
Begna BioHub kan bli et løft for grønn industri i Valdres
Begna industriområde er det største industriområdet i Valdres. Snart kan det bli vekst og flere arbeidsplasser her.
Det grønne skiftet
Innlandet fylkeskommune (IFK) satser på det grønne skiftet som en mulighet for økt verdiskaping i regionen. Gjennom Innlandsporteføljen ønsker de å skape 10 000 arbeidsplasser og øke verdiskapingen med 40 %, samtidig som klimagassutslippene skal kuttes med 55 %.
Et sentralt virkemiddel for å nå disse målene er etableringen av sirkulære verdikjeder. Inspirert av Grønn Region Vestland, der samlokalisering har ført til økt samarbeid mellom aktører, har fylkeskommunen identifisert åtte BioHuber i Innlandet – der Begna BioHub er én av disse.
En mulighet for hele Valdres
Å bli utpekt som en BioHub betyr en prekvalifisering for de mulighetene Innlandsporteføljen representerer. Videre utvikling avhenger imidlertid av lokalt initiativ og engasjement.
For å gripe denne muligheten har flere bedrifter i Valdres gått sammen om et felles initiativ. Fellesskapet består av sju bedrifter: Begna Bruk AS, Norsk Massivtre AS, Vyrk AS, Retura Val-Hall AS, IT-kraft Valdres, TK Holding AS og Grån AS.
Målet er å utvikle Begna BioHub som et samarbeidsprosjekt for hele Valdres, under mottoet: «If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.»
Sør-Aurdal kommune, med Stig Solbrekken i spissen, har vært en pådriver for økt aktivitet på Begna industriområde. Kommunen, sammen med Valdres Natur- og Kulturpark, spilte en nøkkelrolle i at fylkeskommunen valgte å vurdere området. Kommunen er tett involvert i prosjektet og er en viktig støttespiller.
Regional forankring og økonomisk støtte
Fylkeskommunen stiller krav om regional forankring, og prosjektet er derfor presentert for regionrådet, som har gitt positiv respons. For å drive prosjektet videre er Valdres Næringshage AS, ved Vidar Eltun, engasjert som prosjektleder.

Budsjettet for prosjektet er på 800 000 kroner, hvorav fylkeskommunen bidrar med 400 000 kroner, Sør-Aurdal kommune med 200 000 kroner, og bedriftene selv dekker de resterende 200 000 kronene.
Den første fasen av prosjektet har som mål å kartlegge ressursene på Begna industriområde. Dette inkluderer tilgjengelige arealer, energisituasjonen og potensielle forretningsmuligheter.
Status og planer fremover
- Flere samarbeid er allerede i gang. Begna Bruk, Retura Val-Hall og Norsk Massivtre samarbeider om å produsere massivtre av trelast som tidligere ville blitt brukt til energigjenvinning.
- Vyrk leter etter en lokasjon med nok areal og energi for sin videre utvikling.
- IT-kraft Valdres ønsker å etablere et datasenter med høyest mulig grad av varmegjenvinning.
- Begna Bruk planlegger å investere i ny energiforsyning innen 2030.
- Grån ser på investeringer i produksjon av seinvokste kledningsbord.
Studietur
For å hente inspirasjon og kunnskap til fremtidig utvikling, dro representanter fra næringslivet og kommunene i Valdres på en to dagers studietur 18. og 19. mars. Målet var å lære mer om samarbeid, industriell symbiose og hvordan det offentlige og private næringslivet kan spille hverandre gode.
– Status nå er at vi skal arbeide frem en masterplan, sier Vidar Eltun. – Vi trenger å bli bedre kjent, og hver bedrift må klargjøre hva de ønsker å få ut av et samarbeid, både for seg selv og for fellesskapet. Vi tilegner oss kunnskap og ser hvilke miljøer vi må oppsøke videre for å hente hjelp og innsikt.
En masterplan er en overordnet plan eller strategi som beskriver hvordan et større prosjekt, område eller utvikling skal gjennomføres over tid. Det er som et veikart som viser hvilke mål man har, hvilke steg man skal ta for å nå dem, og hvordan ressurser og tid skal fordeles.
Samordning og samarbeid
Det er Valdres Næringshage som koordinerer innsatsen, noe som ifølge Eltun er viktig siden bedriftene har travle hverdager.
– De trenger noen som kan samle trådene og sørge for fremdrift. Vi har møter med kommunen om areal, med Sør-Aurdal Energi om kraft, og vi jobber med å koble på flere aktører som kan bidra, forklarer han.
Besøk hos industriledere
Studieturen gikk blant annet til Kongsvinger, Magnor, Torsby i Sverige og Braskereidfoss, hvor deltakerne fikk møte initiativrike industrimiljøer og lære om sirkulærøkonomi gjennom besøket hos Sirkulære Solør. De besøkte også den anerkjente Vestre-fabrikken The Plus på Magnor – et fyrtårn innen bærekraftig produksjon og industriell innovasjon.
– Det ble en tur som ga mye inspirasjon. Vi så hvordan næringsliv og offentlig sektor kan samarbeide på best mulig måte, og hvilke kompetansemiljøer som finnes der ute. Dette gir oss verdifulle innspill i vårt arbeid videre, sier Eltun.
Strategi og vilje til å satse
Blant nøkkelordene deltakerne tok med seg fra turen var næringsstrategi, delingskultur og viktigheten av å tørre å satse.
Nå starter jobben med å omsette inspirasjon til handling, og sikre at Valdres-regionen er rigget for bærekraftig vekst og samarbeid mellom både bedrifter og offentlig sektor.

Foto: privat

Foto: Vidar Eltun

Foto: Vidar Eltun

Foto: Vidar Eltun