Etterlyser flere byggeklare tomter
I kommunestyrets spørretime 25.2. stilte Trine Adde Hansebakken (Ap) følgende spørsmål:
Som en del av det positive vi nå er vitne til på Begna industri område, kunne det være interessant å tenke seg at det også kunne være utvikling for byggefeltet på Begna. Med flere arbeidsplasser til dette området kan det være noen som har behov for hus.
Mange tomter er bygget på der for mange år siden, vi i kommunen har noen ledige, det samme har Begna Bruk. Det ser ut til at det er de tomtene som er øverst i feltet, som det er mest etterspørsel om å få lov til å bygge på.
- Hva vil det koste kommunen å gjøre byggeklare tomter, med vann og avløp langs den eksisterende veien?
- Hvor mange tomter kan vi klare å etablere med dette?
- Kan dette være positive synergier for kommunen med flere innbyggere?
Kommunalsjef Hans Solbrekken Ruud sitt svar
Helt enkelt har vi sett på dagens infrastruktur og gjort enkle overslag over forventede kostnader for tre alternativ, uten å vite eksakt hvordan grunnforhold m.m. er, men med pr. nå kjente faktorer.
Det er fem tomter som er fradelt og byggeklare i SAK sitt eie i dag langs nedre del av Hakakroken, i tillegg til de to som ikke er fradelt lengre opp i vegen, men som i praksis er byggeklare.
Og det er åtte andre, fradelte ubebygde tomter eid av bla. Begna bruk og andre private i samme område.
Ved klargjøring av tre tomter på nedsiden av eks. veg Hakakroken vil det koste trolig ca. det samme som alt. 2
Alternativ 1
- 5 boligtomter
- Ca 60 meter VA-grøft + ev. stikkledning opp til tomt 5
- 60 m veg
- Ca. kostnad 400 000 –500 000 kr + mva
Alternativ 2
- 8 boligtomter
- Ca. 150 meter VA-grøft
- 60 m veg
- Ca. kostnad 800 000 –900 000 kr + mva.
Alternativ 3
- 12 boligtomter
- Ca. 220 meter VA-grøft
- 130 m veg
- Ca. kostnad: 1,3-1,4 millioner kr + mva
Kostnader i forbindelse med fremføring/oppgradering av strøm kommer i tillegg uansett alternativ. Anslått fra SAE ca. 300 000–350 000 kr + mva. pluss stikk frem til den enkelte tomt.
Vurdering
En slik investering, der man investerer ganske mye for å fremme de beste tomtene, vil føre til at det tar lang tid å få inn igjen utlagte kroner.
Det bør derfor vurderes om man burde gå inn for prisdifferensiering av tomter med ulik beliggenhet i kommunale boligfelt, på samme måte som private.
For øvrig bør det gjøres et fremstøt for å informere om disse mulighetene til evt. aktuelle kjøpere og interessenter på aktuelle digitale flater. Vil dette føre til bygging, er det selvfølgelig positivt på mange måter for kommunen.
Bildet ovenfor er tatt av Halstein Heiene.