Fosstopp

Heltemodig innsats for å berge gjester

Publisert av Arne Heimestøl 25.11.2021. Sist oppdatert 24.11.2021.

Grunnet ekstremvær er hyttene midlertidig stengt, leser vi på nettsiden til Fosstopp – tretopphytter ved Vassfaret. Karsten Øyhus er daglig leder i selskapet som det siste året har hatt stor suksess med utleie av tre tretopphytter.

Måtte evakuere seks danske gjester

Tidlig på morgenen fredag 19. november ble han oppringt av styreformann Tor Ingar Nordby. Han fikk beskjed om at gjestene som var på de tre hyttene, måtte evakueres på grunn av kraftig vindvær. Det var seks gjester i Treknatta og tre andre i Dyttholsknatten. Sistnevnte gjester rakk å evakuere området før uværet for alvor slo til.

Et kvarter etter at de første gjestene hadde reist, prøvde resten av de seks danske gjestene å kjøre de fire kilometerne til fv. 243, men dette gikk ikke fordi vegen var sperret av noen få busker. De valgte derfor å reise tilbake til Treknatta og fant ly ved sørvisbygget.

Karsten Øyhus
Karsten Øyhus. Foto: Privat

All kommunikasjon gikk ned

Karsten var i telefonkontakt med gjestene til mobilnettet gikk ned. Dette skjedde ca. kl. 10.00. Øyhus hadde en stund kontakt til med Tor Ingar Nordby, og det ble bestemt at gjestene måtte oppsøkes og evakueres.

Til fots fram og tilbake

Karsten reiste da til vegen som går innover mot hyttene, men skjønte fort at det kun var mulig å ta seg innover til fots. Dette ble en strevsom tur. – Jeg la vekt på å bevege meg trygt i åpent terreng, for det falt hele tiden svære busker over et stort område, forteller Karsten.

Omtrent kl. 12.00 var han framme ved hyttene og fant gjestene i god behold. Han tok de seks danskene med til en helt trygg, åpen plass noe lenger oppe enn hyttene.

Det så ut til at de fleste buskene langs vegen hadde falt ned. Etter en grundig rådslagning ble det i fellesskap bestemt at det tryggeste da var å ta seg ut av området langs vegen til fv. 243.

Dette var imidlertid svært krevende fordi mange busker som hadde falt ned, måtte forseres.

Tatt godt imot på Myrvang og Piltingsrud

Etter knapt fem timer, like før det var helt mørkt, hadde følget tatt seg fram til Myrvang sør i Hedalen. – Her ble vi tatt godt imot, forteller Karsten. Det viste seg at det her ikke var strøm og ingen mobildekning.

Karsten forteller at de danske gjestene fikk være på Myrvang til dagen etter. Da hadde været hadde roet seg.

Øyhus reiste hjem igjen til Briskebyen i Hølera via Nes i Ådal. Der var det mobildekning, og her ble det gjort avtale om at gjestene kunne få komme til Piltingsrud gård dagen etter.

– Det var kaos i Begnadalen også, men vegen til Piltingsrud var ryddet. Gjestene kom trygt dit lørdag, og ble tatt godt vare på, forteller Øyhus. Han opplyser at to biler står igjen ved den ene tretopphytta. Når disse kan hentes, vet ikke Karsten ennå.

De danske gjestene tok fly tilbake til København mandag. –Nå er alle hjemme og ved godt mot. Fosstopp-hyttene står fortsatt. Skogskadene i området er imidlertid svært store, og eierne må nå vurdere videre drift.

Roser Karstens innsats

– Naturkreftene var betydelig tøffere enn det jeg kunne forestille meg. Styret for Fosstopp AS setter stor pris på Karstens innsats for å berge gjestene ut av området, sier styreleder Tor Ingar Nordby. – Hans kloke valg og gode fysikk bidro sterkt til at både gjestene og han selv kom uskadde fra ekstreværet som herjet i Hedalen sist fredag.

Les også..

Skogbrann

Økende skogbrannfare

Tørke medfører betydelig økt fare for brann i skog og ...
Mobiltelefon

Test av Nødvarsel

Onsdag 14. juni klokken 12 testes Nødvarsel på mobil og ...
Fønhuskoia. Foto: Sigrid Haugen

Dugnadsuke på Fønhuskoia – blir du med?BEKJENTGJØRELSE 

Onsdag 14. – lørdag 17. juni blir det dugnadsuke på ...
Kommunedirektør Haakon Boie Ludvigsen og ordfører Marit Hougsrud

Innrømmer brudd på kommuneloven

Torsdag 23. mars var det møte i formannskapet. I innkallinga kunne ...
Fra bedriftsbesøket

Statsrådsbesøk

Onsdag 31. mai var olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ...
Bjørn Lien

Stadig færre ledige i Innlandet

Ved utgangen av mai var 4 817 personer i Innlandet ...