Gjertrud Grytnes Jordet Foto: Privat

– Snakker gjerne om tro

Publisert av Arne Heimestøl 31.03.2024. Sist oppdatert 30.03.2024.

Gjertrud Grytnes Jordet (22 år) har, som én av flere hedalsungdommer gått på Tomb VGS i Østfold. Etter det har hun vært på disippeltreningsskole på Hawaii før hun sammen med andre ungdommer var med på en spennende reise i Sentral-Asia. I denne artikkelen forteller Gjertrud om blant annet skolegang, jobb, yrkesvalg – og ikke minst tro.

Videregående skole i Østfold

Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter at du sluttet på Hedalen barne- og ungdomsskole?

– Etter ungdomskolen begynte jeg på Tomb VGS i 2018. Tomb er både en stor, levende gård – og en videregående skole med internat.

Her gikk jeg først på VG1 – naturbruk med fordypning landbruk. Videre tok jeg VG2 landbruk. I VG3 gikk jeg et ettårig agronomkurs sammen med flere elever fra hele landet. Dette var et år hvor vi virkelig fordypet oss i landbruket. Husdyrproduksjon, planteproduksjon, skogbruk, traktor og maskin, gårdsdrift og økonomi var fagene jeg hadde det året.

– Etter agronomåret tok jeg påbygg for å få generell studiekompetanse. Dette må man ha for å kunne studere videre på høyskole.

Fra grisehuset på Tomb
Elevene Gjertrud Grytnes Jordet og Louise Mathisen fra Tomb VGS ble i 2022 best på svin og årets husdyrtreffvinnere. Les mer her.
Gjertrud er glad i å gå på jakt
Foto: Privat

Friår og DTS

– Da jeg var ferdig med videregående, tok jeg et friår, hvor jeg jobbet sammen med pappa fra sommeren til januar. Da var det stort sett massekjøring med traktor det gikk i, men også noe grunnarbeid. I januar 2023 reiste jeg på DTS – disippeltreningsskolen til Ungdom i oppdrag på Hawaii.

Disippeltrening på Hawaii

Hva var bakgrunnen for at du valgte å reise på disippeltreningsskole?

– Skal jeg være helt ærlig, var det veldig tilfeldig at jeg reiste til Hawaii. Jeg hadde aldri hørt om DTS før, men hadde en kamerat som hadde bestemt seg for å reise på det. Jeg spurte hva det innebar – og fikk egentlig lite svar, for han visste ikke helt hva det var, han heller.

– Likevel ble jeg interessert og undersøkte litt mer og fant da ut at en sånn DTS kan man ta mange steder i verden. Jeg prata med en familie som jeg kjenner veldig godt fra Tomb. De hadde vært på noe lignende på Hawaii.

– Hawaii hørtes veeeldig fristende ut med hvite strender, palmer og surfing 😉 Derfor bestemte jeg sammen med ei venninne at vi skulle reise på DTS der – uten å helt vite hva det var jeg hadde meldt meg på.

– Jeg reiste av gårde i januar 2023, DTS-en varte i seks måneder. Den besto av tre måneder «lecture phase» og tre måneder «outreach».

Lecture Phase er de tre første månedene. Under dette oppholde bodde jeg på UIO-basen på Kona på Hawaii sammen med mange andre. Her hadde vi mye undervisning og foredrag. De tre månedene skulle på en måte «utruste» oss for «outreach». (Mer om dette nedenfor.) Vi lærte mye om misjon og hvordan vi skal tilnærme oss ulike folkeslag. Det er jo viktig å kunne litt om landene vi skulle reise til og deres kulturer og tradisjoner.

Flott strand på Hawaii Foto: privat
Stranda Kona på Hawaii
Foto: Gjertrud

– Helt satt ut

Hvordan opplevde du møtet med miljøet du kom til på Hawaii?

– Jeg ble helt satt ut. Miljøet var veldig forskjellig fra det jeg var vant til, og jeg trodde egentlig at folk var spenna gærne. Flere hundre ungdommer fra hele verden var samla, og det gjorde at det ble mye liv.

– Energinivået var ekstremt høyt, og det var rimelig kulturforskjell på oss litt tilbaketrukne nordmenn og amerikanere som er ganske frampå og byr på seg selv.

– Jeg var veldig usikker på hva slags opplegg jeg hadde blitt med på og sjekka faktisk på flybilletter hjem etter første uka. Men ettersom jeg ble kjent med folka og stedet, så ble det bare bedre og bedre.

