En gutt får prøve kunsten å smi

– Stas å få smi!

Publisert av Arne Heimestøl 26.07.2022. Sist oppdatert 25.07.2022.

Lørdag demonstrerte hovslager og smiinstruktør Maja Alfredsen kunsten å smi. Det var foreningen Bautahaugens venner som hadde engasjert Maja til denne temadagen på Bautahaugen samlinger i Hedalen.

Video: Arne G. Perlestenbakken

Et yrke med lange tradisjoner

En smed er en håndverker som bearbeider metall. Navnet brukes både om dem som bruker tradisjonelle og moderne verktøy og metoder. I Wikipedia leser vi at kunnskap om bearbeiding av metall var kjent i Norden allerede i begynnelsen av bronsealderen.

Utdanning ga grunnlag for eget firma

– Jeg gikk først vg1 naturbruk, og så vg2 hest og hovslager på Tomb VGs og landbruksstudier. Deretter gikk jeg to år i lære hos en hovslager i Drammen før jeg tok fagbrevet, forteller Maja.

Da Maja gikk i lære, smidde hun bare hestesko siden hun måtte mestre dette fra bunnen av på fagprøva.

– Etter at jeg tok fagbrevet, har jeg smidd mest kroker, men også husnummer og andre bokstaver. Jeg har også tatt på meg litt retting av jern som har blitt bøyd, og hvis noen trenger noe helt spesielt som jeg har laget på bestilling.

Maja startet eget firma i 2018 og har gradvis bygget det opp etter det. – Jeg reiser rundt med verkstedet mitt i bilen og skor hester rundt omkring der de er. Jeg er hovedsakelig i Valdres, men har også noen oppdrag utenfor, som f.eks. i Hallingdal. Nå tar jeg på meg både skoing og verking av hester. (Å verke vil si å beskjære hestens hover.)

Maja demonstrerer

– Essa du ser her, varmes med gass. Og så kan jeg styre hvor mye gass jeg slipper inn i slangen fra dunken med en trykkmåler, forteller Maja.
Foto: Arne G. Perlestenbakken
– Man kan smi «kaldt» også. Det gjør jeg for det meste når jeg er ute og skor hest. Da tilpasser jeg hestesko uten at de har vært i essa, altså at de er kalde. Varminga er bare for å gjøre det enklere å bøye jernet, og spare armer og håndledd. Så sånn sett så vil det bare si at jo varmere jernet er, jo lettere er det å forme det (så lenge det ikke blir så varmt at det brenner opp da), men da må man stort sett over i kullesse for å oppnå så varm temperatur, forteller Maja.
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Krokene lages av helt vanlig jern. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Dette emnet har blitt varmet opp før bearbeiding.
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Flere fikk prøve å smi. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
En gutt får prøve kunsten å smi
Foto: Arne G. Perlestenbakken
–Det er høy varme jeg jobber med, og det er veldig tungt arbeid, samtidig som det er finarbeid. Jeg ser at det kanskje passer best for ungdom og voksne. Men hadde også noen barn som fikk slå med hammeren mens jeg holdt jernet. Det så ut som var veldig stas, sier Maja.
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Jan Roger var én av flere som fikk prøve å lage krok. – Jeg har fusket litt i faget før. Maja hadde en del å lære bort, sier Jan Roger.
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Fra bedriftsbesøket

Statsrådsbesøk

Onsdag 31. mai var olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ...
Bjørn Lien

Stadig færre ledige i Innlandet

Ved utgangen av mai var 4 817 personer i Innlandet ...
Stien til Fønhuskoiavv

Skilt og stolpe forsvunnetETTERLYSNING 

Langs stien og vegen inn til Fønhuskoia ble det i ...
Marit Hougsrud, Heidi Strandbråten Kjensrud, Roger Kjensrud og Bård Høston. Foto: Arne Heimestøl

Vil være mer tilgjengelige for publikum

Fredag ettermiddag var ordfører Marit Hougsrud og politikontakt Bård Einar ...
klubbmesterskap

KlubbmesterskapetBEKJENTGJØRELSE 

Klubbmesterskapet i Hedalen skytterlag utsettes til etter sommerferien. Mer informasjon ...
Molteblomstringa er i gang. Foto: Arne Heimestøl

Bærnytt 2

Molteblomstringa er i gang. Dette bildet ble tatt på Jevnlismyra ...