Arbeidsmarkedet i Innlandet

Færre arbeidssøkere i Innlandet

Publisert av Vivian Andersen 27.02.2022. Sist oppdatert 25.02.2022.

Ved utgangen av februar var 6 668 personer i Innlandet registrert som helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak. Dette tilsvarer 3,7 prosent av arbeidsstyrken. Den tilsvarende andelen i landet var på 4,2 prosent. – Antall arbeidssøkere i Innlandet gikk ned med 269 personer siste måned og er dermed nesten nede på samme nivå som før pandemien, sier direktør Bjørn Lien i NAV Innlandet.

Situasjonen i Sør-Aurdal

Sør-Aurdal har svært lav arbeidsledighet. Her er 0,6 % av arbeidsstyrken helt arbeidsledig. Dette er lavest Innlandet.

Færre helt ledige

Ved utgangen av februar var det 3 428 helt ledige, som tilsvarer 1,9 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, det vil si helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 4 494, som tilsvarer 2,5 prosent av arbeidsstyrken.

I tillegg var det 2 174 delvis ledige, som tilsvarer 1,2 prosent av arbeidsstyrken. Det var færre helt ledige enn ved utgangen av forrige måned, men noe flere delvis ledige.

385 av de helt ledige og 593 av de delvis ledige er permitterte. Dette betyr at det er 122 færre permitterte enn i forrige måned. Til sammen utgjorde de permitterte 0,5 prosent av arbeidsstyrken i Innlandet.

Både det sesongjusterte antallet helt ledige og den sesongjusterte bruttoledigheten falt kraftig i februar.

Fortsatt høyest ledighet blant de unge

Antall helt ledige unge arbeidssøkere har gått ned sammenlignet med utgangen av forrige måned. Likevel var andelen helt ledige høyest for dem mellom 20 og 29 år.

Andelen helt ledige i aldersgruppene 20–24 år og 25–29 år på henholdsvis 3,4 og 2,9 prosent. Aller høyest andel helt ledige finner vi blant menn mellom 20 og 24 år, der ledigheten var på 4,2 prosent.

Antall helt ledige har gått ned innen alle yrkesgrupper

Den siste måneden har antall helt ledige gått ned innen alle yrkesgrupper. Nedgangen var størst innen reiseliv og transport. Dermed var det nå innen bygg og anlegg at det var flest helt ledige (464), mens det var nest flest helt ledige innen reiseliv og transport (398).

Sistnevnte yrkesgruppe hadde imidlertid fortsatt flest delvis ledige (351) i fylket vårt. Dette var en liten økning sammenlignet med forrige måned.

Mange nye ledige stillinger også denne måneden

I Innlandet var det i februar måned en tilgang på 3 325 ledige stillinger. Det var flest nye ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg med 1 221 stillinger. Det var også mange nye ledige stillinger innen reiseliv og transport (271) og bygg og anlegg (212).

– Den store stillingstilgangen i 2021 og i begynnelsen av 2022, kan ha sammenheng med at en del av den utenlandske arbeidskraften som ble arbeidsledig da samfunnet stengte ned under pandemien, forlot Innlandet og reiste hjem, og siden ikke har vært tilgjengelige for sine gamle arbeidsplasser. Dermed er det nå stor etterspørsel etter arbeidskraft innen blant annet de nevnte yrkesgruppene, samtidig som ledigheten er lav.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det var langt færre ikke bosatte arbeidstakere i Innlandet i både 2020 og 2021 enn i årene før pandemien. Det har også vært stor optimisme i arbeidsmarkedet etter at samfunnet åpnet opp igjen og smitteverntiltak ble opphevet, sier direktør Bjørn Lien.

Les også..

Norske kroner Foto: Ben Andreas Harding

Kommunens gjeldsrenter vokser

Kommunens totale langsiktige gjeld var ved årsskiftet 240,6 millioner kr. ...
Illustrasjonsbilde av skogbrann. Foto: DSB

Generelt bålforbud

Mandag 15. april startet perioden med generelt bålforbud i Norge. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Plagiert saksframstilling?

Forslag til alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen skal behandles av formannskapet ...