Marit Hougsrud. Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Trives med å være ordfører

Publisert av Arne Heimestøl 11.09.2022. Sist oppdatert 10.09.2022.

Marit Hougsrud (Sp) har vært ordfører i snart tre år. Denne uka varslet valgkomiteen i partiet om at hun har takket ja til å stå øverst på Senterpartiets liste i kommende valgperiode også.

Hedalen.no har stilt Marit en rekke spørsmål som hun har besvart på e-post.

– Hva er de viktigste grunnene til at du har takket ja til en ny periode i kommunestyret – og også ja til å være Senterpartiets ordførerkandidat?

– Den viktigste grunnen er vel at jeg trives med denne jobben. Jeg har lært mye, og opplevd veldig mye forskjellig. Det fineste er kanskje å møte folk i ulike settinger, og som ordfører snakker folk med deg på en annen måte. Akkurat det har vært meningsfylt. Så har jeg brukt noen år nå på å forstå denne jobben, jeg føler jeg liksom akkurat har kommet i gang. Det har vært en spesiell tid å være ordfører i.   

Marit foran hovedhuset på gården hun bor på i Begnadalen
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Beredskapsarbeid, planer og kontakt med innbyggere

Hva er du mest fornøyd med av det du, Senterpartiet og andre partier har fått utrettet til nå i denne valgperioden?

– Det er vel noe av det vanskelige å svare på. For det har vært så spesielt, og så mye av tiden har gått til beredskapsarbeid på den ene eller andre måten. Vi har kanskje ikke fått satt vårt stempel på en spesiell sak. Men vi har jo tross alt styrt godt framover, og vi har fått landet en del planer, som jeg syns har blitt veldig gode. Og nå er vi i gang med arealdelen i kommuneplanen, og det skal bli skikkelig bra. Dessuten så syns jeg vi har klart oss godt gjennom korona.

– Personlig er jeg fornøyd med at folk flest virker fornøyde med min måte å kommunisere med innbyggerne på. Jeg bruker kommunens Facebook-side aktivt, og har ofte en kort fredagshilsen, der jeg sier litt om hva jeg har gjort eller hva som opptar meg akkurat den dagen. Jeg prøver å delta på ulike arrangement rundt omkring i hele kommunen, og det har jeg lyst til å gjøre enda mer.  

Marit er den største skogeieren i Valdres, og jammen dyrker hun frukt også
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Utfordringer 

 – Hva ser du som de viktigste utfordringene for Sør-Aurdal kommune det siste året av denne valgperioden? – Det er nok det kjedelige svaret: kommuneøkonomien. Vi må kutte i utgangspunktet, så har vi fått høye strømpriser, og nå til slutt et forslag om å endre inntektssystemet til kommunene som slår drastisk ut for vår del – slik det foreligger nå. (Så håper vi jo at sittende regjering og Storting endrer noe av det).

– Hvordan har du opplevd møtelederrollen du har hatt i blant annet formannskap og kommunestyret?

– Det er det kanskje møtedeltagerne som best kan svare på. Men for min del, syns jeg det har gått greit. Jeg vet jeg har en litt uformell stil, og noen ganger kan det muligens bli i overkant uformelt. Jeg prøver å holde det litt mer formelt i kommunestyret, og vi tillater oss gjerne litt mindre formell tone i formannskapet.

– Jeg trives ikke i veldig strenge former, så det er naturlig for meg at det blir slik. Jeg har ikke fått noen klager på møtestilen vår, så da regner jeg med at representantene syns det er ok.

– Ellers har jeg lært en hel del om lukkede møter, om metoder for avstemminger og vedtaksformer. Jeg har selvsagt gjort noen feil, men jeg har ingen problemer med å innrømme det. Heldigvis lærer vi så lenge vi lever.  

Glimt fra gården Marit bor på i Begnadalen
Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Umulig å svare på

På landsplan ligger Senterpartiet svært lavt på meningsmålingene. Hvor stor tror du Senterparti-gruppen kommer til å bli i neste kommunestyreperiode i Sør-Aurdal?

– Det er umulig å svare på! Det kommer jo an på meningsmålingen om et år, og på hvem andre som blir med på lista, og på hvor mange som kommer til å stemme på akkurat oss her lokalt.

Bruk av media

– I Vær Varsom-plakaten leser vi følgende i punkt 1.2.: «Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.»
Bør folkevalgte og partier i større grad bruke Hedalen.no og andre medier til å sette politisk dagsorden?

– Jeg synes at politikerne skal bruke mediene når de selv syns det er aktuelt. For egen del opplever jeg at vi har brukt hedalen.no ganske mye, og jeg svarer alltid når det er spørsmål. Hva andre velger, får de svare for selv.

Les også..

Thomas Bye

Høyaktuell teaterforestilling på kulturfestivalen

Lørdag 3. august kl. 18.00 blir det en teaterforestilling på ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 16. dialektkviss

Oddvar sender oss fortsatt dialektord som vi kan lage kvisser ...
Vassfarplassen

Bli med Sør-Aurdal Historielag på tur til:BEKJENTGJØRELSE 

Vassfaret og Vassfarplassen lørdag 31. august 2024. Det går buss ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Bautahaugen lørdag 6. juli

Temaet denne lørdagen på Bautahaugen var plantefarging, hvilket var veldig ...
Kniv

Bautahaugen lørdag 13. juliBEKJENTGJØRELSE 

Tema: KNIVMAKING med Bjørn Michaelsen. Få med deg sommerutstillinga «Bare ...
Framdriftsplan

Mange private avløpsanlegg må oppgraderes

Sør-Aurdal kommune er i gang med kartlegging av alle private ...