Brustøet til Gamle Landsenbrua. Foto: Sigrid Haugen

Landsendbrua

Publisert av Sigrid Haugen 24.06.2020. Sist oppdatert 28.06.2020.

Eldor Bråthen: Vassfarbrøtningen. Om tømmerfløting (brøtning) i Hedalen, Hedalsvassfaret og Øvre Ådal. Utgitt av Vassfaret Elvekasse i 2007.

Denne boka gir en grundig oversikt over brøtningshistoria, og hvor viktig elvene var for tømmertransporten. Virksomheten ble administrert av elvekasser, og hver elv ble delt inn i roder. Her er et lite utdrag fra kapitlet om «Fossbrøtta og Aaslieelv elvekasse»:

Vassfarbrøtningen av Eldor Bråthen
Vassfarbrøtningen av Eldor Bråthen

Møte ved Landsendbrua

Det første protokollerte møte i Aaslie og Fossbrøtta elvekasse som vi kjenner til, ble ikke holdt på «kommunestuen», en vanlig møteplass på den tid, eller på en av gårdene. Møtet ble, av praktiske årsaker, holdt ved Landsendbrua.

Den gamle Landsendbrua
Den gamle Landsendbrua

I 1902 bevilget Urula og Aurdøla elvekasse 100 kroner til bru over Fossbrøtta i nærheten av Landsend. I 1930 bevilget samme elvekasse 200 kroner til reparasjon av Landsendbrua «på betingelse av at det tekkes over den». Vi har ellers blitt fortalt at den gamle Landsenbrua ganske riktig skal ha hatt tak, og at brua lå lenger opp enn den nåværende. Bildet  fra 1944   beviser dette og passer her.  Nybrua kom da bilvegen ble laget. At Urula og Aurdøla elvekasse bevilget penger, skyldtes sikkert at brua utgjorde en viktig del av vegen til Vassfaret. Om brua som nevnes i 1902 og 1930, er identisk med møtestedet i 1874, kan vi ikke si. Vi går tilbake til protokollen fra 1874:

«Efter forud berammelse samledes samtlige elvebestyrelsesmedlemmer (Ole Nerby, Anders J. Haugen og Lars O. Huset) 1874 den 8de april ved Landsendbroen for at bortsætte en del mineringsarbeide, hvilke fik saadant utfald at det bortsattes til samtlige: Anders Aurdal, Ole Halling, Torgrim Farlighul og Paul Storrustehuset.”

Akkordtakerne tok på seg å minere og transportere vekk 26 steiner på strekningen Juleftasmyra – Haugeøya. For dette arbeidet skulle de ha 33 spesiedaler og 3 ort. I tillegg fikk de fri redskap, krutt og lunter, men da måtte de vedlikeholde redskapen selv.

Dette var bare begynnelsen på aktivitetene våren 1874.

11. april tok Peder og Brynjulf Bruskerud og Arne Fossholthagen på seg å minere vekk 33 steiner i Haugeøyret og ovenfor for 30 spesiedaler. 14 dager senere fikk de kontrakt på å fjerne ytterligere 13 steiner mellom Haugeøya og Kvalteigssvaet. (Antakelig det samme som Brennsvaet). På den måten tjente de 10 spesiedaler til. Og ikke nok med det. 5. mai tok de på seg å fjerne fem nye steiner og en bergnabb.

Les også..

Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Kommunen har publisert årsmelding og årsregnskap for 2023

I årsmelding og årsregnskapet leser vi at regnskapet for 2023 ...
Fekjær psykiatriske senter

Er du vår nye psykologkollega i et unikt terapeutisk samfunn?ANNONSE 

Stiftelsen Fekjær – Hedalen i Valdres. 12 mil fra Oslo ...
Flom ved Sør-Aurdal ungdomsskole. Foto: Sonja Bordewich

Kommunen fikk medhold: Avslag på dispensasjon fra byggeforbud

I forbindelse med uværet "Hans" i august 2023 steg grunnvannet ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Gnistrande framsyning av «Eg er Tølleiv»

Laurdag kveld var det nypremiere på Åsgårdsreia teaterlag si teaterframsyning ...
Illustrasjonsbilde hentet fra Finnmarksmesterskap i yrkesfag

Flere skoler kan bli lagt ned

Fylkeskommunedirektør Tron Bamruds forslag til ny skole- og tilbudsstruktur i ...
Nordre-Lokalet

Dugnad på LokaletBEKJENTGJØRELSE 

HUL inviterer til dugnad på Lokalet søndag  5. mai klokken ...