Karin Elisabeth Møller

Begrenset legetilbud på Nes i ÅdalYTRING 

Publisert av Inger Karine Aarflot, leder i Nes helse og trivsel 15.01.2021. Sist oppdatert 14.01.2021.

Etter at det ble kjent at fastlegetilbudet til Nes delvis skulle flyttes til Hallingby, ble det diskutert i plenum mellom flere lag og foreninger fra bygda, LHL med Wenche Pladsen og Dag Håkon Henriksen, Venneforeningen med Ole Gjerdalen og Gudbrand Brekke og Nes Helse og Trivsel med Aud Kari Bakken og Inger Karine Aarflot.

Varaordfører i Ringerike, Dag Erik Henaug, var også til stede. I tillegg til dette har det vært samtaler med taxi-sjåfør Ola Jonny Fossholt og Nes Arbeiderdag med Anne Borghild Stugaard, som ikke kunne delta fysisk.

Det ble diskutert behovet for lege i bygda. Fastlegetilbudet er allerede begrenset til tre dager i uken, hvorav en halv dag er forbeholdt boende fra omsorgssenteret.

Legekontoret har ca. 1 000 pasienter, der ca. 500 kommer fra Sør-Aurdal. Det er planlagt at til at tilbudet på Nes vil begrenses til to dager i uken, hvorav en halv dag blir forbeholdt omsorgssenteret.

Den resterende arbeidsdagen vil flyttes til Hallingby, hvor fastlegen allerede har en dag i uken fra før. Altså vil det ende med to dager på Nes og to dager på Hallingby.

Grunnlaget for arbeidsfordelingen er lagt opp for å unngå solo-jobbing og et avsluttet fastlegesamarbeid med Sør-Aurdal, hvor Ringerike ikke får noe ut av pasienter fra nabokommunen økonomisk.

Det var bred enighet om at pasientgruppen fra Sør-Aurdal antagelig kommer til følge legen de allerede har, selv om tilbudet blir redusert. På Nes og i omegn er det en stor eldre-befolkning, som er avhengig av taxi. Ved å måtte få legetime på Hallingby, må det da sendes taxi fra Hønefoss, kjøre hvor enn pasienten bor, deretter tilbake til Hallingby, for å så kjøre vedkommende hjem til Nes og deretter helt tilbake til Hønefoss. Det er lange avstander og tar mye tid, det er ikke økonomisk, miljøvennlig eller medmenneskelig.

Pasientene på bygda er allerede godt fornøyd med fastlegen de har i dag. Det vil skapes usikkerhet hos lokalbefolkningen dersom tilbudet på Nes blir svekket.

Det forventes at saken blir politisk behandlet, da Ringerike kommune har Nes i Ådal som «satsningsområde». Et slikt valg satser ikke, men det svekker.

Varaordfører Dag Erik Henaug kommer til å ta saken videre.

Inger Karine Aarflot

Fra venstre: Dag Håkon Henriksen, Aud Kari Bakken, Ole Gjerdalen, Gudbrand Brekke, Wenche Pladsen, Dag E Henaug, Inger Karine Aarflot
Fra venstre: Dag Håkon Henriksen, Aud Kari Bakken, Ole Gjerdalen, Gudbrand Brekke, Wenche Pladsen, Dag E Henaug, Inger Karine Aarflot

Les også..

Hellsenningen

Hvilke effekter har hyttebygging?

Innlandet fylke: Verdiskapinga fra fritidsboligene er størst etter at hyttene ...
Klar for rumpeldunkkamp

Andreas Tate

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Olmhus Næringskveld. Foto: Mitt Sør-Aurdal

NæringslivskveldBEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 25. april kl 19.30 arrangerer vi næringslivskveld i Sør-Aurdal. ...
Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 3 av 6

Året deretter hadde far tømmerhugst syd for Goplerudseteren, og en ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Kommunen har publisert årsmelding og årsregnskap for 2023

I årsmelding og årsregnskapet leser vi at regnskapet for 2023 ...
Fekjær psykiatriske senter

Er du vår nye psykologkollega i et unikt terapeutisk samfunn?ANNONSE 

Stiftelsen Fekjær – Hedalen i Valdres. 12 mil fra Oslo ...