Oddvar og Solveig Gran. Foto: Irene Gran

Fikk uberettiget skattekrav på 318 039 kr

Publisert av Arne Heimestøl 17.09.2024. Sist oppdatert 16.09.2024.

For Solveig Gran (85) og Oddvar Gran (92) ble det en sjokkartet opplevelse å få et stort skattekrav etter at de solgte primærboligen sin i 2023. Salg av en slik primærbolig skal nemlig ikke skattlegges.

Ekteparet har etter 2020 bodd i en omsorgsleilighet på 40 kvadratmeter på Hedalsheimen bo- og servicesenter. Både Oddvar og Solveig hadde da så store helseutfordringer at de ikke lenger kunne bo i sin primærbolig i Hedalslinna 532.

Fikk hjelp til å skrive klagebrev

– Jeg fikk helt sjokk da jeg oppdaget at kommunen hadde endret status for vår bolig, og krevde full inntektsskatt på hele salgsbeløpet av vår felles primærbolig som vi har eid sammen og bodd i siden 1974.

Dette skriver Oddvar Gran i klagebrevet som ble sendt til skatteetaten i Sør-Aurdal kommune 24. august i år – 10 dager etter at han hadde mottatt skattekravet. Oddvar legger til at kravet fra skatteetaten var stilet til ham, ikke til både ham og kona.

I klagebrevet, som Oddvar hadde fått hjelp av én av døtrene til å skrive, opplyser han at huset aldri har vært leid ut.

– Våre barn har etablert seg med egne familier i Oslo-området, og ingen av dem hadde planer om å overta huset i Øvre Gran. Vi har hatt stor glede av å beholde huset lengst mulig, og å kunne reise tilbake dit begge to når vi har fått bistand fra familien.

– Vi har betalt alle kommunale avgiftere, og sørget for betaling av bistand og hjelp til vedlikehold og stell av hus og hage ut over det familien selv har kunnet bidra med. Ingen av våre barn eller barnebarn har på noe tidspunkt bodd i boligen mens vi har bodd i omsorgsbolig, og huset har stått tomt.

Oddvar forteller at han og kona av praktiske årsaker måtte endre postadresse til omsorgsboligen på Hedalsheimen for å sikre at posten kom til riktig adresse.

– For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at min kone, Solveig Gran, har hatt problemer med å få endret sin adresse, og at hennes Folkeregistrerte postadresse har stått på Hedalslinna 532 helt fram til salget i 2023. Dersom det er min endring av postadresse som gjør at skattekravet kommer, undres vi på hvorfor skattekravet kun er sendt til meg. Vi har felles eie, begge har vært eiere av boligen, og begge står som selgere i kjøpekontrakten, skriver Oddvar Gran i klagebrevet.

I klagebrevet viser Gran til forskrift i Folkeregisterloven:

Ǥ 5-1-7. Institusjon
Personer som oppholder seg på institusjon innen helse og omsorg, regnes som bosatt der de hadde sitt bosted før institusjonsoppholdet, med mindre bostedsforholdene der forandrer seg slik at det vil være naturlig å regne dem som bosatt annet sted. Dersom de ikke lenger har tilknytning til annet bosted, regnes de som bosatt på oppholdsstedet.

Personer som blir innlagt på alders- eller sykehjem i en annen kommune enn bostedskommunen, regnes fortsatt som bosatt i den kommune de hadde sitt bosted på innleggelsestidspunktet, uavhengig av bestemmelsen i første ledd. Forutsetningen er at kommunen som personen var bosatt i på innleggelsestidspunktet, fortsatt skal ha det rettslige og økonomiske ansvar for å tilby vedkommende alders- og sykehjemsplass. Har ikke personen bolig til disposisjon, regnes vedkommende som bosatt etter regelen i § 5-1-11 første ledd.»

– For meg personlig har det vært en meget stor helsemessig påkjenning og belastning å få et så stort uberettiget skattekrav i posten. Heldigvis har jeg en familie som kan bistå meg og skrive en klage. Jeg ber om at skatteetaten vurderer slike skattekrav grundig før slike krav sendes til gamle folk. Jeg forventer en umiddelbar sletting av kravet og en formell unnskyldning, skriver Oddvar Gran i klagebrevet til skatteetaten i Sør-Aurdal kommune.

Kravet frafalt – ingen beklagelse

Nå har Oddvar mottatt svar e-post. Skattekravet på 318 039 kr er frafalt. – Brevet innehold kun tabeller for nytt skatteoppsett, men ingen unnskyldning fra skattemyndighetene i brevs form, slik vi ba om, forteller Gran.

– Denne saken er grov, og vi velger å dele våre erfaringer med leserne. Kanskje kan det bli til hjelp for andre som har opplevd noe lignende, sier Oddvar Gran.

Les også..

Treningsjakker

Treningsjakker Hedalen idrettslagANNONSE 

Er du en av dem som ikke fikk skaffet deg ...
Omsrudkollen. Foto: Arne Heimestøl

Gå med oss til OmsrudkollenBEKJENTGJØRELSE 

Vi møtes ved Kroken onsdag 18. september kl. 17.30 og ...
Aage Sogn. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Musikk gjør godt

Beboerne på Hedalsheimen og andre godt voksne i bygda fikk ...
Skolen

– Framdrift som planlagt i mai

Det nye mellombygget på Hedalen barne- og ungdomsskole skal være ...
Elevene, lærere og fire representanter fra VBR. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Vant nasjonal tegnekonkurranse

– Vi gratulerer Hedalen barne- og ungdomsskole og Sør-Aurdal kommune ...
Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Ingeborg og Gudbrand Sørflatens legatANNONSE 

er opprettet for å yte hjelp til personer bosatt i ...