Skolene

Slik var skoleåret 2024 i Sør-Aurdal

Publisert av Arne Heimestøl 29.04.2025. Sist oppdatert 28.04.2025.

Hedalen.no har hentet ut sentrale opplysninger fra årsmelding og regnskap for 2024 om skolene i Sør-Aurdal.

Sør-Aurdal kommune har tre skoler – Bagn skule, Hedalen barne- og ungdomsskole (HEBU) og Sør-Aurdal ungdomsskole (SAUS) – som hver på sin måte har stått i krevende, men også utviklende situasjoner i løpet av 2024. Årsmeldinga for 2024 viser både løft og utfordringer for skolene i kommunen.

Inger Randi Islandsmoen Kleven
Kommunalsjef for oppvekst og kultur Inger Randi Islandsmoen Kleven. Foto: Arne Heimestøl

Bagn skule: Stabil drift og samarbeid

Bagn skule hadde 133 elever skoleåret 2024/2025 og et pedagogisk personale på 14,25 årsverk etter justeringer. Skolen rapporterer om godt samarbeid mellom ledelse og foreldre, og et sterkt fokus på nærvær, relasjoner og tilpasset opplæring.

Skolen har videreutviklet strukturerte rutiner, blant annet gjennom oppdaterte årshjul, teamledelse og bruk av IKT. Tiltak for å forbedre skolemiljøet, som trivselsledere og soneinndeling av uteområdet, trekkes fram som viktige suksessfaktorer​

Regnskap

Skolen hadde i 2024 et mindreforbruk på 384 000 kroner, som følge av blant annet refusjoner, nøysom drift og omdisponeringer ved fravær.

Budsjettet var på 20 579 000 kroner.

Bagn skule. Foto: Privat
Bagn skule. Foto: Privat

​Hedalen barne- og ungdomsskole: Rehabilitering preget året

HEBU hadde et krevende år preget av omfattende rehabilitering. Det ble brukt mye tid på flytting og rydding, noe som påvirket undervisningskvaliteten negativt. Likevel viser årsmeldingen at det har vært et godt samarbeid med foreldre, og at elever og ansatte har vist stor fleksibilitet​

Skolen hadde 65 elever ved høstens skolestart og introduserte SFO-tilbud på onsdager. Samtidig peker skolen på utfordringer knyttet til fådelt undervisning, høyt fravær og mange deltidsstillinger, som gjorde ressursplanlegging krevende.

Det meste rehabiliteringsprosjektet ble gjennomført i 2024, men noen deler blir fullført i 2025.

Regnskap

Skolen hadde et merforbruk på 628 000 kroner. Merforbruket skyldtes i hovedsak økte kostnader til skoleskyss (108 000 kr), vikarbruk og utgifter knyttet til rehabiliteringsarbeidets innvirkning på drifta.

Budsjettet var på 13 420 000 kroner.

Anleggsområdet ved skolen og barnehagen. Dronefoto: Helge Nordby
Anleggsområdet ved skolen og barnehagen høsten 2024
Dronefoto: Helge Nordby

Sør-Aurdal ungdomsskole: Organisatoriske endringer

SAUS hadde 64 elever på vårhalvåret og 68 på høsten. Skolen har gjennomført store organisatoriske endringer, og to flytteprosesser som følge av ny skole som skal bygges i løpet av de nærmeste årene.

Skolen har satset på arbeidslivsfag, motorgruppe og valgfag som «Produksjon for sal & scene» og «Ideer og praktisk forskning». Det har vært et sterkt fokus på psykososialt skolemiljø, noe som også reflekteres i positive elevundersøkelser.​

Økonomi

Til tross for det urolige driftsåret, hadde SAUS et mindreforbruk på 184 000 kroner, blant annet som følge av effektiv teamorganisering ved fravær​.

Budsjettet var på 14 273 000 kroner.

Forsikringsselskapet dekker kostnadene til modulbygget fram til august 2025. I tillegg har kommunen fått skjønnsmidler som dekker leie av modulbygget fram til høsten 2027.

SAUS i modulbygg. Foto: Arne Heimestøl

Skolemiljø og trivsel

Elevundersøkelser og lokale målinger viser at elevene i Sør-Aurdal opplever trygge og gode skolemiljøer, til tross for store praktiske utfordringer ved to av skolene i 2024.

SAUS

Ved Sør-Aurdal ungdomsskole (SAUS) viser elevundersøkelsen resultater som er bedre enn både lands- og regionsnittet. Skolen har hatt to flytteprosesser på grunn av at «Hans» ødela skolebygget, men har likevel prioritert skolemiljøarbeidet høyt med aktiviteter som overnattingsturer, innebandyturnering og juleball.

Bagn skule

Bagn skule rapporterer om et solid psykososialt miljø. Her brukes trivselsledere og soneinndelt uteområde for å fremme trygghet og struktur i skolehverdagen. Skolen samarbeider tett med foreldre og legger vekt på likeverdig undervisning.

Hedalen barne- og ungdomsskole

Ved Hedalen barne- og ungdomsskole har det pågått rehabiliteringsarbeid store deler av året, noe som har begrenset muligheten for gjennomføring av enkelte skolemiljøtiltak. Likevel ble det gjennomført både vennskapsuke og Lucia-feiring for de yngste trinnene.

– Tross krevende rammebetingelser har skolene vist et sterkt engasjement for elevenes trivsel og trygghet, skriver kommuneledelsen i årsmeldinga for 2024.

Felles løft for framtida

Felles for alle skolene er at de har brukt eksterne ressurser og faglig veiledning, blant annet i samarbeid med Universitetet i Innlandet. 800 000 kroner fra bundne fond ble brukt til frikjøp av lærere og veiledning – midler som ikke videreføres i 2025.​
.

Les også..

Hedalen helselag ny logo

Gå med oss onsdag 30. aprilBEKJENTGJØRELSE 

Vi møtes ved Nordre Lokalet kl. 11.00.
Gamlestua logo

Gamlestua garn, gaver og gjenbruk mai 2025ANNONSE 

Gamlestua garn, gaver og gjenbruk, Øvrevegen 60, 3528 Hedalen. Tlf. ...
Foto: Harald Liodden

Salto-avslutning på Storruste

Sist søndag hadde SALTO sommeravslutning på Storruste. Det var god ...

Har du sett denne hunden?ETTERLYSNING 

Vi savner en hund - en tollertispe, rødbrun med hvitt ...
Foto: Marius Huset

Elgbestanden i Sør-Aurdal må ned – anbefaler økt jakt i 2025

735 elg – og fortsatt for mange. Elgen i Sør-Aurdal ...
Tina Bru, nestleder og stortingsrepresentant, Høyre og Kari-Anne Jønnes, stortingsrepresentant,Høyre. Foto: Høyre

En viktig seier for familier med desemberbarn YTRING 

Barn født i desember vil nå få lovfestet rett på ...