Mye er ryddet bort – noe vil bli liggende
– Rundt 400 000 kubikkmeter med vindfall etter 19. november 2021 i Sør-Aurdal vil være ryddet bort før en setter sluttstrek dette året. Det betyr av om lag 100 000 kubikkmeter av ulike årsaker vil bli liggende igjen, sier skogbrukssjef Espen Nærødegård.
– En har vært heldig med både vær, priser på virke, maskinkapasitet, transport og mottak.
Granbarkbillen en trussel?
Et spørsmål nå er om vindfall som blir liggende igjen, kan utløse et større barkbilleangrep.
Ifølge Store norske leksikon er barkbiller er en gruppe små biller. De lever i døende eller døde trær og spiller en viktig rolle i skogøkosystemet. I Norge er det 66 arter.
Noen få arter har stor økonomisk betydning fordi de kan gjøre skade på levende trær; i Norge gjelder dette stor granbarkbille.
– Over 600 moh. vurderer NIBIO at faren for billangrep på frisk skog som lav. Mye av vindfallet som ikke blir ryddet opp, er i områder som er utfordrende både driftsteknisk og økonomisk, sier Nærødegård.
– Vi har noe stående skog som er svekket og vil være tilgjengelig for biller. Skogbruket i Sør-Aurdal må følge med på om det er områder med skadd skog som bør avvirkes for å hindre økning i barkebillebestanden. Skadd skog får ofte bleke og færre barnåler på vegen mot tørrgran.
I fjor hadde skogbrukssjefen satt ut barkbillefeller på Storruste. Fangsten ga ikke grunn til bekymring.
– Om vindfallet etter vinterstormene vil medvirke til angrep av granbarkbiller, vil vi trolig først vite om seks til sju år.