SAUS. Foto: Arne Heimestøl

Foreslår at SAUS skal få modulbygg i Bagn

Publisert av Arne Heimestøl 28.04.2024. Sist oppdatert 04.05.2024.

Uværet «Hans» førte til store skader på Sør-Aurdal ungdomsskole. Undervisningen ble flyttet til Begnadalen skole, men dette skolebygget ble stengt for videre bruk 12. mars i år.

Undervisningen ble flyttet tilbake til Bagn, og mens elever og ansatte venter på en ny midlertidig løsning, gjennomføres skoledriften i Sør-Aurdalshallen og på Tingvoll.

Forsikringsoppgjør og erstatning fra staten uavklart

Det har vært uenighet mellom kommunen og forsikringsselskapet Protector om hva som skal skje med bygningsmassen til SAUS. Kommunen la ned bygge- og deleforbud på tomta skolebygningene står på.

Sweco Norge AS søkte kommunen på vegne av Protector om dispensasjon fra bygge- og deleforbudet. Denne søknaden ble administrativt avslått av kommunen. Sweco klaget så saken inn for formannskapet. Klagen ble ikke tatt til følge og ble deretter sendt til Statsforvalteren i Innlandet for endelig avgjørelse.

SAUS er totalskadet

8. april kom svaret fra Statsforvalteren. Kommunen fikk medhold, og forsikringsselskapet tar, ifølge «Valdres«, denne avgjørelsen til etterretning. Skolebygningene kan altså ikke repareres.

Forsikringssaken er ikke avgjort. Statsforvalteren anbefalte at Kommunal- og distriktsdepartementet skulle gi kommunen 60 millioner kroner til heving av grunn og gjenoppbygging av skolen. Departementet har ennå ikke konkludert i dette spørsmålet.

Ny, midlertidig løsning

Kommunestyret skal 2. mai ta stilling til hvor SAUS skal holde til fram til nytt skolebygg er på plass. Kommunedirektøren har pekt på to alternativer; fortsatt drift ved Begnadalen skole eller skoledrift i modulbygg og Sør-Aurdalshallen i Bagn.

Det er anslått at nødvendige utbedringer på Begnadalen skole kan koste 6–12 millioner kr. Forsikringsselskapet har gjort det klart at de ikke vil dekke kostnader ved rehabilitering av denne skolen. I møter har Protector sagt at kostnadsdekning ved leie av modulbygg vil være innenfor det selskapet kan bistå med.

Kommunedirektøren har følgende forslag til vedtak:

«Kommunedirektøren delegeres myndighet til å igangsette prosessen med anskaffelse av et modulbygg som ivaretar behovene og kravene for skoledrift. Modulbygget skal etableres i Bagn sentrum med nærhet til Sør-Aurdalshallen for å kunne utnytte eksisterende bygningsmasse. Modulbygget skal driftes frem til SAUS er gjenoppført.

Les også..

Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

Hedalen stavkirkeBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til kirkegårdsdugnad mandag 13. mai kl. 17.00. Ta med ...
Foto: Anne Marie Skinnes Lie

Jo mere vi er sammen!

Det kom 31 hyggelige mennesker til Kroken 8. mai. Både ...
Illustrasjonsbilde av hender hentet fra Flickr

FremtidsfullmaktBEKJENTGJØRELSE 

Demens og annen alvorlig sykdom kan gjøre at du en ...
Flaggheising på Hedalsheimen 17. mai 2019. Foto: Arne Heimestøl

Program for 17. mai i Sør-Aurdal kommune

Program for 17. mai 2024 i Bagn, Begnadalen, Reinli og ...
Hedalen barne- og ungdomsskole. Foto: Helge Nordby

Barnetrinnet allsynger

Til toner fra Oslo-Filharmonien skulle Norges største allsangkor synge og ...
Markedsdag

Invitasjon til lag, foreninger og næringsliv til markedsdag på BagnBEKJENTGJØRELSE 

Vi ønsker å invitere lag, foreninger og næringsliv til en ...