Bjørg taler

Bautahaugen åpnet sommersesongen med sau i sentrum

Publisert av Arne Heimestøl 01.07.2025. Sist oppdatert 29.06.2025.

Sommersesongen på Bautahaugen samlinger i Hedalen ble offisielt åpnet sist lørdag, da Bjørg Elisabeth Berg fra foreningen Bautahaugens venner ønsket frammøtte velkommen.

– Vi har gleda oss i lang tid og håpet at vi kunne servere vaffel, kaffe og rømmegrøt, sa Bjørg.

Bjørg Elisabeth Berg Alle bilder: Tor Anders Perlestenbakken
Bjørg Elisabeth Berg. Her viser hun fram en håndtein.
Alle bilder: Arne G. Perlestenbakken

Et levende museum med blomster og historie

Bautahaugen ble omtalt som et levende museum, der det blomstrer både inne i husene og ute på tunet. For blomsterinteresserte nevnte Bjørg at den populære Valdresguten er på plass i år også.

Hun minnet om at hvert hus på tunet har sin egen historie og sitt eget innhold – og nettopp derfor er det så viktig å bevare dem.

Velkomst til årets gaider

Spesielt ønsket hun velkommen til årets to gaider, Anna og Lars Kvåle Garthus. De skal lose besøkende gjennom Bautahaugens mange bygninger og fortellinger i løpet av sesongen.

Søskenparet Lars og Anne

Utstilling med ull og innsikt

Årets sommerutstilling har fått tittelen Sau – livberger gjennom tidene, og vises i Liesstuggua. Inngangsbilletten på 70 kroner inkluderer både gaidet tur og adgang til utstillinga. Et eget hefte til 50 kroner gir dypere innsikt.

Inspirasjonen til utstillinga kom fra NRK-filmen Sau, som ble vist høsten 2024. Filmen handler om Rakel som overtar gården hjemme i Nordland og driver med sau, men Bjørg understreket at det også finnes flere sauebønder i Hedalen.

– Lykka er at de hadde lyst til å være med på å lage utstilling og hefte, sa hun, og la til at samarbeidet har vært både lærerikt og inspirerende.

Sauens mangfoldige rolle i Hedalen

Besøkende kan lære om de ulike sauerasene i området – dalasau, pelssau og gammelnorsk spælsau – og hvilken rolle de spiller i å bevare kulturlandskapet. I tillegg gir sauen både kjøtt og ull, skinn, garn og håndverksprodukter, noe som blir vist fram i utstillinga.

Gjennom tekst, bilder og gjenstander får besøkende innblikk i hvordan kvinner i folkevandringstida lærte å spinne tråd på håndtein, lenge før rokken kom til Norge på 1700-tallet. Også skinnfellene, som var avgjørende for varme i trekkfulle hus, får sin rettmessige plass.

Mattradisjoner og håndverk

I talen ble det også trukket fram hvordan kjøttet fra sauen ble konservert. Fenalår, lammerull og fårikål ble nevnt – «Nam nam, sier nå jeg», sa Bjørg med et smil.

Temalørdager og takknemlighet

Gjennom sommeren vil det være temalørdager med særlig fokus på sau, hvor husflidsfolk fra fjern og nær deltar. Bjørg rettet en stor takk til sauebøndene som har bidratt til den innholdsrike utstillinga, og ikke minst til Sigrid, som «ordner alt».

– Vi i Bautahaugens venner gleder oss til å vise dere mer om sau, avsluttet hun.

Ulltråd og offisiell åpning

Til slutt ba hun styreleder for stiftelsen Bautahaugen Samlinger, Tor Anders Perlestenbakken, om å klippe ulltråden – en markering av at sommersesongen 2025 på Bautahaugen nå er offisielt åpnet.

Tor Anders klipper ulltråden

Les også..

Jannicke Hexum Foto: Arne Heimestøl

Omvisning i kirka

ANNONSE: Hedalen stavkirke er åpen for omvisning i perioden 29. ...
Logoen til Bautahaugens Venner

Bautahaugen lørdag 5. juli

BEKJENTGJØRELSE: I sommer kretser temalørdagene rundt utstillinga «SAU. Livredder gjennom ...
Kari-Anne Jønnes Foto: Marianne Gunnerud, Høyre

Skattekutt, rettferdighet og forutsigbarhet

YTRING: Høyre vil at du skal få beholde mer av ...
Kommunestyret

Habilitetssak går videre til Statsforvalteren

Saken startet som en diskusjon om kjøp av eiendommen gnr. ...
Kvilestein Foto: Jahn Børe Jahnsen

Steinar i Hedalen

Eg driv og samlar info om store steinar i Valdres, ...
Gamlestua logo

Gamlestua garn, gaver og gjenbruk

ANNONSE: Ingen faste åpningstider, så bare ta kontakt om du ...