
Regjeringen satser på høyhastighetsnett for alle innen 2030
I et skriftlig svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Anne Kristine Linnestad (medlem av Kommunal- og Forvaltningskomiteen og stortingsrepresentant for Akershus Høyre), har digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) delt de nyeste tallene for dekning av høyhastighetsbredbånd i Norge.

Foto: Stortinget

Foto: Trond A. Isaksen
Linnestad stilte følgende spørsmål, og begrunnet det slik:
«Hva er dekningsgraden av høyhastighetsbredbånd, 100 Mbit/s og 1 Gbit/s, for husholdninger og virksomheter, nasjonalt, per fylke og per kommune, samlet og hver for seg?
Begrunnelse: I den nasjonale digitaliseringsstrategien er det et uttalt mål at alle husstander og virksomheter skal ha tilbud om bredbånd med nedlastingshastighet på minst 1 gigabit innen 2030.
NKOM rapporterer tall for husholdninger i tett- og spredt-bygde strøk, men så langt jeg kan se ikke for virksomheter eller nedbrutt geografisk.»
I sitt svar, som ble offentliggjort sist uke, viste Oldernes Tung til at de offisielle tallene for første halvår 2023 viser at nesten 96 prosent av norske husstander har tilgang til bredbånd med en nedlastingshastighet på minst 100 Mbit/s, mens 93,8 prosent har tilgang til 1 Gbit/s.
– Dette er et viktig skritt mot regjeringens mål om at alle husstander og virksomheter skal ha tilgang til bredbånd med 1 Gbit/s innen 2030, som en del av den nasjonale digitaliseringsstrategien, skriver ministeren i sitt svar.
Oldernes Tung fremhevet at regjeringen er i ferd med å jobbe systematisk for å oppnå dette ambisiøse målet, og hun understreket at det er avgjørende å sikre tilskudd til områder hvor det ikke er kommersielt grunnlag for utbygging.
Hun nevnte også at for budsjettåret 2025 har Stortinget bevilget over 415 millioner kroner til utbygging av høyhastighetsbredbånd i områder som ellers ville ha blitt oversett av kommersielle aktører.
Dekningen varierer på fylkes- og kommunalt nivå
Tallene for bredbåndsdekning varierer imidlertid på fylkes- og kommunenivå, og enkelte områder har høyere dekning enn andre. I de største byene, som Oslo, er dekningen svært høy, med 99,9 prosent av husstandene som har tilgang til 100 Mbit/s og 99,6 prosent som har tilgang til 1 Gbit/s.
På landsbygda er dekningen noe lavere, men flere fylker, som Agder, Møre og Romsdal og Vestland, har høy dekning, med over 95 prosent av husstandene som har tilgang til både 100 Mbit/s og 1 Gbit/s.
Det er også en viss usikkerhet knyttet til tallene for virksomheter. Dekningsundersøkelsene for virksomheter er mer usikre enn for husholdninger, da mange enkeltpersonforetak deler adresse med private husstander.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har valgt å ikke publisere detaljerte tall for virksomhetsdekning på kommunenivå på grunn av dette overlappet, ifølge ministeren.
Større fokus på fremtidig utbygging
Minister Oldernes Tung påpekte videre at regjeringen har forpliktet seg til å sikre at alle norske husholdninger og virksomheter får tilgang til 1 Gbit/s bredbånd innen 2030.
For å nå dette målet, planlegges ytterligere investeringer og tiltak, spesielt for områder med lav dekning i dag.
Hun viste også til at Nkom nylig rapporterte at per første halvår 2024 hadde 98,7 prosent av husholdningene tilgang til bredbånd med minst 100 Mbit/s, og 95,7 prosent hadde tilgang til 1 Gbit/s. De fullstendige dekningstallene for 2024 vil bli publisert i mai 2025.
Oldernes Tung avsluttet sitt svar med å fremheve regjeringens fokus på at også virksomheter skal få tilgang til høyhastighetsbredbånd. Hun forklarte at den nasjonale digitaliseringsstrategien “Fremtidens Digitale Norge” legger vekt på at alle virksomheter skal ha nødvendige digitale verktøy for å kunne konkurrere i et globalt marked.
– Med de kommende investeringene og tiltakene håper myndighetene å bygge ut og forbedre bredbåndsdekningen ytterligere, og bidra til å minske digitale forskjeller mellom ulike regioner i Norge. Dette vil være et viktig steg i å sikre at alle har tilgang til de digitale verktøyene som trengs for å delta i samfunnet og arbeidslivet i fremtiden, skriver digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung.
Tall fra Nkom
I sitt svar viste ministeren til opplysninger fra NKOM om dekningsgrad. Se utvalgte tall vi har tatt med.
Virksomheter
100 Mbit/s | 1 Gbit/s | |
Innlandet | 92,2 % | 86,9 % |
Nasjonalt | 95,9 % | 93,8 % |
Husstander
100 Mbit/s | 1 Gbit/s | |
Innlandet | 93,3 % | 88,8 % |
Nasjonalt | 96,6 % | 95,1 % |
Sør-Aurdal | 90 % | 90 % |
Nettfart
100 Mbit/s og 1 Gbit/s handler om hastigheten på internettforbindelsen, altså hvor raskt data kan lastes ned eller opp.
100 Mbit/s (megabit per sekund) betyr at du kan laste ned 100 megabit med data hvert sekund. Dette er raskt nok for de fleste aktiviteter som strømming av HD-video, nettlesing og spilling.
1 Gbit/s (gigabit per sekund) er 10 ganger raskere enn 100 Mbit/s. Med 1 Gbit/s kan du laste ned 1 gigabit med data hvert sekund, noe som gir veldig rask internettforbindelse. Dette er spesielt nyttig for aktiviteter som strømming i 4K, store nedlastinger eller samtidig bruk av flere enheter.
Kort sagt: 1 Gbit/s er raskere enn 100 Mbit/s, og gir mer kapasitet til å håndtere tunge internettaktiviteter.