Avdelingsdirektør Elisabeth Longva i DSB

– Befolkningen har rett til å være informert om farer i egne omgivelser og skal medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet

Publisert av Arne Heimestøl 07.12.2024. Sist oppdatert 07.12.2024.

Torsdag 12. desember skal kommunestyret behandle saken «Helhetlig ROS-analyse for Sør-Aurdal kommune». Alle saksdokumentene er unntatt offentlighet med henvisning til § 13 – og det uten å oppgi hvilken lov paragrafen er hentet fra.

En kommunal ROS-analyse (risiko- og sårbarhetsanalyse) er et verktøy som brukes for å identifisere, vurdere og håndtere risikoer og sårbarheter innenfor en kommune.

Kravene til en slik analyse er ofte forankret i nasjonale lover, forskrifter og veiledninger, som for eksempel i Norge er nedfelt i Sivilbeskyttelsesloven, Plan- og bygningsloven, og tilhørende forskrifter.

Tidligere hemmelighold

5. september 2023 sendte Hedalen.no brev til kommunen der vi viste til at Oppland Arbeiderblad muntlig og skriftlig hadde fått avslag på innsyn i kommunens gjeldende ROS-analyse.

I e-posten bad vi om innsyn og viste til Statsforvalterens klageavgjørelse i innsynssak om kommunens beredskapsplan i 2022.

I oppslag 7. februar 2024 opplyste kommunedirektøren at ny Ros-analyse skulle bygges på samme måte som kommunens gjeldende beredskapsplan – én del skal være offentlig, og én del skal være unntatt offentlighet.

Administrasjonen om saksbehandlingen denne gangen

Dette skriver administrasjonen i e-post til Hedalen.no:

«Vårt saksbehandlingssystem er laget slik at enten er en sak offentlig, eller så er den unntatt offentlighet. På grunn av den sikkerhetspolitiske situasjon og at ROS analysen inneholder opplysninger unntatt offentlighet, må saken unntas offentlighet.

Når kommunestyret etter behandlingen vedtar at ROS-analysen med unntak av de nevnte punkt er offentlig, så blir også saksfremstillingen offentlig.

Kommunestyret skal vedta hele dokumentet. Vi kan ikke ha to behandlinger.

Presentasjonen av saken vil ha fokus på denne nye hendelsen og sikkerhet og vil ikke være offentlig.»

Behandling av beredskapsplanen i 2022

20. oktober 2022 behandlet kommunestyret  Overordnet beredskapsplan 2022-2026 Sør-Aurdal kommune. Her vil du se at to dokumenter er offentlige. Vedleggene til saken var unntatt offentlighet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap svarer

Hedalen.no har stilt følgende spørsmål til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):

Hvilke deler av en helhetlig kommunal ROS-analyse bør være tilgjengelig for offentligheten, og hvilke deler bør være unntatt offentlig innsyn?

– Det er ikke noe rett fram svar på spørsmålet om offentlighet omkring helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyser, skriver avdelingsdirektør Elisabeth Longva i DSB i e-post til Hedalen.no.

«I DSBs «Veileder til helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunen», s. 28 skriver vi om åpenhet omkring risiko og sårbarhet i samfunnet.

Der skriver vi at befolkningen har rett til å være informert om farer i egne omgivelser og skal medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet. Åpenhet senker terskelen for å informere om mulige farer og bekymringer. Bevissthet om sårbarhet styrker tillit og legger grunnlag for befolkningens egenberedskap.

DSBs utgangspunkt er altså at dokumenter i kommunal beredskapsplikt er offentlige, og selv der det er grunnlag for å unnta noe fra offentligheten, skal vi tilstrebe mer offentlighet. Befolkningen har rett til å vite hvilken risiko de lever med, dette er blant annet nedfelt i miljøinformasjonsloven som ligger til grunn for medbestemmelsesreglene i plan- og bygningsloven.

Men, det er også viktig å huske på at vi ikke kan gjøre én vurdering av offentlighet en gang for alle. Spørsmålet om det er grunnlag for å unnta forvaltningens dokumenter fra offentligheten, må gjøres etter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.

I gjennomføring av helhetlig ROS vil det være behov for å analysere hendelser og vurdere samfunnskonsekvenser av kriminelle handlinger og hendelser som kan inntreffe under sikkerhetspolitisk krise og væpnet konflikt.

Om det vurderes som nødvendig, kan omtalen av slike hendelser unnta informasjon fra offentlighet. I vurderingen av hva som må skjermes opp mot hva som skal omtales i en ugradert rapport, står behovet for hemmelighold mot behovet for deling av informasjonen. I helhetlig ROS vil normalt behovet for informasjonsdeling veie tungt.

Det er flere måter å gjøre helhetlig ROS tilgjengelig på, og samtidig ivareta nødvendig skjerming, for eksempel som en selvstendig rapport/delrapport som er unntatt offentlighet, eller ved å begrense omtale av hendelser og sårbarheter ved å holde vurderingene på et overordnet nivå, og heller vise til behov for nærmere detaljanalyser i omtale av mulige tiltak for oppfølging.»

Les også..

Skisse av beredskapssenteret

85 % dyrere enn først planlagt

I kommunestyrets møte 20. februar ga konstituert kommunedirektør Berit Dokkebakke ...
Logo HIL

Onsdagsrenn 19. februar 2025

Skirennet denne uka gikk i fristil og med fellesstart. Kaldt ...
Begnadalen barnehage. Foto: Rune Stenslette

Barnehageopptaket er klart

I kommunestyrets møte 20. februar ga konstituert kommunedirektør Berit Dokkebakke ...
Svømming i basseng

Hedalen IL inviterer!BEKJENTGJØRELSE 

Suksessen fra januar videreføres.😉Da hadde vi rundt 50 besøkende. Lørdag ...
Logoen til Bautahaugens Venner

ÅrsmøteBEKJENTGJØRELSE 

Bautahaugens Venner holder årsmøte i Brakastuggua onsdag 20. mars kl. ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Barnedåp

Søndag 16. februar ble Kasper døpt i Hedalen stavkirke.