Markering av 8. mai 2022
I Sør-Aurdal var det markering av bautaer ved Bagn Bygdesamling og ved Bagn kyrkje. – Årets feiring av 8. mai ble spesiell med tanke på den pågående krigen i Ukraina. Krigen ble nevnt i flere taler som ble holdt i Valdres 8. mai, sier varaordfører Olav Kristian Huseby.
På bildet ovenfor ser du fra venstre Per Kristen Skaran, Erik Onstad, Olav Kristian Huseby, Kristian Bergsund og Tom Nybråten. Foto: Målfrid Joplassen Huseby
Ved Bagn kyrje ble det også en minnemarkering og blomsternedleggelse ved bautaen over to falne russiske soldater som mistet livet ved Bagn. Tidligere har dette vært ukjente soldater, men i år har navnene på disse to blitt kjent. Mer om disse soldatene kan en lese i Sør-Aurdal historielag sin årbok, som kommer ut senere i år.
Talen varaordfører Huseby holdt på Vangen
Velkommen til 8. mai feiring her på Vangen!
8. mai feirer vi frigjøringen fra fem lange år under okkupasjon av Nazi-Tyskland. I år får dagen en ekstra dimensjon ved det brutale russiske angrepet på Ukraina.
Vi har aldri glemt årene med tysk okkupasjon i årene 1940 til 1945, men for oss som er født lenge etter den tiden, har det nok blitt et fjernt bilde fra en tid som knapt nok våre foreldre eller besteforeldre husker.
I dag er det dessverre igjen krig som involverer ett av våre naboland. Nærmere kan det ikke komme, om vi ikke selv er i krig. Det spesielle er at vårt naboland er den angripende part, og vi har derfor ekstra god grunn til være beredt for eventuelle hendelser. Russland har så lenge vi kan huske vært vår motstander i den kalde krigen, som pågikk i mange tiår, frem til for ca. 30 år siden.
Etter dette har vi sett en bedring av styresett i mange øst-europeiske land, og levekårene har blitt merkbart bedre for deres befolkning. Vi har derfor levd i et håp om en fredeligere verden, men har stadig blitt minnet om krig og uroligheter i land lenger borte.
8. mai er også veterandagen. Dagen da vi gir anerkjennelse til våre soldater som har tjenestegjort for Norge i internasjonale operasjoner i regi av FN og NATO.
Våre soldater har gjort en betydelig innsats for fred i mange land langt borte. De fleste av våre soldater har kommet hjem i god behold, men noen har falt i tjeneste, og andre har fått varige skader. Vi er disse soldatene evig takknemlig for den innsatsen de har gjort for fred i verden.
Vi skal etterpå minnes falne russiske soldater, som har fått sin egen minnestein ved Bagn kirke. Det er to tapre menn som mistet i livet her i Bagn, i flukt fra tyskernes fangenskap og i tjeneste for en frigjøring av Norge.
Russerne var en viktig for oss i arbeidet for frigjøringen fra tysk okkupasjonsmakt i 1945. Det er derfor spesielt å tenke på at i dag er russerne den angripende nasjon, mens Tyskland er en av våre allierte. Vi må derfor være bevist på menneskene i disse tragiske hendelsene.
Min mor var liten jente under andre verdenskrig. Bosatt i Finnmark fikk hun krigen på døra. Hverdagen besto av de vanlige gjøremål som skole og lekser, men gatebildet i Honningsvåg fyltes av tyske soldater i tjeneste.
Soldatene arbeidet for Hitlers Tyskland og mot Norge og satte store begrensninger for befolkningens frihet.
Hvem var så disse soldatene? De var nok ganske forskjellige av rang, alder og holdning, men det min mor minnes best, er gutter i tenårene, send over 2000 km hjemmefra til en ukjent tjeneste i ukjent land.
De var sultne og med øynene fylt med tårer fikk de mat og trøst av min mormor. Mormor sa alltid; folk er folk, og det bor noe godt i alle.
I dag ser vi igjen ungdom sendt til slagmarken, med en usikker fremtid og lite informasjon om hva som kommer av arbeidsoppgaver og farer.
Vi har trodd at slik mangel på informasjon hørte fortiden til, og at alle folk, og spesielt ungdommen har oppdatert informasjon om verdens tilstand og politiske systemer.
Dessverre er det slik at et folk foret med desinformasjon og manglende ytringsfrihet følger sin leder inn i elendigheten, og ikke ser hvor galt det kan gå før enn det er for sendt.
I en krig kan man vinne enkelte slag og få kontroll over land og folk, men folkets hjerter kan man aldri vinne med en krig.
I Ukraina ser vi at krigen ødelegger minst to land. Krigen vil føre til langvarige skader på folk, hjem og arbeidsplasser. Hus og infrastruktur kan bygges opp med penger, men sårene i folkets sjeler vil aldri kunne repareres. Vi håper elendigheten snart kan ta slutt.
Til slutt et sitat av Gunnar Sønsteby:
«Vi skal ikke ta de grunnleggende verdiene vårt demokrati er tuftet på, for gitt. Vi skal benytte enhver anledning til å minne hverandre på viktigheten av å ivareta et levende og engasjert demokrati.»
Tatiana og Odd Ingar Toresen fra Gjøvik har arbeidet for å finne historia til de to russiske soldatene som ligger begravet på Bagn kirkegard.,
Russerne heter Nikolaj Jasjin (38) og Nikolaj Ivanovitch Sinev (32).
Toresen har drevet med «detektivarbeid» og har fått kontakt med etterkommerne til den ene av de to russerne.
Jasjin ble født i Moskva i 1905 og arbeidet som lege. Sinev ble født i Krasnodarskij i 1911 og var befal i den Røde armé.
Begge to ble skutt i 1943 ved Breidablikk etter å ha rømt fra tyskere og kommet til Sør-Aurdal.