Illustrasjonsbilde fra Hellsenningen. Foto: Per_Otto Nedrelid

Vi trenger ikke bruke telefon på hytta – det har Telenor bestemtÅPENT BREV TIL TELENOR 

Publisert av Stein-Ove Jordal 04.06.2025. Sist oppdatert 03.06.2025.

Hellsenningen hyttelag omfatter ca. 50 hytter på østsiden av vannet Hellsenningen i Hedalsfjellet. Hyttene er bygget på 60-tallet, og de fleste er blitt oppgradert til full standard. Dette betyr at de fleste hyttene har vei, strøm, vann, avløp, renseanlegg, varmekabler og DAB-radio.

Men mange av hyttene opplever ustabil,- og til dels manglende mobildekning. Det samme gjelder de nyere hytteområdene i Hellsenningslia og Skurveknatten. Felles for alle disse hyttene er at de er lokalisert i «skyggen» av masten på Søbekkseter. I tillegg til de 50 hyttene som sogner til Hellsenningen Hyttelag er der 80 hytter i området.

Dette i sterk kontrast til forrige ukes tur til Surtind 1097 moh. midt i Hedalsfjellet ca. 90 minutters gange fra Søbekkseter. Her var det maksimal 5G dekning. Fantastisk!

Hellsenningen hyttelags prosjektarbeid i 2023 2024 konkluderer med at oppgraderingen av masten på Søbekkseter ikke har bedret mobildekningen i forbindelse med telefonsamtaler, og at det som skal til for å få tilfredsstillende dekning, er ny mast. Vi ser det ikke lenger som formålstjenlig å gjøre flere målinger nå.

Hva er så definisjonen på mobildekning? Etter dialog med Telenor defineres mobildekning som det som fremkommer på Telenors dekningskart. Dette betyr at vi som til dels mangler dekning på utsiden av hytteveggen, pr. definisjon har mobildekning. Telenor måler altså seg selv. Det er gitt flere innspill på at Telenor sine egne målinger er unøyaktige, og vi synes det er litt merkelig at det er deres egne unøyaktige målinger vi skal forholde oss til.

Vår erfaring er at mobildekningen kan variere som følge av endring i vindforhold, lufttrykk, nedbør og snøforhold. Vi vet ikke hvorfor mobildekningen varierer, men vi tror at Telenor vet det.

Ifølge Nasjonal Kommunikasjonsenhet har 83,7 % av Norge mobildekning, men det er telefonoperatørene selv som har ansvar for dekningen. I loven om elektronisk kommunikasjon fremkommer at operatørene har flere krav til sikkerhet. Blant annet skal telefonselskapene sikre forsvarlig vern av kommunikasjon og data.

Enkelte ulykker  krever umiddelbar respons. I påsken omkom en mann etter å ha veltet med kano i Åmli kommune. I dette tilfellet måtte en nabo kjøre flere kilometer for å få kontakt med nødetatene.

Konkret foreslår vi en mast på Skjenfjellet sør-øst for bommen på Strøsvegen. Her er kort vei til strøm. En slik lokalisering vil etter all sannsynlighet  gi god mobildekning til nordre Hedalen (Åsli), til alle hyttene som tidligere beskrevet  befinner seg i «skyggen» ved Hellsenningen, samt til 350–400 hytter i Teinevassområdet  som alle opplever varierende mobildekning.

Alternativt vil en mast på østre del av Hellsenningsberget gi  forsvarlig mobildekning til nordre Hedalen og hyttene ved Hellsenningen som befinner seg i «skyggen». Her er meget kort vei til strøm.

Den største aksjonæren i Telenor er Den Norske Stat med 53,97 %.. Altså er Telenor « vårt».

Statens mål med eierposten i Telenor  er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Samtidig ønsker Staten å opprettholde et ledende telekommunikasjonsselskap i Norge samt å ha kontroll med samfunnskritisk telekommunikasjonsstruktur.

Telenor oppnådde i 2024 en omsetning på 64,5 milliarder kroner og et driftsresultat (EBITDA) på 35,6 milliarder kroner. Utbytte til eierne ble 13,1 milliarder kroner. Statens eierandel i Telenor innbragte altså ca. 7,1 milliarder kroner til Staten  bare i 2024.

Men Telenor vil ikke bygge ut flere basestasjoner i nordre del av Hedalen og Hedalsfjellet fordi det er for dyrt. Telenor foreslår heller at kommunen finansierer  dette. Det foreslås altså at Telenor (staten) tar inntektene mens kommunen tar kostnadene.

Vi ber om en tilbakemelding på vår henvendelse og vi ber om at Telenor revurderer sine manglende planer om forsvarlig mobiltelefondekning i området.

Med hilsen
Hellsenningen Hyttelag
Stein-Ove Jordal
90 40 03 70

Les også..

Hedalen kulturfestival 2025

Hedalen Kulturfestival 2025

BEKJENTGJØRELSE: 1.–3. august går Hedalen Kulturfestival igjen av stabelen. Festivalen ...

Folkemusikk og dans på Bautahaugen

Fredag 18. juli arrangerte Valdresmusea eit folkemusikkprogram med spel og ...
Hedalen kulturfestival 2025

«Memento Mor di» med Åsgårdsreia teaterlag

KUNNGJERING: Det er no sett opp ei ekstra framsyning av ...
Vannverket i Hedalen Foto: Arne G. Perlestenbakken

Overskred fluorgrensene i mange år – slipper påtale

Politimesteren i Innlandet har gitt påtaleunnlatelse etter svikt i drikkevannsleveranse ...

Utvekster på trær blir gull for håndverkere

I norske skoger vokser det noe som ved første øyekast ...
Karding og spinning

Fokus på karding og spinning

Lørdag 19. juli sto spinning på rokk i sentrum på ...