Teinvassåsen

Når kommer strømmen til Teinvassåsen?

Publisert av Arne Heimestøl 25.06.2020. Sist oppdatert 28.06.2020.

Dette er det flere som lurer på.

I forbindelse med forarbeidet til siste revisjon av kommunedelplan for Søbekkseter/Hellsenningen/Teinvassåsen inviterte Sør-Aurdal kommune på forsommeren 2013 fem grunneiere på Teinvassåsen til et samarbeid med formål å få lagt strøm frem til Teinvassåsen.

Dette resulterte etter hvert i at selskapet Teinvassåsen-Vassfaret Utvikling AS (TVU AS) fikk godkjent en reguleringsplan i februar 2019.

Grunnet en innsigelse fra NVE har planen en rekkefølgebestemmelse om at det må søkes konsesjon hos dem for uttak av grunnvann til vannforsyning før utbygging kan starte.

Flere forsinkelser

Svein Arne Nordby opplyser at TVU AS leverte søknad om dette i juni 2019 og fikk i oktober beskjed om at den ville være ferdig behandlet i 1. kvartal 2020.

Dermed så det ut til at TVU AS kunne bestille fremlegging av strøm til Teinvassåsen hos SAE nå i sommer, og at dette selskapet kunne utføre arbeidet i løpet av kommende vinter. De første hyttene ville da få mulighet for strøm sommeren 2021.

– Dessverre går saksbehandlingen hos NVE sakte, sier Nordby. – TVU fikk tilbakemelding i februar om at søknaden nå var lest, og at de ville ha den på en annen form. De brukte altså åtte måneder på å lese igjennom søknaden.

– Revidert søknad er for lengst levert, og nå i juni har saksbehandler gitt beskjed om at antatt saksbehandlingstid er ca. ett år fra i sommer.

– Det betyr at SAE i beste fall kan starte arbeidet med å legge frem strøm høsten 2021, som igjen betyr at første hytte kan få strøm sommeren 2022. Det er ni år etter at Sør-Aurdsal kommune inviterte grunneierne til et samarbeid om dette, sier Nordby.

– Dersom NVE hadde hatt en rimelig saksbehandlingstid på 3-4 måneder, ville SAE ha kunnet startet arbeidet sist vinter. Første hytte kunne da ha fått strøm denne sommeren.

Det ser altså ut til at NVE sin saksbehandlingstid forsinker strømmen til Teinvassåsen med minst to år, slik det nå ligger an. – Det er uheldig for fremdriften i hytteprosjektet på Teinvassåsen med alle ringvirkningene det kunne fått for næringsutviklingen i Hedalen, og ikke minst for de over 50 hytteeierne som allerede har sagt seg interessert i å legge inn strøm i sine eksisterende hytter, sier Nordby.

Helga Perlestenbakken og Svein Arne Nordby
Dette er det flere som lurer på. I forbindelse med forarbeidet til siste revisjon av kommunedelplan for Søbekkseter/Hellsenningen/Teinvassåsen inviterte Sør-Aurdal kommune på forsommeren 2013 fem grunneiere på Teinvassåsen til et samarbeid med formål å få lagt strøm frem til Teinvassåsen. Dette resulterte etter hvert i at selskapet Teinvassåsen-Vassfaret Utvikling AS (TVU AS) fikk godkjent en reguleringsplan i februar 2019. Grunnet en innsigelse fra NVE har planen en rekkefølgebestemmelse om at det må søkes konsesjon hos dem for uttak av grunnvann til vannforsyning før utbygging kan starte. Flere forsinkelser Svein Arne Nordby opplyser at TVU AS leverte søknad om dette i juni 2019 og fikk i oktober beskjed om at den ville være ferdig behandlet i 1. kvartal 2020. Dermed så det ut til at TVU AS kunne bestille fremlegging av strøm til Teinvassåsen hos SAE nå i sommer, og at dette selskapet kunne utføre arbeidet i løpet av kommende vinter. De første hyttene ville da få mulighet for strøm sommeren 2021. – Dessverre går saksbehandlingen hos NVE sakte, sier Nordby. – TVU fikk tilbakemelding i februar om at søknaden nå var lest, og at de ville ha den på en annen form. De brukte altså åtte måneder på å lese igjennom søknaden. – Revidert søknad er for lengst levert, og nå i juni har saksbehandler gitt beskjed om at antatt saksbehandlingstid er ca. ett år fra i sommer. – Det betyr at SAE i beste fall kan starte arbeidet med å legge frem strøm høsten 2021, som igjen betyr at første hytte kan få strøm sommeren 2022. Det er ni år etter at Sør-Aurdsal kommune inviterte grunneierne til et samarbeid om dette, sier Nordby. – Dersom NVE hadde hatt en rimelig saksbehandlingstid på 3-4 måneder, ville SAE ha kunnet startet arbeidet sist vinter. Første hytte kunne da ha fått strøm denne sommeren. Det ser altså ut til at NVE sin saksbehandlingstid forsinker strømmen til Teinvassåsen med minst to år, slik det nå ligger an. – Det er uheldig for fremdriften i hytteprosjektet på Teinvassåsen med alle ringvirkningene det kunne fått for næringsutviklingen i Hedalen, og ikke minst for de over 50 hytteeierne som allerede har sagt seg interessert i å legge inn strøm i sine eksisterende hytter, sier Nordby.

Les også..

Norske kroner Foto: Ben Andreas Harding

Kommunens gjeldsrenter vokser

Kommunens totale langsiktige gjeld var ved årsskiftet 240,6 millioner kr. ...
Illustrasjonsbilde av skogbrann. Foto: DSB

Generelt bålforbud

Mandag 15. april startet perioden med generelt bålforbud i Norge. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Plagiert saksframstilling?

Forslag til alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen skal behandles av formannskapet ...