
Farget garn med løkskall
Denne sommeren står sauen i sentrum på Bautahaugen samlinger. Temalørdagene til foreningen Bautahaugens venner kretser rundt utstillinga «SAU. Livredder gjennom tusener av år», der ulike aktiviteter og demonstrasjoner belyser hvor viktig sauen har vært – og fortsatt er – i vår kultur og historie.
– Bitt av basillen
Sist lørdag fikk besøkende på Bautahaugen se plantefarging i praksis, da Gro Skinningsrud viste hvordan man kan bruke naturens egne ressurser til å farge ullgarn. Gro har holdt på med plantefarging siden ungdomsårene.
– Jeg prøvde dette første gang for ca. 40 år siden, som 4H-oppgave. Etter et kurs med husflidslaget i Øystre Slidre i fjor høst ble jeg virkelig «bitt av basillen» og har farga en del, forteller hun.
Farger fra naturen
Gro brukte løkskall fra gul løk under demonstrasjonen på Bautahaugen. Framgangsmåten er tidkrevende og krever nøyaktig temperaturkontroll for at fargen skal feste seg godt til garnet.
– For at fargestoffene skal feste seg til garnet, må det beises med alun. Dette gjøres ved å røre ut alun i vann, tilsette garnet og varme det opp til 85 grader i én time, forklarer Gro.
Hun legger til at dersom man farger med sopp eller lav, er det ikke nødvendig å beise garnet, siden disse inneholder stoffer som gjør at fargen fester seg naturlig.
– Lørdag farget jeg med løkskall fra gul løk. Først kokte jeg en fargesuppe i én time ved cirka 85 grader. Deretter silte jeg suppa og lot den avkjøles til rundt 40 grader før jeg la i garnet og varmet det opp igjen til 85 grader. Garnet fikk ligge i suppa i omtrent én time ved denne temperaturen. Fargen fra løkskall gir en brun tone, forklarer Gro.
Etterpå brukte hun det samme fargebadet en gang til – et såkalt andre fargebad. Da ble fargen litt lysere.
– Når farginga er ferdig, må garnet skylles grundig. I det siste skyllevannet bruker jeg litt eddik for å binde fargen bedre, sier Gro.


Holder kurs i høst
Skinningsrud har etter hvert opparbeidet seg bred erfaring med mange ulike vekster som kan brukes til plantefarging. Lista over planter hun har brukt, inkluderer blant annet røsslyng, syrin, granbar, skogstorknebb og geitrams.
Til høsten skal hun holde to kurs i plantefarging i regi av Hedalen kunst- og husflidslag.
– Hvis det er flere som har lyst til å gå på kurs, så kan de ta kontakt med meg, oppfordrer Gro.

Alle bilder: Arne G. Perlestenbakken