bagn

Valdrestunet Kjøpesenter, Mitt Sør-Aurdal, Circle K, Sør-Aurdal Frivilligsentral og andre ...
Vandring over Hedalsfjellet

Ny poesti-rute

Helga 2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Nedenfor ...
Boreriggen

Borer energibrønner

Denne uka er Valdres brønnboring i gang med å bore ...
Teinvassåsvegen

Nesbyen–Hedalen veglag orienterer

Det har kommet noen spørsmål til styret for veglaget angående ...
Hedalen.no

De mest leste nyhetsoppslagene

Google Site Kit gir opplysninger om hvor mange sidevisninger de ...