På vandring
For femte gang arrangeres Hedalen kulturfestival. Hedalen stavkirke var fullsatt da festivalen ble innledet med konsert av Elias Akselsen og Stian Carstensen fredag kveld. Etter jubileumskonserten serverte Hedalen kulturforum kake og mineralvann.
Romanifolket
Tater er en eldre betegnelse på en folkegruppe som også kalles reisende. Taterbetegnelsen er omstridt. Noen oppfatter betegnelsen som nedsettende og foretrekker å kalle folkegruppen reisende eller romanifolk.
Trubaduren og sangevangelisten Elias Akselsen (78 år) er den fremste formidleren av romanifolkets historie og tradisjoner i Norge. Han er født på veien og ble godt kjent med dette folkets sang og musikk. Sammen med familien ble han forfulgt av både myndigheter og kirken. – Vi skal tilgi, men ikke glemme det som skjedde, sier Akselsen.
- Se dokumentaren En tater på Vandring på NRK.no.
Erfaring med alvorlig sykdom
Multiinstrumentalisten Stian Carstensen (53), også han med romaniblod i årene, spiller blant annet trekkspill, gitar, banjo og fløyter. For noen år siden var Carstensen alvorlig syk. En psykose førte ham inn i et langvarig mørke, uten evne til å lage ny musikk.
Han er nå tilbake i jobb som musiker, tekstforfatter og komponist. Se hans musikkvideo «Hippocampus Serenade». – Dette er en liten selvbiografi med musikk og film, sier Carstensen.
Stian Carstensen har spilt sammen med Elias Akselsen i snart 25 år. – Dette har vært en berikelse for livet mitt. Jeg har vært mye i Øst-Europa og lært sigøynermusikk og tatermusikk. Jeg mener at alt jeg heretter skal formidle, skal være ekte. Jeg har ikke tid til å jobbe med overfladiske ting. Det er derfor jeg jobber sammen med Elias. Det han holder på med, er 100 % ekte.
Konserten
Det ble en minneverdig konsert i Hedalen stavkirke denne fredagskvelden. Sangene Akselsen hadde valgt ut, handlet i stor grad om livets vandring og mot det mål han mener han er på vei til – himmelen.
Samspillet med Stian Carstensen fungerte svært godt. Her var det rikelig rom for improvisasjon. Dette ble en kveld med tid til ettertanke.
Nedenfor kan du se korte klipp fra det som ble framført.