Måltidsfellesskap i vakker solnedgang på Hawaii
Foto: Gjertrud

– Nesten umulig å ikke tro

Hvilken betydning fikk det du opplevde å si for din tro?

– Jeg trodde jeg visste hva kristen tro gikk ut på – og tenkte at det var ikke så veldig farlig for meg. Jeg har hatt mange jeg er glad i, som har en tro, og jeg har ikke helt forstått hvorfor, men bare tenkt «fint for dere».

– Mange av disse kjenner jeg jo veldig godt, og jeg vet jo at det er vettuge folk, så jeg har ikke tenkt at det er galt, men jeg har heller ikke tenkt så mye på hva de tror på. Jeg har nok ment at alle eldre er kristne, men at det er litt utdatert nå i dag.

– Men påskeevangeliet er det mest sentrale og grunnleggende for oss. Og når man tror på det, så er det klart det har betydning.

Outreach var de tre siste månedene hvor jeg var i Himalaya sammen med sju andre ungdommer. Her skulle vi bruke mye av det vi hadde lært tidligere. Vi skulle blant annet fortelle evangeliet til folk som aldri hadde hørt om Jesus før, og holde andakter i store og små kirker. Gjennom disse tre månedene så vi utrolig mange vakre steder og møtte fantastiske folk!

– Det var veldig spennende, men her kom vi også virkelig utenfor komfortsonen. Vi var i områder hvor folk hadde blitt drept for sin kristne tro. Det var kanskje noe av det mest spesielle da vi møtte folk som ble forfulgt og kunne bli drept, og likevel var det denne «troa» de holdt fast ved.

– Da må jeg ærlig innrømme at jeg stilte noen spørsmål om den «troa» virkelig var verdt det. Sånn har vi det jo ikke i Norge i det hele tatt. Her er vi kanskje redde for å få en kommentar for å ha en «tro», og der kan en bli drept!

– Det satte virkelig ting i perspektiv og var trosstyrkende. Vi så og hørte flere ting som for meg gjorde det nesten umulig å ikke tro.

Dette bildet er tatt fra en landsby gruppa til Gjertrud reiste til.
Foto: Privat
– Vi var høyt til fjells, men fjelltoppene var høyere enn der vi var.
Foto: Gjertrud

Snakker gjerne om tro

Hvordan ser du nå på å snakke med sambygdinger og andre om din kristne tro?

– Det gjør jeg nok kanskje altfor lite, men jeg gjør det veldig gjerne! Det er nok ganske få som egentlig visste hva jeg drev med både på Hawaii og i Asia, og hvilken betydning det fikk for meg. Jeg er ikke den som roper høyest om det, men hvis noen har spørsmål, så svarer jeg mer enn gjerne.

Foto: privat

Tilbake på Tomb

Hva driver du med nå, og hvordan trives du med dette?

– Nå er jeg tilbake til Tomb hvor jeg begynte i høst. Jeg jobber som miljøarbeider hvor jeg, sammen med en til, har ansvar for det sosiale på internatet. Jeg har lyst til å bli veterinær og tar derfor kjemi og matte, noe som kreves for dette studiet. I tillegg jobber jeg som avløser i grisehuset som sto ferdig i 2022 med en kombinert SPF-besetning.

– På skolen går det ca. 300 elever, og på internatet bor det ca. 170 ungdommer. Å jobbe med alle disse byr på både gleder og utfordringer, men jeg er veldig glad jeg takket ja til å gjøre akkurat dette!

Les også..

Hedalen kulturfestival

Hedalen kulturfestival 2024

Hedalen kulturfestival har de siste årene blitt arrangert første helga ...
Konfirmanter

Samtalegudstjeneste

I år er det 13 konfirmanter i Hedalen. Det blir ...
Hedalenen helselag sin logo

Syng med oss senior på KrokenBEKJENTGJØRELSE 

Vi har hatt ei lang pause fordi pianisten vår har ...
Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 5 av 6

En av sine verste opplevelser mens han var på bjørnejakt, ...
Begnadalen barnehage. Foto: Rune Stenslette

– Barnehagedrift først når det er takket ja til 15 plasser

Barnehagen i Begnadalen er ikke nedlagt. Foreldre til sju barn ...
SAUS. Foto: Arne Heimestøl

Foreslår at SAUS skal få brakkerigg i Bagn

Uværet "Hans" førte til store skader på Sør-Aurdal ungdomsskole. Undervisningen ...