Flere arbeidsledige i Innlandet i desember
Arbeidsledigheten i desember i Innlandet er nå 1,9 prosent av arbeidsstyrken og ligger fortsatt under landsgjennomsnittet (2 %). – Ledigheten i Innlandet fortsetter imidlertid å øke. Det er nå 3 568 helt ledige arbeidssøkere, 530 flere enn i fjor, sier direktør Bjørn Lien i Nav Innlandet. Ledigheten har dermed økt med 17 prosent fra året før.
Situasjonen i Sør-Aurdal
I Sør-Aurdal var 9 personer helt arbeidsledige. Det er to flere enn på samme tid som i fjor. 7 personer er delvis arbeidsledige. Det er 1 flere enn på tilsvarende tid som for et år siden.
Mange ledige uten yrkesbakgrunn
Det er høyest ledighet blant de med lavest utdanning for eksempel ved at arbeidssøkerene kun er registrert med grunnskoleutdanning. – Dette viser hvor viktig det er å fullføre videregående skole og ta en relevant utdanning som arbeidslivet etterspør. Da er det gode muligheter til å få seg jobb fordi det er fortsatt mange ledige stillinger utlyst selv om tilgangen på nye stillinger har gått ned med 14 prosent fra i fjor, sier Lien.
Bekymret for bygg og anlegg og deler av industrien
Det er flest ledige blant yrker innen bygg og anlegg, industri, serviceyrker og annet arbeid. – Vi er bekymret for utviklingen i ledigheten innen bygg- og anlegg og innen deler av industrien, sier Lien. Akkurat nå er 158 innen bygg- og anlegg registrert som permitterte og 69 innen industrien, og disse tallene forventes å øke.
Flere ukrainere i jobb
Det er et lyspunkt at stadig flere ukrainere kommer i jobb, selv om vi fortsatt trenger enda flere arbeidsgivere som vi gi dem en mulighet, påpeker Lien. Rundt en firedel av bosatte ukrainere er nå i jobb i Innlandet. Han trekker fram regionene Midt-Gudbrandsdalen og Nord-Østerdal som gode eksempler på hvordan de lykkes med å få ukrainere ut i jobb.
Økt bruk av arbeidsrettede tiltak
1 523 personer er registrert som delvis ledige, og dette er likt med samme måned i fjor. 998 personer deltar nå i arbeidsrettede tiltak gjennom Nav for å komme ut i jobb og dette er en økning i på 15 prosent fra året før. Det er særlig bruken av arbeidspraksis som har økt (59 prosent).
Stor variasjon i byene
Elverum har stor økning i ledigheten med hele 39 prosent, mens i Hamar har antall ledige økt med 24 prosent. Kongsvinger og Gjøvik har også fått flere arbeidsledige, begge med en økning på 14 prosent. Lillehammer har kun hatt en økning på 1 prosent fra fjoråret.