Foto: Ello

For varmt i norske kjøleskap – øker matsvinnet

Publisert av Pressemelding 30.09.2021. Sist oppdatert 29.09.2021.

Tre av fire nordmenn mener de har et stort ansvar for å redusere matsvinnet sitt, viser nye tall. Likevel kaster hver av oss over 42 kg mat i året. Feil temperatur i kjøleskapet er en viktig årsak til matsvinn.

– Å kutte matsvinn er et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre både for klima, miljø og lommeboken. Og det trenger ikke å være så vanskelig, med små grep kan de fleste av oss få maten til å vare lengre og kaste mindre, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

80 prosent har feil temperatur i kjøleskapet

29. september er det den internasjonale dagen mot matsvinn. I anledning dagen deler Matvett et av sine enkleste tips: Sjekk at temperaturen i kjøleskapet ditt er maks 4 grader.

– Temperaturen i kjøleskapet skal være mellom to og fire grader. Om man setter ned temperaturen fra åtte til fire grader vil holdbarhetstiden nærmest dobles, forklarer Schrøder.

80 prosent av oss har en høyere temperatur enn anbefalt makstemperatur på fire grader, viser EU-prosjektet SafeConsume, der forskere målte kjøleskaptemperaturen i Norge, Portugal, Frankrike, England og Romania.

– Husk at temperaturen i kjøleskapet også øker når vi oppbevarer mye mat samtidig. Helt fulle kjøleskap gjør det også lett å miste oversikten over hva vi har, og hva vi trenger å kjøpe, fortsetter Schrøder.

Nordmenn vil kutte i matsvinnet

Tre av fire nordmenn mener de selv har et stort ansvar for å redusere matsvinnet sitt. Likevel kaster 74 prosent av oss like mye eller mer enn det vi gjorde før pandemien. Det viser nye tall fra Matvetts årlige forbrukerundersøkelser gjort av NORSUS.

– Vi er glade for at så mange ønsker å kaste mindre mat. Det er et viktig steg i riktig retning. Nå vil vi vise at det trenger ikke å være så vanskelig. Husk at kjøleskapet er ditt viktigste verktøy for å ta vare på maten. Sjekk at temperaturen i kjøleskapet ditt ikke er over fire grader og få oversikt over det har, det meste kan fremdeles brukes, avslutter Schrøder.

Fakta

  • I Norge kaster vi over 417 000 tonn mat i året. Forbrukerne står for over 50 prosent av det kartlagte matsvinnet. 42,6 kg mat per person eller ca. 8 handleposer hver.
  • 76 prosent mener de selv har et stort ansvar for å redusere matsvinnet sitt. Kun 1 prosent mener de har et lite ansvar for å redusere matsvinnet sitt.
  • Likevel kaster 74 prosent av oss like mye eller mer enn det vi gjorde før pandemien.
  • Pandemien har hatt noe effekt på vanene våre: 42 prosent sier de handler sjeldnere enn før, 20 prosent oppgir at de lager mer mat fra bunnen og 18 prosent tar bedre vare på restene.
  • 29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn, på initiativ fra FAO.

Tips

  • Ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet – bruk termometer for å sjekke at temperaturen ikke er høyere enn fire grader.
  • Ikke sett varm mat i kjøleskapet, det øker temperaturen. Sørg for rask nedkjøling, sett gryten i vannbad før du pakker bort restene.
  • Pakk inn matrester i tette bokser som du merker med hva de skal brukes til.
  • Med god orden i kjøleskapet får du bedre oversikt. Riktig plassering i kjøleskapet kan også øke holdbarheten. For eksempel er det som regel kaldest på nederste hylle i kjøleskapet, der bør du oppbevare kjøtt og fisk. Glass med saus og dressing kan du sette på øverste hylle. Legg frukt og grønt i egen skuff. Mat du ikke får spist nå, har det best i fryseren. Lær mer med Matvetts kjøleskapskart.
  • Bruk sansene dine: se, lukt, smak – kanskje er det ikke nødvendig å kaste likevel. Tips til hva du kan bruke matvarene til finner du i Matvetts brukopp-leksikon.

Les også..

Har fått abbor

Over 200 abbor på garn

Bilder: Bjarte Lie, Grethe Stensrud, Ragnhild Barlien Berge og Tone ...
Julespillet

Julespillet 18. november 2023BEKJENTGJØRELSE 

Vi håper du vil være med på julespillet på julemessa ...
Begnadalen kirkes barnekor

Lyst til å synge i kor?BEKJENTGJØRELSE 

Begnadalen kirkes barnekor starter opp igjen med første øvelse tirsdag ...
Ingen grenser er umulige å krysse!

Ingen grenser er umulige å krysse!

Bilder: Bjarte Lie, Grethe Stensrud, Ragnhild Barlien Berge og Tone ...
Tom Forsberg

Osteopat og fysioterapeutANNONSE 

Jeg er offentlig godkjent osteopat og fysioterapeut. Kontoradresse: Dekarvegen 85, Teinvassåsen/Reset. ...
Hedalen kunst- og husflidslag

StrikkekaféBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen kunst- og husflidslag ønsker velkommen til strikkekafé på Fjellsyn ...