Therese Martinsen er leder i Utdanningsforbundet i Sør-Aurdal. I et oppslag i «Valdres» onsdag uttalte hun blant annet følgende:
– Jeg etterlyser en strukturdebatt og ikke bare ostehøvelprinsippet. Dersom politikerne hadde vært villige til å ta noen avgjørelser om strukturen innen oppvekstsektoren, så ville det kunne utgjort en forskjell. Men, dette er upopulære valg som politikerne ikke har vært villige til å ta, sier Martinsen.
Hun kommer med to konkrete forslag som hun vet ikke alle er enige med henne i, også innen eget forbund.
– Jeg tenker spesielt om det er behov for en gjenåpning av Begnadalen barnehage og det å fortsatt ha ungdomstrinnet ved Hedalen barne- og ungdomsskole. Elevene i Hedalen kunne ha gått ved Sør-Aurdal ungdomsskole på Bagn, sier Martinsen.
Hedalen.no har spurt Martinsen om disse temaene har vært behandlet i styremøte i Utdanningsforbundet. Her er svaret vi har fått i e-post.
«Det styret i Utdanningsforbundet har snakket om, er at vi forstår at nå må det kutt til med tanke på den økonomiske situasjonen til kommunen.
Det er enighet om at de kuttene som er foreslått, vil merkes godt på små enheter. For eksempel er det å miste vernepleier på Bagn Skole et tap i forhold til at vi mister viktig kompetanse. Man merker også godt at man mister et lærerårsverk på hver av skolene, vi er ikke flere enn at det svir godt.
Det jeg sa, som det ikke er hatt noen avstemning på, men som jeg likevel ønsker å få fram, er at det kanskje burde vært tatt en debatt rundt struktur innenfor oppvekst. Vi vet jo at strukturen har kosta oss mye tidligere, og jeg personlig tror jo at det fortsatt er mer å gå på.
Forslaget om å flytte ungdomstrinnet fra HeBU kommer ikke fra meg, det er bare brukt som eksempel på hva endring i struktur KAN være.
Det ligger jo et vedtak fra kommunestyret på at når elevtallet kommer under 15 i en periode på tre år, så skal ungdomstrinnet flyttes. Dette er jo gammelt nytt. Kommunen anslår at det kan være en mulig innsparing her.
Når det gjelder barnehagen i Begnadalen, så er det heller ikke noe vi har hatt avstemning på. Men Udf har tidligere uttalt at vi er bekymra for det faglige og pedagogiske tilbudet til barna når det er så få barn, og at det blir en utfordrende jobb å få det til å bli tilfredsstillende i og med at det også er spredning i alder.
Vi stilte også spørsmål ved hvordan det økonomiske skulle løses, på det tidspunktet da vi ga våre innspill på det ikke inne noen økning i budsjettet det Hedalen naturbarnehage/Begnadalen barnehage. Nå har jo kommunestyret i sitt vedtak fra kommunestyremøtet i september, for så vidt svart på hvordan de vil løse det, med låneopptak og bruk av disp.fond.
Utfordringen med det økonomiske rundt gjenåpning er det jeg som trekker fram. Jeg vet jo at vi skal kutte fem millioner innenfor oppvekst, og at gjenåpningen koster fem millioner. Derfor stiller jeg spørsmål ved om kommunen egentlig har råd til å gjenåpne den, i og med at vi må kutte så mye ellers i kommunen.
Og om vi kanskje må innse at vi må klare oss med en barnehage i ytre del, og en barnehage i området rundt Bagn, istedenfor tre barnehager. Igjen er dette bare eksempler på hva endring i strukturen KAN være.
Det kan selvfølgelig også være andre tiltak som kan vurderes, som for eksempel å ha to SFO istedenfor tre. Men dette er jo da bare mine tanker. Jeg tenker at det hadde vært fornuftig å ha en debatt rundt struktur.
Jeg tror det er viktig at man anerkjenner hvilke utfordringer kommunen har økonomisk, og at det må tas noen grep. Det virker som det er uunngåelig nå, og det kan være lurt å tenke litt langsiktig og ikke drive med brannslukking til vi blør alle mann. Kanskje må vi da gjennom en omstillingsprosess, ikke bare innenfor oppvekst, men i hele kommunen.»