Elg i Hedalen

All elg i Hedalen skal GPS-merkes

Publisert av Arne Heimestøl 01.04.2025. Sist oppdatert 01.04.2025.

APRILSPØKEN 2025: De 14 jaktlagene i Hedalen er plukket ut til å være med i et banebrytende forskningsprosjekt. All elg i Hedalen, Vassfaret og Vidalen skal GPS-merkes.

GPS alene har en nøyaktighet på rundt 5–10 meter under normale forhold. Ettersom deler av Hedalen, Vassfaret og Vidalen har begrenset mobildekning, vil prosjektet også dra nytte av Starlink, satellittinternett fra SpaceX til Musk. Dette vil sikre at GPS-dataene sendes i sanntid, selv i de mest utilgjengelige områdene. Musk finner naturligvis moose.

Helge Nordby er engasjert som dronepilot

GPS-enheten som festes på elgen, er en innkapslet databrikke på bare to kvadratcentimeter, og droner utstyrt med infrarøde kameraer og nødvendig verktøy skal lokalisere dyrene og feste brikkene på bakparten av hvert dyr.

Dette ambisiøse prosjektet vil revolusjonere elgjakta, og myndighetene hevder at tiltaket vil komme både natur, jegere, turgåere og forskning til gode.

Mange fordeler

Med sanntidsdata tilgjengelig via en nyutviklet mobilapp kan brukere nå enkelt følge elgens bevegelser direkte på kartet. Dette vil drastisk redusere tid brukt på leting etter elg i skog og mark.

Appen tilbyr funksjonalitet som gir beskjed når en elg er i nærheten av jaktområdet. Push-varslet «Elg 50 meter unna» skal visstnok være en gamechanger.

GPS-merking gjør det dessuten enklere å unngå jaktkonflikter mellom ulike jaktlag. Alle jegere kan se hvor elgene befinner seg og koordinere jakta bedre.

Ved hjelp av sanntidsdata kan jegere velge ut bestemte elger for jakt, slik at de unngår å ta liv av viktige avlsdyr.

Tryggere jakt

Både jegere og turgåere vil i jakttida bli pålagt å ha på seg en databrikke når de ferdes i jaktterreng. Det vil gjøre jakt og annet friluftsliv tryggere ettersom det her er tale om databrikker som registrerer folk.

Noen kritiske røster viser til GDPR (General Data Protection Regulation). Det er EUs personvernforordning som trådte i kraft 25. mai 2018. Den har som mål å beskytte personopplysninger og styrke personvernet for enkeltpersoner innen EU og EØS.

Regelverket gjelder imidlertid ikke for elg, og personer som bruker de aktuelle mobilappene, må samtykke til at deres bevegelser registreres og er synlige for andre. Da er alt i skjønneste orden.

Forskerne jubler

Forskerne bak prosjektet er i ekstase. – Dette er et paradigmeskifte innen dyreforskning, sier professor Ola Jægernes fra Norges Naturinstitutt.

– Nå kan vi følge elgens adferd gjennom hele året og få innsikt vi aldri har hatt før. Videre kan kommunen forenkle arbeidet med den årlige FAUN-rapporten i Sør-Aurdal vesentlig ettersom en hele tiden vil ha oversikt over hvor mange elg det er i området – og hvor de oppholder seg.

Miljøhensyn

Miljømyndighetene forsikrer at GPS-enhetene er fullstendig dyrevennlige og drives av avansert batteriteknologi. Den eneste bekymringen er at brikkene kan bli revet av i basketak som gjerne oppstår i paringstida.

Appen er tilgjengelig

Appen «MooseFinder 2.0» er allerede tilgjengelig for nedlasting på App Store og Google Play. Myndighetene oppfordrer alle jegere til å ta i bruk teknologien fra høsten av og lover kontinuerlige oppdateringer basert på tilbakemeldinger fra brukerne.

Færre elgpåkjørsler?

En bieffekt av denne teknologien er at enkelte apper også virker på samme måte som radarvarslere. Dette gjelder appene som kan lastes ned fra det kinesiske selskapet TEMU. Trafikanter i Hedalen vil med en slik app få varsel når det er elg i nærheten av kjøretøyene.

– Dette vil hedølene leve godt med

– Ettersom dette er kinesiske apper, vil kineserne på denne måten beklageligvis kunne overvåke store deler av lokalbefolkningen i forskningsområdet. Hedøler er imidlertid et fredelig folkeferd som har lite å skjule. Dette nye forskningsprosjektet er jeg sikker på at bygdefolket vil leve godt med, sier Jægernes.


Les også..

Vann- og avløpstjenesten

Sør-Aurdal sliter med selvkost – snart ny VA-strategi på bordet

Sør-Aurdal kommune har i flere år forsøkt å oppnå full ...
Topplogo Hedalen

Kommunen må halde vatn- og avløpskostnadene under kontrollLEIAREN 

Torsdag 3. april skal kommunestyret i Sør-Aurdal behandle saka Status ...
Gamlestua logo

Åpningstider i aprilANNONSE 

 I gamlestua på Skinningsrud i Hedalen har  jeg (Gro Skinningsrud) ...
Begnadalen skole. Foto: Arne Heimestøl

Gjenåpning av 2. etasje i samfunnshuset i Begnadalen foreslås satt på vent

I kommunestyremøtet 14. november 2024 stilte Inger Lise Damslora (Ap) ...
Hedalen Røde Kors på oppdrag i Hedalsfjella. Foto: Håvard Sukke

Påska 2025BEKJENTGJØRELSE 

I skrivende stund er det svært lite snø i Hedalsfjella. ...
Salto logo

Velkommen!BEKJENTGJØRELSE 

Det blir Salto på Kroken torsdag 3. april kl. 17.30. ...