emmy

Ber kontrollutvalget gripe inn

Publisert av Arne Heimestøl 29.10.2020. Sist oppdatert 29.10.2020.

Leder i Sør-Aurdal Arbeiderparti, Reidar Schlytter, har sendt brev til kontrollutvalget i Sør-Aurdal kommune der han ber om at utvalget gjennomgår vedtak som kommunestyret gjorde i 2019, men som ikke er fulgt opp. Kontrollutvalgets leder, Finn Olav Teslo, har meldt tilbake at saken kommer opp på kontrollutvalgets møte 21. november.

To enstemmige vedtak

I forbindelse med budsjettbehandlingen 17.12.2019 vedtok kommunestyret blant annet følgende:

«For å imøtekomme de økonomiske utfordringene i økonomiplanen ber vi om at administrasjonen legger fram en tiltaksliste med tydelig oversikt over konsekvenser. Alle områder og tjenester skal gjennomgås uavhengig av tidligere vedtak. Denne legges fram for kommunestyret i mai.» (Punkt 9 i vedtaket)

«Innsparingstiltak gjennomføres når tiltakene er saksbehandlet og endelig godkjent av kommunestyret.» (Punkt 5 i vedtaket)

Ikke fulgt opp

– Det jeg ber om, er at kontrollutvalget vurderer punkt 9 i vedtaket. Det er vel bare kommunalsjefen for skole og barnehage som har levert et eller annet basert på økonomi, skriver Schlytter. – Så vidt jeg kjenner til, er det fra kommunalsjefen ikke levert en konsekvensanalyse hva dette betyr for skolen i Hedalen og Begnadalen. I tillegg er de øvrige områdene ikke levert noen tiltaksliste med tydelig oversikt over konsekvensene. Dette skulle ha vært levert til kommunestyret i mai. Dette betyr at kommunestyrets vedtak i budsjettmøtet i 2019 ikke er fulgt opp. Noe av årsaken til dette er at administrasjon skylder på koronakrisen, og at de to øvrige kommunalsjefene er syke.

Schlytter viser også til punkt 5 som gir klar føring for administrasjons saksbehandling av alle tiltak, før det fremmes for kommunestyret.

I brevet til kontrollutvalget utdyper Schlytter situasjonen med følgende kommentarer:

Politikerne har på mange kommunestyremøter tatt til ordet for hvilke konsekvenser nedlegging av Begnadalen skole og barnehage og ungdomsskolen i Hedalen kan få. Det ser ut som administrasjon kun tenker kortsiktig og ikke på lang sikt. Administrasjonens ønske om å legge ned uten god saksbehandling og konsekvensutredning for alle områder vil skape mye støy og uro som vi ikke er tjent med.  Med konsekvensutredning, menes både økonomi og demografiske utfordringer i lokalsamfunnet og hele kommunen.

En kunne stille spørsmål til kommunens administrasjon, har de informert de nye som ønsker å etablerer seg med ny fabrikk på Begna industriområdet med ca. 15 arbeidsplasser, at kommune har planer om å legge ned all infrastruktur i Begnadalen?  Dette blir en utfordring for både kommunen og de nye eierne.

Saken må også sees i sammenheng med bolyst-prosjektet som kommer i en vanskelig situasjon med tiltak for økt bosetting m.v. hvis skole- og barnehagestruktur blir endret.

Vedtakene gjelder fortsatt

– Med kommunens manglende vilje til å se positivt på de utfordringer vi står ovenfor, ber jeg om at kontrollutvalget gjennomgår vedtaket som ble fattet i 2019 mht. det som ikke er fulgt opp, og undersøke hvilke konsekvenser dette vil få for videre saksbehandling av slike saker. Kontrollutvalget bør også vurdere alvorlighetsgraden av at administrasjon ikke følger opp vedtak som er behandlet av kommunestyret. Et vedtak i kommunestyret gjelder fram til nytt vedtak blir fattet i samme sak, skriver Schlytter.

Les også..

Ellen Oddveig Rudi. Foto: Arne Heimestøl

Preken skjærtorsdag – kysset

En gang, for lenge siden, i et land langt borte ...
Kviss

Valdresmål – kviss – 4

Håkon Bakkene, Synnøve Fjelltun og Marianne Granheim Trøyflat har sammen ...
Øverby-brødrene og Martin Aaslie Foto: Osvald Fossholm

Skiskyting

Sist uke var Øverby-brødrene innom Hedalsheimen. Her fikk de hilse ...
Påskenøtt 2024

Påskenøtt 2024

Her kommer årets påskenøtt🐣. Dette er noe som finnes i ...
Arbeidsmarkedet i Innlandet i mars

Fortsatt lav ledighet og mange ledige stillinger i Innlandet

Arbeidsledigheten i Innlandet holder seg fortsatt lav med 1,9 prosent ...
Klar for rumpeldunkkamp

Den mystiske boksen

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...