Trenger vi økonomer?
Hvis man tenker seg litt tilbake i historien – den vi alle er en del av – så har sivilisasjonen overlevd på grunn av arbeidstakernes makt. Det var mye folk som fikk jobb i industrien, og alle ønsket seg et bedre liv. Og det fikk de. Det var på grunn av mye jobb, samhold og solidaritet. Men det var før «økonomene» kom inn i bildet.
«Økonomene» kom inn i bildet for ca. 40 år siden. For da skulle alt lønne seg, og pengeverdier ble ganske fort mer verdt enn andre verdier. Samfunnet endret seg. Nå skulle profitt gjelde. Det som ikke lønner seg økonomisk, skal nedlegges, og samfunnet skal styres ovenfra.
Noen får aldri nok, og det er penger som gjelder. Bort med tilhørighet og kontakt mellom mennesker. Inn med høyhus i byer med gress på taket. Mange arkitekter trenger jo å vise seg, og da må de jo finne på noe nytt. Gress på taket i 14.etasje har plutselig blitt mer eksotisk enn bakkekontakt.
«Kommune-økonomene» sparer. Hvert eneste år. Det er ingen verdiskapning. Ikke en gang et forsøk på noe nytt. Det må være forferdelig kjedelig å være «kommunedirektør». For direktører vil vel gjerne skape noe for framtiden?
Paul Colliers siste bok: Kapitalismens fremtid, handler om hva som er i ferd med å gå galt i verdens rikeste land: Lokalsamfunnene må reddes, og samfunnets inntekter må fordeles fra storbyene til resten av landet. Morgenbladet, 28.11.2020.
Hvis man ikke tar vare på andre verdier enn det økonomene gjør, så får vi fattige bygder og enda flere høyhus i byer. Økonomer pusler med tall, og det må være verdens enkleste øvelse. Det kan alle klare.
Men å legge verdier i tallene – det er vanskeligere.
Kanskje er det på høy tid å legge inn filosofi og psykologi inn i utdanningen til økonomer?
For det ser ut til at administrasjonen i kommunene skjønner mye mer enn det «økonomene» gjør.
Så svaret er: Nei – vi trenger ikke økonomer.
97 11 45 30