Strømsparetips – oppvarming
Ifølge Enova bruker en gjennomsnittsbolig i Norge rundt 55 prosent av energien til oppvarming av rom. Rundt 20 prosent går med til vann. De siste 25 prosentene går med til belysning og bruk av elektriske apparater og dippedutter.
Det første en kan gjøre, er å slå av oppvarming i rom som ikke er i bruk. Lukk dører til slike rom.
Termostatstyring
En termostat er et apparat som regulerer varmetilførselen til et rom, en panelovn, varmekabel, varmepumpe eller lignende. Hvis temperaturen synker under den grensen som er satt, kobler termostaten inn et relé som åpner den elektriske strømmen for oppvarmingen.
Lufting
Skal du lufte ut i huset, bør du sette dører og/eller vinduer på vidt gap en kort stund, i stedet for å ha dem på gløtt over lengre tid.
Gardiner kan også brukes som barriere mot kalde vindusflater.
Du sparer
Har du et strømforbruk på 25 000 kWh per år, kan du ifølge Enova spare rundt 1 400 kWh årlig ved å redusere innetemperaturen to grader i fyringssesongen. Det kan altså være smart å sjekke alle termostater på oppvarmingskilder i huset.
Flere varmekilder
Tips: Mange har varmepumper og vedovn. Skru ned termostaten på varmepumpa til for eksempel 16 grader. Da har du en basisvarme i rom som varmes opp. Fyr ellers med ved når du er hjemme. (Pass på at varmepumpa er stilt inn på oppvarming. Er den ikke det, kan den starte kjøling.)
Sjekk om strømleverandøren din har nettside og/eller app der du kan logge deg inn og følge med på strømbruken. Sør-Aurdal Energi har en slik side også. Gjør deg gjerne kjent med den!