Hvorfor er det så vanskelig å videreføre enkel kunnskap?YTRING
Nå står el-bussene i Oslo. Det er trafikk-kaos. Elektriske busser henger ikke med. Det er vinter i Norge.
På vinteren pleier det å snø. Ofte er det kaldt også. Og det vi lærte da vi var 5 år gamle (ca. 1957 ) gjelder fortsatt:
Batterier «lader seg ut» når det er kaldt.
Vi hadde flotte, flate lommelykter med et «stort» batteri som vi lekte med i snøen. Den lommelykta måtte vi passe godt på. For nåde den som «glemte» lommelykta ute om kvelden! Den ville ikke ha lys neste dag. For da var batteriet flatt. Og nytt batteri var uaktuelt. Det var altfor dyrt.
Så kunnskapen om at batterier ikke tåler kulde – den hadde vi i allerede i 1957 som 5-åringer.
Men hvorfor har man glemt å videreføre den kunnskapen?
I årene etter krigen betalte alle skattebetalere i Norge for å bygge ut vannkraftverk. Vi fikk lys og varme i alle hus. Det var en voldsom stor investering.
Men nå selger politikerne den strømmen som vi betalte for – til utlandet og til batterifabrikker. Slik at alle de vassdragene som ble bygget ut – og som ga oss strøm- selges. Ikke til oss eiere – men de selger det vi eier – til utlandet.
Igjen sitter vi her i Norge med rådyr strøm og busser med megastore batterier som ikke tåler kulde. Megastore batterier som bruker strøm fra våre fosser som vi betalte dyrt for i 50/60-årene.
Politikerne har solgt det viktigste vi har: Vannkraft med store naturødeleggelser. Og det ser ikke ut til at vi får det tilbake.
Hvor mange vannkraftverk har vi i Norge med smått og stort? 1769
Og nå trenger politikerne å selge mer strøm fra Norge for å lage enda større og flere batterier: De vil selge mer natur: Vindkraft.
Og enda har de ikke skjønt at batterier ikke tåler norsk vinter.
Solveiglie1@gmail.com
97114530