Positivprisen 2020. Foto: Arne Heimestøl

Positivprisen for 2020 til Norsk Massivtre ASVARAORDFØRERENS TALE VED TILDELINGEN 

Publisert av Olav Kristian Huseby 18.06.2021. Sist oppdatert 18.06.2021.

Sør-Aurdal og Innlandets gull er skogen.

En av dagens saker i kommunestyret handler jo om fylkets satsing og planer for god skogsdrift, og da passer det ekstra godt med besøk av en av våre mest innovative tre-bedrifter.

På Begna har vi flere bedrifter som bruker av skogens råvarer, og én av disse er Norsk Massivtre AS. Treklynga i Begnadalen er blitt et begrep som blir bedre og bedre kjent takket være bedrifter som Norsk Massivtre AS og Begna Bruk AS.

Varordfører Olav Kristian Huseby sammen med ansatte i Norsk Massivtre AS
Varaordfører Olav Kristian Huseby sammen med ansatte i Norsk Massivtre AS. Foto: Arne Heimestøl

Om bedriften og betydningen for Sør-Aurdal

Norsk Massivtre AS startet opp for 13 år siden. Bedriften ledes av Arild Øvergaard, og han er en av aksjonærene. Noen andre aksjonærer finner vi også i Sør-Aurdal.

Bedriften har bygd seg forsiktig opp ved at overskudd har blitt investert i bedriften og ført til nye maskiner og større produksjonslokaler.

Med et internasjonalt miljø på 14 ansatte omsetter de for mellom 10 og 12 millioner kroner i året, og med ringvirkningene utover i kommunen er de en viktig arbeidsplass i Sør-Aurdal.

Eksempel på dette er vinterens investering i en ny jigg, som mer enn doblet produksjonskapasiteten. Jiggen ble produsert av Promek AS lenger opp i dalen, og Eltrik AS på Begna sto for montering og elektrisk styring. Denne jiggen forstår vi vil gi en bedre flyt i produksjonen og dermed bedre lønnsomhet.

Om massivtre

Massivtre er forskjellig fra limtre ved at de skrur sammen elementene. De limes ikke. Det kan deretter sette sammen i seksjoner. Det kan lages veldig mye forskjellig i tre, det er mer fleksible enn krysslimt og kan lage en stor variasjon av elementer, som spile-elementer og buet-elementer.

Produksjoner i massivtre er en meget miljøvennlig måte å utnytte trevirket på. De kan bruke materialer av forskjellig kvalitet og monteringen er også fleksibel og miljøvennlig.

Massivtre er en klimavennlig byggemetode som bidrar til et godt innemiljø i hjemmet. Massivtre gir både langtidslagring av karbon og har gode egenskaper når det gjelder varme, fukt, akustikk og brannmotstand. Bygninger i massivtre er sikrere mot brann enn om de skulle vært bygget i stål og betong.

Fremover

Vi gleder oss til å følge bedriften videre og håper at vi kan bidra til videre utvikling i treklynga på Begna.

Vi vet at noen leveranser har gått til kunder i Valdres, og at landbruket har vært gode kunder hos Norsk  Massivtre AS, men slik vi forstår, går de fleste leveransene ut av dalen. Vi håper snart å få se den nye visningshytta ved Bagn. Vi kan også tenke oss å høre mer om utviklingen av treplugger i produksjonen i stedet for stålskruer.

Arild og de andre i bedriften har også vist seg som gode ambassadører for næringslivet i Sør-Aurdal og aktivt vært med på å skape samhold mellom bedrifter i forskjellige bransjer.

Det er derfor en ære å få dele ut årets Positivpris til bedriften Norsk Massivtre AS.

Les også..

Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Plagiert saksframstilling?

Forslag til alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen skal behandles av formannskapet ...
Klar for rumpeldunkkamp

Eva Hansen og kampen om den lille perla

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Stor aktivitet på trampollina Foto: Arne Heimestøl

Godt besøkt Salto-samling

Lørdag ettermiddag var det sesongavslutning for Salto i Storruste. Salto ...