SP går baklengs inn i fremtiden: Vil utmagre skoletilbudetYTRING
Med SP kan ansatte, elever, kommuner og næringsliv glemme forutsigbarhet og et linjetilbud som står seg over tid i Innlandet og i våre ti regioner. De har en utopisk tilnærming til skolesaken, og vil dessverre dra Innlandet baklengs inn i fremtiden.
Helt siden arbeidet startet og det ble bestilt en sak om ny skole- og tilbudsstruktur i 2022, har SP forfektet at alle skolesteder skal bestå og videreutvikles. SP har også brukt tiden godt på å så tvil om fakta og vist sterk mistillit til fagfolkenes saksgrunnlag.
Foruten å nekte og ta innover seg fakta i saksgrunnlaget, nekter også Sp å ta innover seg kjernen i saken: De 30 videregående skolestedene i Innlandet kjemper om de samme og stadig færre elevene.
Det er en slags indre kannibalisme som SP vil la fortsette – og aller helst forsterke.
Alle blir tapere i Senterpartiets prosjekt. Spesielt distriktene. Det er spesielt å høre argumentet at det er sentraliserende å satse på Otta.
Som Senterpartiets Aud Hove skrøt av i Helgemorgen «Bare siden 2020 er det 56 linjer som ikke er satt i gang». Senterpartiet vil helst fortsette å kutte i skoletilbudet til elevene våre og gi dem færre utdanningsmuligheter, kun for å opprettholde skolebygg.
Konsekvensene vil bli stadig større. Allerede i dag reiser 34 prosent av elevene i Nord-Gudbrandsdalen ut av regionen fordi tilbudet der er for smalt. 59 prosent av elevene som er bostedsregistrert i Vågå, Skjåk og Lom velger seg en annen skole en Lom vgs.
Ved å samle regionens utdanningstilbud på Otta, beholder vi både friluftslinje, reiseliv og restaurant og matfag i regionen. I tillegg vil vi opprette en alternativ opplæringsmodell for bygg- og anlegg i Lom. I sum bevares viktige linjer i regionen og det kan bidra til at flere ønsker å bli. Det er å regionalisere er også å desentralisere.
For hvem skal ta støyten for Sps ønske om å utvikle alle skolene? Hvilke linjer og elever skal Sp ta fra andre skoler for å opprettholde Lom, Dombås, Dokka, Skarnes og Flisa? Uansett hvordan SP snur og vender på ligningen, må elevene tas fra et sted for å skulle utvikle de minste skolene.
Vi har vært ute og lyttet i alle våre ti regioner. Ingen har spesielt lyst til å gi fra seg linjetilbud eller elever for å opprettholde andre skoler. På medvirkningskonferansen vi arrangerte ved Rudi Gard, for Gudbrandsdalen kom det ett kommunalt ungdomsråd. Fra Gjøvikregionen, Gran og Valdres kom det en ungdomspolitiker. Ordfører, politikere og næringsliv, stilte mannsterke på de samme konferansene.
Det gagner iallfall ikke elevene og smøre tilbud ut såpass tynt som det gjøres i dag. Det gjør at elevene får færre valgmuligheter og at næringslivet går glipp av viktig kompetanse som de har behov for. Det bidrar til at flere elever reiser ut av regionene.
Elevene i Nord-Gudbrandsdalen har i dag færre valgmuligheter, enn elevene som går på Valdres vgs. og Nord-Østerdal vgs. Er det rettferdig? Det gir iallfall ikke like muligheter til utdanning. Dette som en konsekvens av Senterpartiets prosjekt.
Størrelse teller om elevene skal få velge mellom ulike fagretninger andre året på yrkesfag. Dersom elevene er spredt på for mange skoler blir det ikke nok elever til å tilby god bredde i spesialiseringsløpet på samme skole. Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne ønsker i motsetning til Senterpartiet, et styrket utdanningstilbud i Innlandet – ikke et utmagret et.
Spørsmålet SP, deres fylkestingsrepresentant Aud Hove og opposisjonen, er nødt til å svare på er hvordan skal SP utvikle alle skolesteder vi har i Innlandet i dag, uten å flytte på tilbud og elever, og på denne måten utarme tilbudet til alle elever i Innlandet.