![Vangen-tunet Vangen-tunet](https://hedalen.no/wp-content/uploads/2025/02/Vangen.jpg)
Reguleringsplan for Vangentunet sendt på høring
Vangentunet, like ved Bagn sentrum, er under utvikling. Sør-Aurdal kommune har laget en detaljreguleringsplan for å legge til rette for nye boliger. Planen er nå ute på høring, og fristen for innspill er 31. mars 2025.
I dag består Vangentunet av et rekkehus med fire boenheter fra 1970-tallet, en garasje fra 1987 og en låve fra rundt 1940. Kommunen eier byggene, men vurderer salg på grunn av høy slitasje og vedlikeholdskostnader. Behovet for boligtomter i Bagn er stort.
Kommunens planmyndighet har laget et reguleringsforslag som avsetter området til boliger og friområde. Planen utløser ikke krav om planprogram, da den ikke forventes å ha store miljø- eller samfunnskonsekvenser. Likevel er trafikksikkerhet og flomrisiko vurdert i planbeskrivelsen.
ROS-analyse
En risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) peker på flom og trafikkulykker som de største risikoene. Avkjørselen fra fylkesvei 2444 kan skape trafikkutfordringer, og det foreslås tiltak som bedre sikt og en gang- og sykkelvei. Flomkartlegging høsten 2024 viser at hele området er utsatt for flom. For å bygge trygt må terrenget heves minst 1,5 meter over 200-års flomnivå.
Det finnes ingen registrerte kulturminner i planområdet, men det ligger i et kulturhistorisk viktig landskap nær Bagn kirke og prestegården, der flere bygninger er fredet.
Ny bebyggelse skal tilpasses omgivelsene med gjennomtenkt plassering, utforming og materialvalg. Fasader skal ha trekledning i naturlige farger, og terrengendringer skal gjøres skånsomt.
Før byggetillatelse blir gitt, må alle tiltak som berører fylkesveien godkjennes av Innlandet fylkeskommune. En situasjonsplan skal vise plassering av bygg, avkjørsler, parkering og sikringstiltak.
Før ferdigattest gis, må gang- og sykkelveien være ferdigstilt, og området regulert til annen veggrunn skal beplantes med bjørk for å integrere det naturlig i landskapet.
Kyrkjevangen
Kyrkjevangen i Bagn, også kjent som Vangen, er et historisk område foran og nord for Bagn kirke. Etter at Bagn kirke ble innviet i 1736, ble området brukt som kirkebakke med staller for kirkegjengere.
Senere fungerte det som markedsplass, idrettsplass og ekserserplass for Valdresbataljonen, som hadde et telthus her på første halvdel av 1800-tallet.
I sørenden av Vangen sto tidligere tinghuset for Sør-Aurdal kommune, samt den første barneskolen i kommunen fra 1851. Bagn idrettslag benyttet Vangen som idrettsplass fra stiftelsen i 1913 frem til 1951, da Fossvang idrettsplass ble tatt i bruk.
Kyrkjevangen og Vangen-tunet er nære naboer. Soknerådet i Bagn har bedt om at Kyrkjevangen i Bagn blir fredet. Dette temaet har de tatt opp i brev til Riksantikvaren og Innlandet fylkeskommune.
Behandling i formannskapet
Torsdag 13. februar behandlet formannskapet saken Reguleringsplan for Vangentunet. Det folkevalgte organet vedtok følgende enstemmig:
![Ståle Borgersen](https://hedalen.no/wp-content/uploads/2023/03/Stale-Borgersen-984x1024.jpg)
«Med hjemmel i plan- og bygningsloven § 12-10 vedtar formannskapet å sende forslag til reguleringsplan for Vangentunet ut på høring og til offentlig ettersyn.»
Forslag til merknad fra fungerende ordfører Ståle Borgersen (H) ble også enstemmig vedtatt:
«Formannskapet har følgende merknad til planen. Vi er kjent med at Kirkevangen er i prosess med å bli fredet. Derfor må reguleringsplanen for Vangentunet ta hensyn til den helt spesielle beliggenhet den har og utvikles på en måte som støtter opp om de kulturhistoriske verdiene i området.»
(Denne artikkelen er laget med støtte fra Chat GPT.)