Kulturprisvinnere 2022

Kulturprisen for 2022ORDFØRERENS TALE 

Publisert av Marit Hougsrud 01.12.2022. Sist oppdatert 28.11.2022.

2. juni 2022 vedtok formannskapet enstemmig at Liv Barbro og Elling Olav Veimodet skulle tildeles kulturprisen for dette året.

Retningslinjene for kulturprisen er vedtatt av kommunestyret i «Kulturplan for Sør-Aurdal kommune» og lyder slik:

«For å stimulere til økt innsats i kunst, kulturliv og miljøarbeid og for å gi en oppmuntring til de mange som er engasjert i slik virksomhet, opprettet Sør-Aurdal kommune en ordning med årlig utdeling av kulturpris.

Prisen kan deles ut til enkeltpersoner som har gjort en særlig innsats i kunst og kulturliv i Sør-Aurdal på frivillig basis. Prisen kan også deles ut til lag og foreninger. Med kultur mener en kultur i vid betydning, slik at for eksempel ungdoms- og idrettsarbeid kommer med. Opplysningsarbeid, humanitær innsats og engasjement i religiøs virksomhet kan også regnes som kultur i denne sammenhengen.

Kommunen ønsker ved tildeling av kulturprisene å verdsette den fantastiske frivillige innsatsen prisvinnerne har lagt ned i kommunens kulturliv og vil komme til å gjøre fremover.»

Kulturprisen for år 2022 tildeles Liv Barbro og Elling Olav Veimodet. De har gjennom mange år vært aktive i kulturlivet. Begge har vært med fra starten i Begnadalen amatørteater, samt bidratt til mange kulturelle godbiter for andre grupper f.eks. Sør-Aurdal koret, Fønhusforeningen og bidratt ved kommunens kulturelle arrangementer – eksempelvis tusenårsmarkering og kongebesøk.  

Så lenge jeg kan huske, har Liv Barbro og Elling vært på senen i Begnadalen. Og jeg begynte å tenke på om det egentlig er noen revyer eller forestillinger som de ikke har vært med på??

Det eneste jeg kom på var ungdomsrevyen, og det er kanskje naturlige årsaker til det? Eller?

Disse to var med å starte Begnadalen amatørteater og det hele startet i jula 1993 da en gruppe hadde et innslag på en julefest. Dette syntes de var veldig gøy, og februar 1994 ble Begnadalen Amatørteater (BAT) dannet. Første stykket ble vist februar 1995 og het ”Agent Lureng”.

Elling og Liv Barbro. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Noen har kommet og noen har gått gjennom årenes løp, men Elling og Liv Barbro Veimodet har hengt med hele veien.
Gruppa har vekslet mellom å fremføre teaterstykker og revyer foran fullsatte saler. Og filosofien har vært: Føler du ikke for å stå på scenen, så kan du hjelpe til med sminke, billetter, kakebaking, barnepass, kulisser, e.l. Her har det vært plass til alle.

De har også vært sterkt involvert i barneteater i Begnadalen, der det har vært satt opp en rekke kjente stykker, som Jungelboken, Robin Hood, Aladdin, Hakkebakkeskogen og Kardemommeby. Dette er jo store oppsetninger, og så vidt jeg husker, var dette forestillinger med bare barn i rollene.

Her spilte dere altså en viktig rolle bak scenen.

I tillegg til teater- og revykarrieren deres har de også siktet seg inn på andre karriereveier.

Når det skjer store ting her i kommunen, som jubileer eller kongebesøk, så er det veldig naturlig å spørre dere to.

Og dere er et ønsket par som ofte blir benyttet som konferansier eller programledere i flere ulike settinger. Og dette er både hver for seg, men også sammen.

Dere utgjør en fin duo, dere er et samstemt par som helt tydelig liker å være sammen og liker å gjøre ting sammen. Det viser dere både i hverdagen og på fest. På scenen og i salen.

Det er så fint å se nettopp det, og der syns jeg dere er noen fine forbilder!  

For å fortelle disse to her at de hadde vunnet prisen, så hadde jeg tenkt å lure dem i et kommunestyremøte. Elling pleier å være tilstede, og jeg sendte en forespørsel til kirkevergen om ikke hun kunne orientere litt om årets pilgrimsvandring.

Men så fant vi ut at dere hadde jammen tatt ferie hele uka. Begge to. I denne planleggingen på kontoret så kom Ann på at Elling skulle feire 60 år i samfunnssalen i Begnadalen. 

Det var 18. juni i år, på selveste dagen. Jeg klarte å overraske dere skikkelig. Det var ordentlig moro. Og Liv Barbro ble så overrasket at hun måtte gråte en liten skvett. Det kommer til å bli vanskelig å overgå kunngjøringen av kulturpriser i framtida med dette. 

I forslaget som kom inn til formannskapet så sto det: «Dette er to utrolig flotte mennesker som vi mener det nå er på tide blir verdsatt for det fantastiske kulturelle arbeidet de har gjort og nok vil komme til å gjøre i flere år framover.»

Og jeg kunne vel ikke vært mer enig i akkurat det!

Så til slutt, vil jeg derfor si som Elling pleier å si: «Je e så søkkande glad på deres vegne» og «nå skal jeg ha en klem på begge sider».

Gratulerer med prisen, kjære Liv Barbro og Elling.

Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Logo Hedalen.no

Stiftelsen Hedalen.no – innkalling til årsmøteBEKJENTGJØRELSE 

Det avholdes årsmøte i Stiftelsen Hedalen.no i Valdres kontorpark Hedalen ...
Smedsrud–Haug

Reinli får bedre veg

I mars var det oppstart på vegparsellen Smedsrud–Haug i Reinli. ...
Illustrasjonsbilde til fotballakt.

Hedalen stadion uke 21BEKJENTGJØRELSE 

Her kommer oversikten over ukas fotballkamper. Onsdag 22.05.      ...
Bautahaugen

Dugnadssesongen er ikke over!

17. mai på Bautahaugen ble fantastisk flott! Finere ramme rundt ...
Lokalet

Hedalen ungdomslag informererINFO 

Hedalen Ungdomslag vil med dette informere gamle og nye medlemmer ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Kaffekos med underholdning på Hedalsheimen

Sist søndag ble det en ekstra trivelig kaffestund på Hedalsheimen. ...