Positivprisen 2020. Foto: Arne Heimestøl

Positivprisen for 2020 til Norsk Massivtre ASVARAORDFØRERENS TALE VED TILDELINGEN 

Publisert av Olav Kristian Huseby 18.06.2021. Sist oppdatert 18.06.2021.

Sør-Aurdal og Innlandets gull er skogen.

En av dagens saker i kommunestyret handler jo om fylkets satsing og planer for god skogsdrift, og da passer det ekstra godt med besøk av en av våre mest innovative tre-bedrifter.

På Begna har vi flere bedrifter som bruker av skogens råvarer, og én av disse er Norsk Massivtre AS. Treklynga i Begnadalen er blitt et begrep som blir bedre og bedre kjent takket være bedrifter som Norsk Massivtre AS og Begna Bruk AS.

Varordfører Olav Kristian Huseby sammen med ansatte i Norsk Massivtre AS
Varaordfører Olav Kristian Huseby sammen med ansatte i Norsk Massivtre AS. Foto: Arne Heimestøl

Om bedriften og betydningen for Sør-Aurdal

Norsk Massivtre AS startet opp for 13 år siden. Bedriften ledes av Arild Øvergaard, og han er en av aksjonærene. Noen andre aksjonærer finner vi også i Sør-Aurdal.

Bedriften har bygd seg forsiktig opp ved at overskudd har blitt investert i bedriften og ført til nye maskiner og større produksjonslokaler.

Med et internasjonalt miljø på 14 ansatte omsetter de for mellom 10 og 12 millioner kroner i året, og med ringvirkningene utover i kommunen er de en viktig arbeidsplass i Sør-Aurdal.

Eksempel på dette er vinterens investering i en ny jigg, som mer enn doblet produksjonskapasiteten. Jiggen ble produsert av Promek AS lenger opp i dalen, og Eltrik AS på Begna sto for montering og elektrisk styring. Denne jiggen forstår vi vil gi en bedre flyt i produksjonen og dermed bedre lønnsomhet.

Om massivtre

Massivtre er forskjellig fra limtre ved at de skrur sammen elementene. De limes ikke. Det kan deretter sette sammen i seksjoner. Det kan lages veldig mye forskjellig i tre, det er mer fleksible enn krysslimt og kan lage en stor variasjon av elementer, som spile-elementer og buet-elementer.

Produksjoner i massivtre er en meget miljøvennlig måte å utnytte trevirket på. De kan bruke materialer av forskjellig kvalitet og monteringen er også fleksibel og miljøvennlig.

Massivtre er en klimavennlig byggemetode som bidrar til et godt innemiljø i hjemmet. Massivtre gir både langtidslagring av karbon og har gode egenskaper når det gjelder varme, fukt, akustikk og brannmotstand. Bygninger i massivtre er sikrere mot brann enn om de skulle vært bygget i stål og betong.

Fremover

Vi gleder oss til å følge bedriften videre og håper at vi kan bidra til videre utvikling i treklynga på Begna.

Vi vet at noen leveranser har gått til kunder i Valdres, og at landbruket har vært gode kunder hos Norsk  Massivtre AS, men slik vi forstår, går de fleste leveransene ut av dalen. Vi håper snart å få se den nye visningshytta ved Bagn. Vi kan også tenke oss å høre mer om utviklingen av treplugger i produksjonen i stedet for stålskruer.

Arild og de andre i bedriften har også vist seg som gode ambassadører for næringslivet i Sør-Aurdal og aktivt vært med på å skape samhold mellom bedrifter i forskjellige bransjer.

Det er derfor en ære å få dele ut årets Positivpris til bedriften Norsk Massivtre AS.

Les også..

Tårnagenter

Kirkene i Sør-AurdalBEKJENTGJØRELSE 

Husk felles Tårnagent- og Lys Våken-helg 18.–19. februar for Hedalen ...
Hedalenen helselag sin logo

Gå med ossBEKJENTGJØRELSE 

Onsdag 8. februar møtes vi ved Kroken kl. 11.00. Vi ...
Begnadalen kirkes barnekor

Lyst til å synge i kor?BEKJENTGJØRELSE 

Begnadalen kirkes barnekor starter opp igjen med første øvelse tirsdag ...
Ragnar Garli

Trenger vi TPK?YTRING 

I en periode der de store verdensbegivenhetene påvirker dagliglivet i ...
Jønnes

Verdien av privat næringsliv – vår velferdYTRING 

Industrien og de private bedriftene i Innlandet vet bedre enn ...
Hedalen kunst- og husflidslag

StrikkekaféBEKJENTGJØRELSE 

Hobby/strikkekafe på Fjellsyn tirsdag 7. februar kl. 19.00 til 21.00.