Finn Holm Olsen

Eiendomsmarkedet i Sør-Aurdal

Publisert av Finn Holm Olsen 04.11.2020. Sist oppdatert 04.11.2020.

Boligeiendomsmarkedet i Sør-Aurdal kan deles i to. Rene boligeiendommer/ leiligheter og landbrukseiendommer/småbruk. Landbrukseiendommer skiller seg ut med at det er konsesjonsplikt og bo-/driveplikt.

Priser og omløpstid

Boligmarkedet i kommunen har i noen år vært å se på som todelt i forhold til prisutvikling og omløpstid. I kommunesenteret Bagn har priser på brukte boliger lagt seg noe høyere enn resten av kommunen. I bygdene har boligprisene lagt seg noe lavere på brukte boliger.

I noen områder har en de siste årene likevel hatt en positiv utvikling på pris, samt en reduksjon i omløpstid på eiendommer som har blitt lagt ut for salg. Pr 4.11. ligger det 11 boliger ute for salg i Sør-Aurdal.  Av disse ligger 3 i Begnadalen, 1 i Reinli, 1 i Hølera, 1 i Hedalen og 5 i Bagn. Av boligene i Bagn er det 4 leiligheter i sentrum. Boligene i Bagn er mindre boenheter og lite egnet for familier. Øvrige boliger er å se på som normale eneboliger godt egnet for familier med mer enn to personer.

Salg og utleie

I de siste årene har det blitt solgt noen boliger i ytre del av kommunen og på Nes i Ådal av kjøpere som kjøper for å drive utleie. Dette blir da en konkurrent til dem som ønsker å kjøpe bolig for å flytte til kommunen.

Dagens tilbud på ledige boliger for salg er forholdsvis begrenset. Det er i tillegg få brukbare boliger som står ubebodde.

Landbrukseiendommer

Pr. i dag er det heller ingen landbrukseiendommer som ligger ute til salgs på finn.no. De fleste landbrukseiendommene med boliger er i bruk som bosted for eierne. Det finnes nok landbrukseiendommer som står ubebodd gjennom året eller i deler av året. Disse har i hovedsak dårlige eller ubeboelige boliger.

Når det en sjelden gang kommer landbrukseiendom/småbruk for salg, har dette vist å være svært populært. Det er flere eksempler på bare det siste året at denne type eiendommer har blitt raskt omsatt til priser over prisantydning/takst. Dette gjelder både sentrumsnært og i utkantene. Her er det vesentlig forskjell på prisutviklingen i forhold til rene boligeiendommer. Både gode priser på omsatte eiendommer og det at denne type eiendommer sjelden kommer for salg, er å se på som en bekreftelse på at det å bo på og bruke denne type eiendommer er attraktivt.

Boliger og tilflytting

Mitt Sør-Aurdal har satt fokus på tilflytting til kommunen. Da trengs det boliger. Alternativene er å kjøpe brukte boliger eller bygge nytt.  Når tilgangen på brukte boliger er liten, blir alternativet å bygge nytt. Med dagens boligmarked vil det å bygge ny bolig i Sør-Aurdal utenfor Bagn sentrum innebære en økonomisk risiko i forhold til byggekostnad mot mulig salgspris på boligen i etterkant. Bygger en ny enebolig i for eksempel Hedalen, vil ut fra dagens boligmarked tape vesentlige summer om en vil selge boligen i etterkant. Med dagens situasjon må man nesten ha bestemt å bli boende i boligen om en bygger nytt utenfor sentrum.

Leilighetsbygg

For å øke tilgangen på brukte boliger kan det være en løsning å etablere leilighetsbygg sentralt i bygdene for eksempel i Brunbakklia. Dette kan frigjøre noen boliger og eventuelt småbruk for salg i det frie markedet. Dette kan i tillegg føre til noe økning i prisene på brukte boliger som igjen kan gjøre det mer attraktivt å bygge nye eneboliger.

Les også..

Granbarkbille. Foto: Pierre Bornand

– Den verste skadegjøreren på hogstmoden gran

Mandag 22. juli publiserte vi en artikkel om pågående granbarkbilleangrep ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 17. dialektkviss

Oddvar sender oss fortsatt dialektord som vi kan lage kvisser ...
Fiskedag

Fiskesommer!BEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF arrangerer "Fiskesommer" for barn og ungdom på Skrukkefyllhaugen ...
Gjertrud på jakt

LerdueskytingBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF starter opp med trening på lerduebanen tirsdag 30. ...
Stian Carstensen og Elias Akselsen. Foto: Arne G. Perlestenbakken

En konsertopplevelse du sent vil glemme

2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Festivalen innledes ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Tægerarbeid

Sist lørdag var temaet på Bautahaugen tægerarbeid. Vakre produkter av ...